21 iulie 1718. ZIUA de NASTERE a BANATULUI MODERN
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.07.2017 12:00 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
21 iulie 1718: Imperiul Otoman a cedat Austriei, prin Tratatul de la Passarowitz, Banatul, Oltenia, nordul Serbiei şi al Bosniei.
Tratatul de la Passarowitz sau de la Pojarevat (sarba – Požarevac, germana – Passarowitz, in Serbia de nord, pe raul Morava), din 21 iulie 1718, a fost cel prin care s-a incheiat razboiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte si Imperiul Habsburgic si Republica Venetiana de cealalta parte.
In perioada 1714-1718, otomanii au avut mai multe succese impotriva Venetiei si in luptele purtate in Grecia, dar au fost infranti la Petrovaradin, in 1716, de catre trupele imperiale habsburgice conduse de printul Eugen de Savoia.
Tratatul a reflectat de jure situatia militara existenta de facto in acel moment.
Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timisoarei, Serbia de Nord (inclusiv Belgradul), nordul Bosniei si Oltenia in favoarea Casei de Habsburg.
Venetia si-a pierdut posesiunile din peninsula Pelopones si din Creta, castigate prin Tratatul de la Karlowitz, pastrand doar insulele Ioniene si Dalmatia.
Belgradul si Oltenia au fost obtinute ulterior inapoi de Imperiul Otoman in 1739, prin Tratatul de la Belgrad.
Din punct de vedere juridic, conform tratatelor semnate anterior, Imperiul Otoman nu avea dreptul sa cedeze teritorii precum Oltenia (1718), Bucovina (1775) sau Moldova dintre Prut si Nistru (1812, de atunci incoace denumita Basarabia) deoarece nu erau provincii ale imperiului, ci apartineau principatelor crestine tributare Tara Romaneasca si Moldova.
Voievozii atunci la putere, respectiv Ioan Mavrocordat in Tara Romaneasca si Grigore III Ghica in Moldova, precum si mitropolitul Veniamin Costache, au protestat, insa zadarnic.(sursa: Wikipedia)
foto: Teritoriile atribuite Habsburgilor in urma tratatului de la Pojarevat
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...