Unele dintre cele mai mari nereguli se fac cu legea in mana

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 22.10.2015 11:05 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Spuneam acum cateva luni, intr-o comunicare publica, faptul ca unele dintre cele mai mari nereguli se fac cu legea in mana. Este şi cazul incercarilor repetate de desfiinţare şi diminuare a activitaţii UEFISCDI. Cea mai recenta, tentativa de reorganizare a finanţarii cercetarii prin crearea unui nou organism. In masura in care unele dintre principalele probleme ale sistemului de cercetare din Romania sunt slaba finanţare şi lipsa de predictibilitate, iniţiativa discutata in cadrul Comisiei pentru invaţamant din Senat ar desfiinţa cu totul increderea in sistem.
 
Adaugarea in amalgamul de probleme de care se lovesc cercetatorii romani a unor disfuncţionalitaţi organizatorice ar conduce la noi intarzieri in derularea programelor. In plus, tinerii care işi bazeaza activitatea pe nevoia unei finanţari continue sunt primii care vor suferi. Continuitatea este cuvantul cheie in orice proiect. Experienţa caştigata de echipa UEFISCDI din 2010 şi pana in prezent este de o valoare considerabila, iar infiinţarea unei a patra agenţii care sa distribuie banii cercetarii nu are nici un fundament managerial de performanţa. Ne vedem nevoiţi a pune sub o considerabila indoiala motivaţia acestei iniţiative. Aş fi vrut sa cred ca, pana acum, mediul politic, aceia care ne reprezinta in Parlamentul Romaniei, au invaţat un lucru esenţial, importanţa continuitaţii şi predictibilitaţii, dar asemenea demersuri continua sa faca agenda publica. Aş fi preferat sa stam de vorba despre proiectele de cercetare şi rezultatele lor. In schimb, trebuie sa stam de paza pentru a menţine sistemul funcţional.
 
Trebuie subliniat faptul ca in joc este şi credibilitatea Romaniei pe plan internaţional, in contextul in care UEFISCDI a asigurat Secretariatul Procesului Bologna, iar prin intermediul proiectelor implementate a adus contribuţii valoroase la dezvoltarea de politici publice pentru invaţamantul superior, cercetare-dezvoltare şi inovare.
 
Pentru a inţelege contextul, UEFISCDI a fost creata in anul 2010, prin OUG 74/2010, din nevoia de a sprijini viziunea de creştere a performanţei sistemului romanesc de invaţamant superior şi cercetare - dezvoltare - inovare, dar şi in ideea de a reduce cheltuielile de administrare a cercetarii, prin punerea sub aceeaşi umbrela a trei unitaţi diferite care alocasera fondurile de cercetare in perioada 2007-2010: AMCSIT - Politehnica - instituţie gazduita de Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB), care gestiona programul Inovare PN II, Centrul Naţional de Management Programe (CNMP), care administra programul Parteneriate şi Unitatea Executiva pentru Finanţarea Invaţamantului Superior şi a Cercetarii Ştiinţifice Universitare (UEFISCSU), care gestiona programele Idei şi Resurse Umane. Lor li s-a adaugat administrarea programului Capacitaţi, care era anterior administrat de Autoritatea Naţionala pentru Cercetare Ştiinţifica (ANCS).
 
Rectorul Universitaţii de Vest din Timişoara
Prof. univ. dr. Marilen Pirtea