2 ianuarie 1990. MOARTEA CIUDATA a AMBASADORULUI care l-a adus in ROMANIA pe PRESEDINTELE SUA, Richard NIXON...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 02.01.2018 10:48 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Despre Corneliu Bogdan, memoria virtuala a internetului aminteşte destul de puţin.
Deşi a fost ministru secretar de stat la Ministerul de Externe post-revoluţionar, intre 28 decembrie 1989 şi... 2 ianuarie 1990.
Cand se spune sec: A murit de anevrism al aortei şi a fost inmormantat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.
Tot Wikipedia romaneasca mai spune ca Corneliu Bogdan, nascut Grumberg, in 1921, a fost un diplomat roman, ambasador al Republicii Socialiste Romania la Washington, SUA, intre 1967-1976.
In tinereţe, a fost unul din liderii comunişti ai „Uniunii Naţionale a Studenţilor din Romania”.
In anul 1989, a fost cercetator invitat (visiting scholar) la „Centrul Woodrow Wilson” al „Smitshonian Institution” din Washington.
A fost casatorit cu Emilia, cu care a avut trei copii: Svetlana, Ileana şi Olga.
Şi cam atat.
Asta in vreme ce celebra publicaţie americana New York Times i-a dedicat mai multe articole ample.
”Corneliu Bogdan, figura principala in Revoluţia romaneasca, moare la 68 de ani”, consemna New York Times, chiar pe 2 ianuarie 1990.
Moartea fostului trimis al Romaniei la Washington a fost anunţata la Washington de catre fiica Svetlana Hoge, care a declarat ca a fost anunţata de catre Ministerul de Externe al Romaniei...
Corneliu Bogdan a fost considerat de AMERICA cel mai bun diplomat al Romaniei.
A fost ambasador in Statele Unite intre 1967 şi 1978 şi a deţinut funcţii de conducere la Ministerul de Externe din Bucureşti pana in 1982.
In 1988, a fost raportat in arest la domiciliu ca potenţial adversar al sistemului corupt şi falimentar.
Corneliu Bogdan este artizanul vizitei a preşedintelui Richard M. Nixon, care a sosit la Bucureşti in august 1969, cand Nicolae Ceauşescu şi-a consolidat poziţia cu Statele Unite şi in ceea ce priveşte comerţul cu SUA, avand statutul naţiunii celei mai favorizate.
Tot Corneliu Bogdan a fost cel care i-a consolidat lui Nicolae Ceauşescu o relaţie privilegiata cu SUA şi o relaţie mai independenta pe ”orbita sovietica”, in ciuda politicii interne dezastruoase.
Concedierea lui Corneliu Bogdan de la Ministerul de Externe, unde fusese director pentru afacerile occidentale, a venit intr-un moment in care administraţia Reagan era suparata pe Nicolae Ceauşescu, care a impus taxe mai mari pentru romanii care puteau parasi Romania.
Corneliu Bogdan s-a intors acasa in decembrie şi s-a ascuns de Securitate, numele lui fiind pe o lista de persoane care urmau sa fie impuşcate, mai spune New York Times.
Oficialul nr. 2 al Ministerului de Externe a murit pana la urma, oficial consemnandu-se ca a fost vorba de anevrism al aortei...
Moartea lui Corneliu Bogdan face parte dintr-un lung şir de decese ciudate (şi CONVENABILE!) consemnate dupa ce Ion ILIESCU a preluat puterea in Romania...
La inmormantare au fost şi Silviu Brucan şi Sergiu Celac, dar şi Mircea Raceanu, fost consilier politic al ambasadorului Corneliu Bogdan in timpul petrecut la Washington in perioada 1967-1976.
Mircea Raceanu a fost arestat la data de 31 ianuarie 1989 pentru colaborarea cu serviciile secrete americane.
A fost judecat şi condamnat la moarte la 20 iulie 1989.
Aceasta a fost ultima pedeapsa capitala pronunţata in perioada comunista.
Trei luni mai tarziu, Nicolae Ceauşescu ii comuta pedeapsa la 20 de ani inchisoare...
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaLIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...