Timisoara: Art Encounters anunta programul expozitiilor

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.09.2015 17:26 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Art Encounters, prima bienala de arta contemporana ce are loc la Timişoara şi Arad intre 3  şi 31 octombrie, anunţa programul celor 34 de expoziţii din cadrul evenimentului.
 
Şiruri secvenţiale, Muzeul de Arta– expoziţie construita pornind de la un desen al lui Brancuşi (care nu a mai fost aratat public niciodata in original) şi care alatura artişti romani şi straini in a caror opera apare principiul repetiţiei ca modalitatea de a sugera timpul sau infinitatea.
 
Aparenţa şi esenţa, Halele Timco ,  expoziţia principala de grup, cuprinzand lucrari a peste 40 de artişti, este o trecere in revista a  diverselor generaţii de artişti. Artişti din generaţia tanara vor sta alaturi de nume  de referinţa, deja, cum ar Ion Grigorescu, Geta Bratescu, Florin Mitroi.
Instalaţia lui Adrian Ghenie, Darwin's Room, este o reconstrucţie fizica a unui tablou a lui Rembrandt, ce ofera o experienţa care trebuie traita. Dan Perjovschi va umple faţada de sticla cu desenele sale, iar alţi artişti tineri expun lucrari special concepute pentru eveniment.
 
Ana Lupaş işi prezinta in spatiul Geam MAT de la Muzeul de Arta a treia ipostaza, cea finala, a lucrarii realizate prima data in 1970, Instalaţia umeda. Instalaţia de sunet a Ioanei Nemeş, artista din generaţia recenta, reproduce in Sinagoga din Cetate un autointerviu despre arta, viaţa, moarte, devenind o invitaţie la reflectie, iar Anca Munteanu-Rimnic insera in spatiul Bibliotecii Academiei instalaţia Lament.
 
Cateva momente-reper din istoria artei contemporane timişorene sunt prezentate in expoziţii special concepute in acest scop. Primul este expoziţia Sigma: Cartografia invaţarii 1969-1983, realizata impreuna cu Ordinul Arhitecţilor din Romania, Filiala Timiş, ce documenteaza experimentele pedagogice din anii `70 si `80 de la Liceul de Arta şi de la Facultatea de Arhitectura. Inclusa in program este şi recrearea proiecţiei Multivision I a grupului Sigma, care in 1978 a fost prima instalaţie multimedia din Romania. Expoziţia Ilenei Pintilie, Dincolo de Cortina de fier. Festivalul Zona Europa de Est este o readucere in atentia contemporaneitatii a  festivalurilor anilor `90 de la Timişoara, ce constituie puncte de referinţa pentru o intreaga generaţie de artişti.
 
Fotografia este in centrul atenţie in expoziţia Momente cotidiene de la Galeria Calpe, in care trei artişti romani şi unul finlandez capteaza momente de viata obisnuita din Romania ultimilor 40 de ani.
 
Cercetare de baza, expoziţia de la Galeria Pygmalion, pune faţa in faţa creaţiile a doi artişti care nu se feresc, nicicare, de intrebarile existenţiale: Ion Grigorescu şi Mihai Olos.
 
Grupul timişorean Avantpost va utiliza spaţiul Memorialului Revoluţiei pentru o inserţie artistica in acest mediu simbolic pentru oraşul nostru, in expoziţia numita Conexiunea cu prezentul.
 
Galeria Helios va gazdui expoziţia intitulata Fiii şi fiicele lui Brancuşi. O intriga de familie (Actul II),  şi o serie de ateliere concepute de catre Salonul de proiecte, activitaţi care vor explora modul in care functioneaza cultul lui Brancuşi in Romania.
 
Ioana Mandeal a realizat curatorial expoziţia Pe terenuri plutitoare. Moduri de a practica imponderabilitatea de la City Business Centre, in care sunt prezentaţi tineri artişti cu o puternica vibratie de sensibilitate.
 
Expoziţia André Cadere, documente conceptuale 1972-1978, de la  Fundaţia Triade, este un proiect monografic de recuperare a unui artist roman important, recunoscut in strainatate drept un exponent original al artei conceptuale (1967-1978), dar foarte puţin ştiut sau inţeles in Romania.
 
Dan Perjovschi va fi prezent si la Balamuc cu o expoziţie de Fanzine realizate de el in ultimii 20 de ani.
 
Programul de expoziţii este completat şi de expoziţii personale la Galeria Calina, unde Liviana Dan prezinta Souvenirs from Earth, iar doi artişti timişoreni , Iosif Kiràly şi Doru Tulcan, expun in cadrul expoziţiei Inregistrarea urmelor (1970-1990) de la Galeria Jecza.
 
Un proiect de interes este cel de la Cazarma U, in care au sunt prezente cateva dintre cele mai importante galerii de arta contemporana din ţara, cu proiecte specifice. Dincolo de arta, e o ocazie unica de a explora o cladire inchisa de atat de mult timp publicului.
 
La Arad, expoziţia principala are loc la fabrica TEBA, unde curatorii evenimentului au invitat artişti din Estul Europei. Festivalul R.E.M.X are loc la Muzeul de Arta şi la Atrium Mall in Arad. Aradul are şi o prezenţa artistica la Timişoara, in Casa cu Lei din Piaţa Unirii, aici regasindu-se o expoziţie care completeaza expoziţiile R.E.M.X de la Arad.