2,3 milioane de ROMANI sarbatoresc ONOMASTICA pe 8 septembrie, de SFANTA MARIA MICA...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.09.2017 09:44 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Potrivit statisticilor Ministerul Afacerilor Interne, mai mult de 2,3 milioane de romani işi sarbatoresc onomastica pe 8 septembrie, cu ocazia Sarbatorii Naşterii Maicii Domnului.
Cele mai multe dintre sarbatorite se numesc Maria (1,4 milioane) sau Marioara (272.000).
Iar pe cei mai mulţi dintre sarbatoriţi ii cheama Marian (317.000) sau Marin (92.000).
Naşterea Maicii Domnului, praznuita in ziua de 8 septembrie, este prima mare sarbatoare din anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie.
Anul bisericesc incepe şi se termina cu doua praznice imparateşti inchinate Maicii Domnului, Naşterea şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Parinţii Maicii Domnului au fost Ioachim şi Ana.
Tatal ei era din seminţia lui Iuda şi urmaş al regelui David, iar mama sa era fiica preotului Matthan şi descendenta din familia preoţeasca a lui Aaron.
Tradiţia spune ca in al cincizecilea an al casatoriei lor, preotul de la Templu le-a refuzat in public jertfa, numindu-i "blestemaţi".
Auzind aceasta Sfantul Ioachim s-a mahnit atat de tare incat nu a mai putut sa se intoarca la casa.
S-a dus in camp, la pastorii pe care ii avea, şi a plans pentru doua lucruri: pentru nerodire şi pentru ocara.
Sfanta Ana, afland ce s-a intamplat la Templu şi ca a fost parasita, cu multa durere s-a rugat la Dumnezeu, promiţandu-I ca de va naşte fiu sau fiica ii va inchina Lui pruncul cu toata inima.
Aflaţi in durere, cei doi parinţi au primit prin arhanghelul Gavriil vestea ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea şi ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa, iar pruncul se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale şi ca va fi un "vas ales lui Dumnezeu". (Luca 1, 4-23)
Potrivit tradiţiei, cand Maria a implinit trei ani, sfinţii Ioachim şi Ana au adus-o la templu, unde avea sa ramana pana la varsta de 15 ani, spune arhim. Ilie Cleopa, in "Predici la praznice imparateşti şi la sfinţii de peste an")
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...