Cine sunt personajele de un cinism infiorator care-si promoveaza ocult interesele?...

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 08.11.2015 14:59 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Bilantul mortilor, in urma tragediei din Bucuresti, se apropie de 45. Si, dupa cum sugereaza medicii, va creste. Aceasta pare singura certitudine a Romaniei, in acest moment dramatic.
Solidari in fata durerii si seriei incredibile de incompetente si coruptie ce pare ca a favorizat aparitia catastrofei de la "Colectiv", atenti la slabiciunile unui intreg sistem, oamenii au iesit in strada.
In prima seara de proteste am remarcat cu usurinta revendicarile unei multimi coerente si pasnice, in ciuda diversitatii impresionante de participanti la proteste. In urma acestei manifestari, primul ministru al Romaniei si-a dat demisia. Notabil, Victor Ponta a plecat recunoscand ca o face din respect pentru vocea strazii, un gest fara precedent in politica romaneasca, cu atat mai neobisnuit cu cat guvernul pe care il conducea avea o serie intreaga de realizari, nefiind contestat de public pentru maniera in care a condus tara.
Incepand cu a doua seara a protestelor publice am asistat la incercari premeditate de deturnare a evenimentelor, la aparitia unor profesionisti ai mitingurilor "anti" si manipularilor. S-a conturat cu claritate intrebarea cheie: cine are interesul sa arunce Romania in haos? Din punct de vedere moral, noi ne intrebam cine sunt personajele de un cinism infiorator, capabile, iata, sa isi promoveze ocult interesele in contextul emotiei generale, pe spatele dramei soldate cu atatia morti? Spre cinstea lor, unele mijloace mass-media au inceput sa identifice asemenea elemente. Spre dezamagirea noastra, alte institutii si organe de presa s-au aliniat rusinos unor interese particulare.
Societatea romaneasca pare scindata intre revendicari realiste, binevenite, si anarhie. Multimea iesita in strada nu poate cristaliza formule reprezentative. Situatia avantajeaza net fortele obscure ce doresc sa profite de asta. Din nefericire, partidele par cu totul timorate. Parlamentarii, tinta multor cereri formulate de oameni, sunt ca si inexistenti. Cel ce ramane in fata romanilor este Presedintele. Iar acesta comite greseli, in momente cruciale. E foarte greu de inteles cine si pe ce criterii a alcatuit lista delegatiei numite a "societatii civile" si "a strazii", cu care Klaus Iohannis s-a intalnit la Cotroceni. Din nou, spre meritul ei, presa a amintit celor care uitasera unele nume, cine erau, in majoritate, interlocutorii sefului statului: promotori si servanti ai regimului de trista amintire al lui Traian Basescu si camarilei sale, care da semne ca doreste sa revina pe orice cale, cu orice mijloace. Actualul Presedinte al Romaniei, acuzat deja de membri ai societatii civile reale - nu cea declarata oficios si confiscata de personalitati bine stipendiate! - ca s-a inconjurat de fosi basisti si oameni cu subordonari oculte, risca sa se izoleze in fata unei multimi care nu mai pare dispusa sa accepte compromisuri majore. Reactia strazii, dupa intalnirea de la Cotroceni, o dovedeste cu prisosinta. Anuntata vizita in mijllocul multimii a lui Klaus Iohannis ar putea avea atat efectul benefic al informarii nemijlocite a acestuia cu privire la starea de spirit a oamenilor - altfel decat prin analizele coafate ale serviciilor specializate! - si, simultan, stabilirea exacta a distantei in crestere dintre cel ales acum un an si alegatorii sai. Pentru ca aceasta distanta e reala, se simte si nu prevede nimic bun pentru omul de rand.
Acesta este, cu adevarat, momentul societatii civile in Romania. Dar, atentie, al societatii civile la propriu, nu a celei pomadate si acreditate de putere ca atare. Un alt mare adevar al actualelor miscari de strada este acela ca paralel cu impostura politicului s-a dezvoltat si impostura asa numitilor reprezentanti ai societatii civile. Ajunge cu teatrul, mastile grotesti trebuie sa cada, sau sa fie scoase cu totul din scena, fie ca vorbim de scena Pietei Universitatii din Bucuresti ori de platforma virtuala in care mesajele curg si din laboratoare de manipulare bine structurate!
Romania da, in aceste zile, un examen de maturitate. Poporul roman a dovedit ca e perfect capabil sa inteleaga, sa aiba rabdare, sa spere si sa creada. Dar nu la infinit. Totodata, oamenii stiu ca e nevoie de ordine si legalitate, de coerenta a sistemului de guvernare. Faptul ca mitingistii de profesie, manipulatorii si agentii diferitelor grupari cu interese anume au fost respinisi de mase, spune multe. E momentul adevarului, a identificarii noastre comune ca cetateni responsabili ai unei tari aflate in pericolul destabilizarii. Nu putem accepta decat sa fim demni si decisi in fata oricarei incercari de neantizare a tarii.
O societate democratica reala se construieşte in timp indelungat. Un prim pas insa pentru o democraţie funcţionala il reprezinta instituţiile şi mecanismele democratice, iar societatea civila, in acest context, acţioneaza ca mecanism reglator pentru societaţile democratice. Dorim o societate civila puternica !
Dumnezeu sa ii odihneasca pe cei stinsi si sa apere poporul roman si tara sa!

Semnatarii :
Organizaţia pentru Protecţia Cetaţeanului  Timiş - O.P.C. TIMIŞ - Vicepreşedinte  jr. Viorica Vucan
Asociaţia Persoanelor Defavorizate“O Şansa” Lugoj  - Preşedinte dr. Dorel Ion Ţubrea                                                                              
Asociaţia Producatorilor Agricoli şi Crescatorilor de Animale Timiş  - A.P.A.C.A Timiş - Vicepreşedinte Valentin Budulan
Asociaţia Crescatorilor de Porcine din Judetul Timis -  Preşedinte ing. dr. Ion Cocoş
Asociaţia Sportiva“ GUN CLUB”  Lugoj  -  Preşedinte  Ronaldo Costa                     
Asociatia 16-21 Decembrie 1989 Lugoj  - Vicepresedinte  Nicolae Trifon Toma
Asociaţia Luptatorilor, Participanţilor şi Arestaţilor in Revoluţie – Lugoj 20 Decembrie 1989         

A.L.P.A.R. Lugoj – 20 Dec. 1989  - Preşedinte  Vasile Ioan Indru
Liga  Dreptatii Impotriva Coruptiei si  Abuzurilor din Romania – Europa LDICAR - EUROPA  - Presedinte Petru Antoni
Loja de Onoare a Revolutionarilor din Decembrie 1989 -  LORD’89  -  Vasile Covaci
Campion European Robert  Papp