Cum sa anulam clauzele abuzive din contractele de credit si leasing

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 26.10.2014 16:42 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Timişoara - Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultura Timiş, in colaborare cu Casa de Avocatura Ţundrea &  Asociaţii, organizeaza in data de 30 octombrie 2014, orele 12-14, in Sala C.E.D.O. a sediului CCIAT din Piaţa Victoriei nr.3 (etaj I), workshop-ul cu tema Anularea clauzelor abuzive in contractele de credit şi leasing.
Acţiunea are ca scop principal informarea şi conştientizarea tuturor actorilor implicaţi in activitatea economica asupra consecinţelor pecuniare grave ale unor astfel de contracte, precum şi asupra drepturilor parţilor şi a modalitaţilor de realizare a unui echilibru contractual la incheierea şi pe parcursul derularii acestora.
Contractele de credit ale romanilor conţin clauze abuzive care prevad comisioane de risc, dobanzi fixe care se pot modifica, dobanzi variabile care au variat numai in sens crescator in timp ce EURIBOR / LIBOR scadeau, sau dobanzi variabile calculate dupa indici interni şi netransparenţi ai bancilor etc.
O clauza abuziva este şi daca un comision de risc valutar este transformat in comision de administrare a creditului. Abuziv este şi daca dobanda se transforma din fixa in variabila pe durata de derulare a creditului, fara a cere consimţamantul clientului.
Cu toate ca mii de romani au reclamat existenţa acestor clauze abuzive şi instanţele au dispus irevocabil anularea şi eliminarea lor din contractul de credit al reclamantului, clauzele abuzive continua sa fie menţinute de catre banci in contractele de credit care nu au fost supuse analizei instanţei.
Aceeaşi este şi situatia contractelor de leasing. Profitand de buna-credinţa a utilizatorului, multe dintre firmele de leasing din Romania au inserat in conţinutul contractelor clauze ilegale şi abuzive. Ştiaţi ca este ilegal sa ţi se ceara sa platesti rate de leasing in avans? Sau ca nu este permisa alegerea societaţii de asigurare de catre finanţator? La toate aceste intrebari vor raspunde experţi şi profesionişti in domeniu.  
Program:
1200 – 1215 – Deschiderea oficiala
1215 – 1245 – Dreptul consumului, principii fundamentale
Prezinta: Dr. Av. Luminiţa Ţundrea, Managing Partner SCPA Ţundrea şi Asociaţii
1245 – 1315 – Anularea clauzelor abuzive in contractele de credit
Prezinta: Av. Cristina Forga, SCPA Ţundrea şi Asociaţii
1315 – 1345 – Anularea clauzelor abuzive in contractele de leasing
Prezinta: CJ Andrei Lucaci, SCPA Ţundrea şi Asociaţii
1345 – Sesiune de intrebari şi raspunsuri
Cocktail oferit de organizatori
Informaţii suplimentare şi inscrieri de participare la tel. 0374160914, 0256 490 771 sau e-mail: cbelei@cciat.ro, Claudia Belei – consultant cameral.