FABRICam / Urbanism participativ in cartierul Fabric
Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 24.04.2015 13:19 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina
Proiectul FABRICam este o incercare inedita de a imbunataţi calitatea vieţii in cartierul timişorean Fabric, printr-o serie de activitaţi de reconfigurare urbana realizate prin participarea şi implicarea directa a comunitaţilor locale, cu sprijinul unui grup de tineri ce formeaza Asociaţia In comunitate.
Asociaţia In comunitate este un ONG tanar, format preponderent din studenţi arhitecţi, preocupaţi de spaţiul public şi de posibilitaţile sale de ameliorare. Profilul asociaţiei este deosebit din multe puncte de vedere, aducand la un loc comun cercetarea ştiinţifica şi cea aplicata, dar şi soluţionarea reala a problemelor identificate prin aceste studii. Astfel, in urma unei cercetari socio-urbane, efectuate in perioada septembrie-decembrie 2014 şi vizand cartierul Fabric, au fost identificate locaţii ”cu potenţial de activare”, precum terenul din zona Lunei, triunghiul verde din zona Campului, sau zona Pieţei Traian, spaţii aflate in nevoie urgenta de ameliorare urbana.
Alegerea cartierului Fabric pentru studiul şi intervenţia urbana a ţinut cont de caracteristicile identitare, istorice, administrative şi demografice ale acestuia. Fabric este al doilea cel mai vechi cartier al municipiului Timişoara, potenţialul identitar fiind puternic susţinut de cadrul construit. In plus, Piaţa Traian, utilizata mai mult ca zona de tranzit, ar putea prelua activitatea culturala asociata pieţelor centrale (Unirii, Libertaţii) aflate in momentul de faţa in şantier şi fiind astfel incapabile sa ofere suport vieţii socio-culturale. Amplasarea tangenţiala cartierului Cetate, dimensiunea sa şi aspectele complexe ale compoziţiei sociale, precum şi prezenţa unui numar crescut de spaţii abandonate, au fost de asemenea aspecte luate in considerare in selectarea cartierului Fabric ca promotor al urbanismului participativ.
Luarea de decizii privind amenajarea şi gestionarea spaţiului public in comunitate
Primavara In comunitate a inceput printr-o serie de intalniri prin care am stabilit primele contacte cu cateva din comunitaţile cartierului Fabric. Am purtat discuţii cu locuitori din zona Timocului, Lunei şi Campului despre posibilitaţile de refuncţionalizare/reconfigurare a spaţiilor publice identificate ca problematice şi revendicate de catre comunitaţi. Aceste intalniri inaugureaza un nou tip de practica urbana in Timişoara, cea a urbanismului participativ.
Pornind de la opiniile participanţilor privind nevoia de amenajare a spaţiilor publice aferente, am conturat cateva variante de amenajare şi mobilare urbana, pe care le-am prezentat comunitaţii in cadrul unei noi serii de intalniri. Prin aceste intalniri cu caracter de dezbatere, locuitorii au putut vota variantele preferate, carora le-au putut de asemenea aduce modificari, astfel incat sa reflecte cat mai bine identitatea zonei şi sa raspunda cat mai corect nevoilor personale şi comunitare.
Etapizarea demersului participativ in problematicile urbane
Impreuna cu comunitaţile am reuşit sa parcurgem primele doua etape pe care le consideram esenţiale in bunul demers al proceselor participative, şi anume informarea şi consultarea cetaţenilor. A treia etapa, amenajarea spaţiala participativa, este un proces complex, care presupune consolidarea comunitaţilor prin implicarea locuitorilor in toate stadiile sale, de la strangerea şi gestionarea materialelor şi uneltelor necesare atelierelor de lucru, pana la realizarea efectiva şi inaugurarea noului spaţiu comun. Aceasta etapa e definita, in acest caz, prin 4 ateliere de construcţie, devenite posibile prin colaborarea cu alte organizaţii sau instituţii avand scopuri similare: atelierele din zona Campului şi zona Lunei, respectiv 2 ateliere in zona Pieţei Traian.
Implicarea actorilor locali in reconfigurarea spaţiului urban şi crearea de reţele participative
Atelierele dedicate materializarii soluţiilor obţinute in urma intalnirilor din Campului şi Lunei sunt rezultatul unei colaborari intre Asociaţia In comunitate şi Liceul Teoretic "William Shakespeare", facand parte din proiectul Tinerii Decid. Concursul omonim, dedicat elevilor de liceu, urmareşte implicarea acestora in chestiuni de ameliorare sociala, culturala şi urbana. Colaborarea care a dus la caştigarea concursului s-a realizat, de asemenea, cu sprijinul preşedintelui Consiliului Consultativ de Cartier Fabric, dl. Constantin Ilena-Savulov.
Timişoara este unul din puţinele oraşe europene care beneficiaza, dupa modelul francez, de o structura specifica menita sa faciliteze dialogul dintre localnici şi administraţia publica, prin Consiliile Consultative de Cartier, a caror revitalizare ar putea avea un impact considerabil asupra bunei desfaşurari a urbanismului participativ, proces a carui fezabillitate depinde de utilizarea structurilor existente.
Consideram ca antrenarea structurilor existente in problematicile urbane curente, respectiv implicarea tinerilor in ameliorarea urbana sunt procese esenţiale in buna desfaşurare a proceselor participative la nivel urban. Aşadar, am devenit şi organizatori in cadrul StudentFest, printr-un parteneriat cu organizaţia OSUT, care are ca scop implicarea, de aceasta data a studenţilor, in soluţionarea unor probleme urbane, festivalul venind ca suport pentru regenerarea urbana prin arta şi cultura.
