21 iulie 1718. ZIUA de NASTERE a BANATULUI MODERN

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.07.2017 12:00 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

21 iulie 1718: Imperiul Otoman a cedat Austriei, prin Tratatul de la Passarowitz, Banatul, Oltenia, nordul Serbiei şi al Bosniei.

Tratatul de la Passarowitz sau de la Pojarevat (sarba – Požarevac, germana – Passarowitz, in Serbia de nord, pe raul Morava), din 21 iulie 1718, a fost cel prin care s-a incheiat razboiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte si Imperiul Habsburgic si Republica Venetiana de cealalta parte.

In perioada 1714-1718, otomanii au avut mai multe succese impotriva Venetiei si in luptele purtate in Grecia, dar au fost infranti la Petrovaradin, in 1716, de catre trupele imperiale habsburgice conduse de printul Eugen de Savoia.

Tratatul a reflectat de jure situatia militara existenta de facto in acel moment.
Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timisoarei, Serbia de Nord (inclusiv Belgradul), nordul Bosniei si Oltenia in favoarea Casei de Habsburg.
Venetia si-a pierdut posesiunile din peninsula Pelopones si din Creta, castigate prin Tratatul de la Karlowitz, pastrand doar insulele Ioniene si Dalmatia.
Belgradul si Oltenia au fost obtinute ulterior inapoi de Imperiul Otoman in 1739, prin Tratatul de la Belgrad.

Din punct de vedere juridic, conform tratatelor semnate anterior, Imperiul Otoman nu avea dreptul sa cedeze teritorii precum Oltenia (1718), Bucovina (1775) sau Moldova dintre Prut si Nistru (1812, de atunci incoace denumita Basarabia) deoarece nu erau provincii ale imperiului, ci apartineau principatelor crestine tributare Tara Romaneasca si Moldova.
Voievozii atunci la putere, respectiv Ioan Mavrocordat in Tara Romaneasca si Grigore III Ghica in Moldova, precum si mitropolitul Veniamin Costache, au protestat, insa zadarnic.(sursa: Wikipedia)

foto: Teritoriile atribuite Habsburgilor in urma tratatului de la Pojarevat