VREMEA se va incalzi treptat. Totusi, poate PLOUA oricand. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.06.2018 13:38 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 18 IUNIE– 01 IULIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In primele zile ale saptamanii, vremea se va incalzi treptat, de la o medie regionala a maximelor diurne de 25...26 de grade la inceputul intervalului, pana la aproximativ 31 de grade pe 20 – 21 iunie, cand va deveni calduroasa. Ulterior, pana pe 23 iulie, temperaturile diurne vor scadea cu 5...6 grade, iar intre 23 şi 28 iunie se vor menţine in jurul a 26 de grade. Spre finalul celei de a doua saptamani va avea loc o creştere uşoara a regimului termic, pana la 29 de grade in jurul datei de 1 iulie. Temperaturile minime vor avea o evoluţie asemanatoare, fiind in creştere in primele zile ale prognozei, pana spre 18 grade pe 22 iunie, apoi vor scadea, iar intre 24 iunie şi 01 iulie se vor menţine in jurul unei valori medii de 13...14 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicata aproape pe tot parcursul intervalului de prognoza, insa in jurul datelor de 18, 21 şi 22 iunie, aversele se pot semnala pe arii mai extinse şi pot fi mai importante cantitativ.
CRISANA
La inceputul intervalului de referinţa, regimul termic va fi in creştere, astfel incat vremea va deveni local calduroasa şi maximele vor atinge 30...31 de grade, in medie, pe 20 şi 21 iunie, pornind de la 25 de grade la inceputul primei saptamani a prognozei. Apoi, vremea se va racori, iar temperaturile diurne vor scadea, spre 25...26 de grade, valori medii ce se vor menţine ulterior pana la finalul perioadei de doua saptamani a prognozei. Regimul termic nocturn se va concretiza prin medii regionale de 16...17 grade in intervalul 18 – 22 iunie, apoi va marca o scadere şi, dupa data de 23 iunie, temperaturile minime se vor situa in jurul unor valori medii de 12...13 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata pe 21 şi 22 iunie, cand şi cantitaţile de apa pot fi mai importante, precum şi in intervalul 24 – 26 iunie. In rest, ploile se vor semnala doar izolat şi trecator.
TRANSILVANIA
In primele zile ale primei saptamani de prognoza vremea se va incalzi treptat, astfel incat maximele termice vor creşte de la 23 de grade in prima zi, spre 29 de grade pe 20 şi 21 iunie. Apoi va avea lor o racorire, iar temperaturile maxime in intervalul 23 – 29 iunie se vor situa in jurul unei medii de 24 de grade şi, abia spre sfarşitul celei de a doua saptamani, regimul termic va marca o creştere uşoara, spre 26...27 de grade. In prima parte a intervalului, temperaturile nocturne vor fi de 14...15 grade, iar dupa data de 23 iunie vor marca o scadere, spre valori medii regionale de 10...11 grade.
Probabilitatea de ploaie se va menţine relativ ridicata aproape pe intreg parcursul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza, dar mai ales in intervalul 21 – 25 iunie. In jurul datei de 22 iunie ploile se vor semnala pe arii extinse şi cantitaţile de apa pot fi mai insemnate.
MARAMURES
Vremea se va incalzi treptat in primele zile ale prognozei, iar temperaturile maxime vor atinge 30...31 de grade pe 20 şi 21 iunie, caracterizand o vreme calduroasa pentru aceasta perioada. Apoi regimul termic va fi in scadere şi valorile diurne se vor situa in jurul a 23...24 de grade in intervalul 23 – 28 iunie, iar o noua tendinţa de incalzire, cu 2...3 grade, se va inregistra abia spre finalul celei de a doua saptamani de prognoza. Valorile termice minime vor fi de 15...17 grade intre 18 şi 22 iunie, apoi vor scadea şi se vor situa in jurul a 11 grade, dupa data de 23 iunie şi pana la finalul perioadei de prognoza.
Ploi mai insemnate cantitativ şi pe arii mai extinse vor fi semnalate cel mai probabil in jurul datelor de 21, 22 şi 25 iunie, dar probabilitatea pentru averse izolate se va menţine relativ ridicata pe aproape tot parcursul intervalului de referinţa.
