3 AUGUST 1919. ZIUA UNIRII BANATULUI cu ROMANIA. NOROC sau GHINION pentru TIMISOARA?...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 03.08.2017 07:45 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Timişoara a fost, de-a lungul vremurilor, intr-o zona pe care mulţi şi-au dorit-o.
Şi a ramas, pana la urma, chiar şi de cand se afla sub administraţie romaneasca, un spaţiu al multiculturalitaţii şi al inţelegerii intre oameni de naţii diferite.
Cu siguranţa, daca Timişoara n-ar fi fost, ar fi trebuit inventata.
Daca Timişoara n-ar fi fost, 1989 ar fi fost pentru Romania cu totul altfel.
Timişoara face parte din destinul Romaniei. Spiritul Timişoarei a fost mereu un model de urmat pentru o societate romaneasca care accepta cu greu mersul istoriei şi se adapteaza şi mai greu evoluţiilor umane şi sociale.
Unirea Banatului cu Romania a fost proclamata pe 1 decembrie 1918, la Marea Adunare Naţionala de la Alba Iulia.
Administraţia romaneasca s-a instalat in Banat, insa, abia un an mai tarziu, unirea fiind consfinţita de intrarea trupelor romaneşti in Timişoara pe 3 august 1919.
Deşi Romania revendicase Banatul in cadrul graniţelor sale naturale, pana la Tisa şi Dunare, Banatul a fost in cele din urma imparţit intre Regatul Romaniei (aproximativ 2/3) şi Regatul sarbilor, croaţilor şi slovenilor (aproximativ 1/3).
Pe 27 iulie 1919, ultimii militari sarbi au parasit teritoriul revenit statului roman, iar in ziua urmatoare, generalul francez De Tournadre l-a instalat pe dr. Aurel Cosma in fruntea judeţului nou constituit Timiş-Torontal, primul prefect roman.
Intre timp, trupele franceze s-au retras treptat din toata zona Banatului care revenea Romaniei, acţiune care a luat sfarşit la 31 iulie 1919.
Dupa retragerea trupelor de ocupaţie din Banatul de est, incepand cu 22 iulie 1919, a intrat armata romana, la aproape dupa doua luni de la preluarea administraţiei civile.
In Banat, a venit sa preia administraţia militara, Divizia a II-a Oltenia, comandata de generalul Iancu Jitianu.
Astfel, in dimineaţa zilei de 2 august 1919 a sosit la Timişoara un detaşament de 480 de jandarmi romani de la Arad, iar in dupa-amiaza aceleiaşi zile, un detaşament de 500 de jandarmi de la Lugoj.
La 3 august 1919, unitaţi ale armatei romane, aflate sub comanda colonelului Virgil Economu si-au facut intrarea in Timişoara.
Armata romana a intrat in Timişoara pe fosta cale a Recaşului, azi Calea Dorobanţilor, pe sub un arc de triumf, apoi s-a deplasat pana in piaţa care, de atunci, se numeşte Piaţa Unirii, unde s-a desfaşurat solemnitatea oficiala de primire.
La primirea oficiala facuta in Piaţa Unirii au luat cuvantul protopopul ortodox al Timişoarei, Ioan Oprea, apoi primarul oraşului, Iosif Gemml, care a salutat armata romana in numele tuturor locuitorilor oraşului, indiferent de naţionalitate, apoi fostul vicecomite din partea şvabilor, colonelul Karl von Moller.
Din partea populaţiei maghiare – ziaristul Albert Marton, iar in numele sarbilor protopopul Novacovici.
La intrarea in Piata Unirii a avut loc defilarea Armatei, compusa din doua batalioane de infanterie ale Regimentului 2 Romanesti, doua companii de mitraliere si baterii de artilerie.
In dupa amiaza aceleiasi zile, in jurul orei 17, la Timisoara a sosit, cu un tren special, I. C. Bratianu, liderul Partidului National Liberal, care detinea functia de premier al Romaniei.(sursa: Primaria Timişoara, Wikipedia)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaGHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...