Cele doua noţiuni care descriu cel mai bine secţiunea de Arhitectura din acest an sunt spaţiul public şi comunitatea, iar in acest sens am desfaşurat doua intalniri premergatoare activitaţilor şi atelierelor ce vor avea loc in zona Pieţei Traian pe parcursul festivalului.
Pe triunghiul verde aflat la intersecţia strazilor Costache Negruzzi şi Constantin Titel Petrescu a avut loc o prima intalnire cu comunitatea rroma, una dintre cele mai conturate comunitaţi ale cartierului Fabric. Intalnirea a constat intr-o serie de activitaţi şi jocuri avand caracter educativ şi artistic, prin care am reuşit sa interacţionam mai bine cu copiii şi sa aflam ce şi-ar dori sa se intample cu acel loc parasit. Ca urmare, in perioada 6-13 mai va avea loc atelierul ”FABRICam Spaţiu Creativ”, prin care dorim sa implicam comunitatea rroma in amenajarea unui loc de intalnire capabil sa adaposteasca activitaţi educative.
In plus, in Piaţa Traian a avut loc pre-evenimentului StudentFest ”FABRICam Piaţa Traian”, in cadrul caruia am colectat impresii in legatura cu ce ii lipseşte pieţei pentru a fi un spaţiu activ şi atractiv. Cea mai mare parte din participanţii la acest eveniment au considerat ca, pentru creşterea calitaţii acestui spaţiu public, esenţiale sunt suplimentarea vegetaţiei şi a locurilor de stat in zona centrala, precum şi ”mobilarea” cu evenimente şi activitaţi, fiind de acord cu instalarea unei scene (pavilion) capabile sa faciliteze şi sa susţina desfaşurarea vieţii socio-culturale. Opiniile locuitorilor urmeaza a fi dezvoltate in concursul de idei ”FABRICam Piaţa Traian”, care se va finaliza cu un workshop in cadrul festivalului, in perioada 11-16 mai, unde cele mai bune soluţii vor fi materializate.
Realizarea atelierelor de mobilier urban prin participare comunitara
Ne bucuram ca activitatea noastra nu s-a rezumat doar la discuţii cu localnicii, deşi şi acestea sunt foarte importante. La sfarşitul acestei saptamani va avea insa loc primul atelier de mobilare urbana in comunitatea Campului. Cu mici emoţii, dar bucuroşi, anunţam ca am reuşit sa obţinem aprobarile necesare, aşa incat incepem seria de ateliere FABRICam, prin care vom pune in practica soluţiile rezultate in urma intalnirilor şi discuţiilor in comunitate.
Prima intervenţie in spaţiul public incepe chiar azi, vineri 24 aprilie, pe triunghiul verde dintre strazile Campului şi Caprioarei. Atelierul se va desfaşura pe parcursul acestui sfarşit de saptamana şi va incerca sa raspunda practic problemelor identificate in urma intalnirilor cu membrii comunitaţii, ce au avut loc in 21 martie si 4 aprilie. In cadrul atelierului se vor realiza obiectele de mobilier urban alese in urma discuţiilor cu comunitatea: o banca avand folos multiplu, destinata jocurilor de tip şah/ table/ dame, o masa de picnic şi o masa de ping pong.
In incheierea atelierului, vom sarbatori finalizarea lucrarilor printr-un eveniment de inaugurare a noului spaţiu, ce va avea loc duminica, 26 aprilie, incepand cu ora 16:00. In program avem ateliere cu cei mici, un mini campionat de tenis de masa, un mic concert susţinut de George Melencu, dar şi alte surprize.
Noi suntem nerabdatori sa ne apucam de treababa şi ne-am bucura sa va avem alaturi.
AGENTIA DE PRESA
Vezi toate stirileIn perioada premergatoare alegerilor locale
citeste toata stireaAdolescenții au fost invitați sa participe, la Bruxelles, la etapa finala a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din ...
citeste toata stireaAquatim a finalizat lucrari de modernizare a rețelelor de apa și canalizare din Timișoara, in valoare de 50 milioane de lei
citeste toata stireaCare sa se constituie intr-un depozitar și diseminator de cunoaștere asupra problematicii de gen, deschis publicului larg și care sa ofere un spațiu de ...
citeste toata stireaEvenimentele vor debuta joi, 10 decembrie, la Casa de Cultura din orasul Buzias, cu incepere de la ora 10, si in orasul Faget, la Casa de Cultura, cu incepere de ...
citeste toata stireaLOCAL
Vezi toate stirileNu s-a dat inapoi in a folosi un limbaj total inadecvat unui judecator, „viermi, vipere, hiene”, apelative adresate colegilor ei procurori si judecatori...
citeste toata stireaIn loc sa gaseasca o formula sa modernizeze și sa doteze spitalele orașenești din județul Timiș in funcție și de nevoi, unii bolnavi sunt mai puțin ...
citeste toata stireaPana pe 22 martie, cetațenii și actorii locali sunt invitați sa participe la campania de consultare „Alege Prioritațile Orașului Tau!” și sa aleaga cele ...
citeste toata stireaLa 5 ani de la evenimentele din Decembrie 1989, fostul prim-ministru Petre Roman a povestit in revista franceza Paris Match despre dedesubturile operațiunii ...
citeste toata stireaAsociația Diplomatic Art, in colaborare cu Centrul Cultural German din Timișoara, va invita la expoziția de fotografie Berlin Brigade, semnata de antropologul ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...