MOLDOVA
Vremea va fi calda in prima parte a intervalului de prognoza, local calduroasa pe 20 şi 21 iunie, cand se va atinge o valoare medie regionala a temperaturilor maxime de 30 de grade. Ulterior, vremea se va racori, iar maximele termice se vor situa in jurul a 24 de grade, in intervalul 23...29 iunie. O noua tendinţa de creştere uşoara a regimului termic diurn se va remarca abia in ultimele zile ale prognozei. Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie asemanatoare, cu cele mai ridicate valori, de 16...18 grade, intre 18 şi 22 iunie, apoi vor avea o tendinţa de scadere, spre aproximativ 14 grade, dupa data de 23 iunie şi pana la sfarşitul celei de a doua saptamani a intervalului de referinţa.
Ploi pe arii ceva mai extinse vor fi semnalate pe 18 şi 22 iunie şi, din nou, in intervalul 24 – 28 iunie. In celelalte zile ale perioadei de prognoza doar izolat şi trecator va ploua.
DOBROGEA
Vremea se va incalzi treptat in primele zile ale intervalului, devenind calduroasa. Astfel, media temperaturilor maxime va creşte de la aproximativ 27 de grade pe 18 iunie spre valori in jurul a 30 de grade pe 20 şi 21 iunie. Ulterior, vremea se va racori, iar media regionala a temperaturilor maxime va scadea spre 26 de grade, valoare in jurul careia se va menţine din 23 iunie pana spre sfarşitul intervalului de prognoza. Minimele nocturne vor urma o evoluţie similara cu a maximelor, aşadar vor creşte in prima parte a intervalului spre medii in jurul a 19 grade, ce se vor atinge in zilele de 21 şi 22 iunie, apoi vor cobori spre 17 grade pana pe 24 iunie, pentru ca ulterior, pana la sfarşitul intervalului, sa nu mai prezinte variaţii semnificative, situandu-se, in medie, in jurul a 16...17 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor de scurta durata va fi mai ridicata in intervalul 22 - 25 iunie.
MUNTENIA

In primele zile ale intervalului, valorile diurne vor creşte de la o zi la alta, caracterizand o vreme calduroasa in cea mai mare parte a regiunii in perioada 19 - 21 iunie, cand media maximelor termice va fi de 32 de grade. Ulterior acestui interval, o racorire a vremii va conduce la scaderea temperaturilor diurne spre medii in jurul a 27 de grade in data de 23 iunie, valoare ce urmeaza a se inregistra şi in decursul perioadei 24-28 iunie. In ultimele zile regimul termic va marca o creştere uşoara şi se va concretiza prin inregistrarea unei valori medii a temperaturilor maxime situata in jurul a 28 de grade, in zilele de 30 iunie şi 01 iulie. In ceea ce priveşte regimul termic nocturn, media valorilor de temperatura va creşte in prima parte a intervalului spre 17...18 grade in zilele de 21 şi 22 iunie, apoi va scadea treptat pana spre 14 grade, in medie, in data de 27 iunie, valoare ce se va menţine in perioada 28 iunie - 01 iulie.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in prima zi a intervalului, apoi mai ales in perioada 21-27 iunie.
OLTENIA
Vremea se va incalzi in primele zile ale intervalului, devenind calduroasa pe 20 iunie cand se va atinge, in medie, o temperatura maxima in jurul a 31 de grade. Ulterior acestei date, valorile diurne vor fi in scadere, spre 26 de grade in perioada 23- 26 iunie. Din 27 iunie insa, pana spre sfarşitul celei de-a doua saptamani de prognoza, valorile maxime vor creşte uşor, spre medii de 28 de grade. Regimul nocturn va fi caracterizat de o creştere uşoara a valorilor medii, de la 16 grade la inceputul intervalului spre 18 grade in 22 iunie, apoi acestea vor scadea pana spre 14 grade pe 26 iunie, fara variaţii importante pana spre sfarşitul perioadei de prognoza. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata la inceputul intervalului, pe 18 iunie şi, din nou, in perioada 21 -25 iunie.
LA MUNTE
Temperaturile maxime vor marca o creştere uşoara, spre o medie de 19 grade in data de 21 iunie, apoi vor fi in scadere, spre 16 grade in 23 iunie, valoare ce va caracteriza intreg intervalul 24 – 29 iunie. In ultimele zile ale intervalului de prognoza, maximele vor creşte uşor, spre aproximativ 17 grade, in medie. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemanatoare, astfel incat valorile minime vor creşte uşor pana pe 22 iunie, cand se vor inregistra 12 grade, in medie, pentru ca apoi sa scada pana in jurul a 9 grade pe 23 iunie. Ulterior, pana la sfarşitul perioadei de prognoza, nu vor mai fi inregistrate variaţii semnificative.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata pe tot parcursul intervalului.