Vor mai fi cateva zile de LAPOVITA si NINSOARE!... Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 19.03.2018 15:23 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 19 MARTIE – 1 APRILIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Pana in data de 23 martie temperatura aerului va continua sa scada, vremea se va menţine deosebit de rece, astfel incat mediile valorilor diurne vor fi de 1...3 grade, iar ale celor nocturne vor cobori spre -5 grade. In intervalul 23-27 martie vremea se va incalzi, iar valorile termice se vor situa in jurul normelor. Se vor inregistra medii ale maximelor de 10...13 grade şi ale minimelor de 1...3 grade, iar pana la sfarşitul intervalului variaţiile termice vor fi nesemnificative, astfel ca aceste valori medii se vor menţine.
In intervalul 19-23 martie, temporar vor fi mai ales ninsori, in general moderate cantitativ. Probabilitatea de precipitaţii predominant sub forma de ploaie va fi in creştere dupa data de 26 martie.
CRISANA
Pana in data de 23 martie, vremea se va menţine mai rece decat in mod normal pentru aceasta data, cu o medie a valorilor maxime de temperatura de 1...3 grade şi a minimelor, in scadere de la -1 grad, la -6 grade. In perioada 23-26 martie vremea se va incalzi, iar pana la sfarşitul intervalului nu vor mai fi variaţii semnificative. Astfel, valorile termice vor ajunge sa se situeze in jurul normelor specifice perioadei, media maximelor fiind de 9...12 grade, iar a minimelor de 0…2 grade.
In intervalul 19-23 martie, temporar vor fi mai ales ninsori, in general slabe cantitativ. Probabilitatea de precipitaţii predominant sub forma de ploaie va fi in creştere dupa data de 26 martie.
TRANSILVANIA
Valorile termice vor fi in scadere pana spre sfarşitul primei saptamani şi vor caracteriza o vreme deosebit de rece, geroasa in depresiuni in dimineţile zilelor de 23, 24 şi 25 martie, cand temperatura va cobori sub -10 grade. In acest interval, media maximelor va fi de 0...2 grade, iar a minimelor va scadea de la -3 grade, la -9 grade. La sfarşitul primei saptamani vremea se va incalzi şi se vor inregistra valori in jurul normelor, iar in cea de-a doua, variaţiile termice nu vor fi importante. Astfel, media valorilor diurne va fi de 8...10 grade, iar a celor nocturne de -4...0 grade.
Pana in data de 23 martie, temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ, predominant sub forma de ninsoare. Probabilitatea de precipitaţii predominant sub forma de ploaie va fi in creştere din nou dupa data de 27 martie.
MARAMURES

Pana in data de 23 martie temperatura aerului va fi in scadere, vremea va fi deosebit de rece, cu medii ale valorilor diurne de 1...2 grade, iar ale celor nocturne vor cobori spre -9...-8 grade. In perioada 23-26 martie, vremea se va incalzi, iar valorile termice vor ajunge sa se situeze in jurul celor normale pentru aceasta perioada. Astfel, se vor inregistra medii ale maximelor in jurul a 10 grade, iar minimele vor ajunge sa fie, in medie, de -1...0 grade. In a doua saptamana variaţiile termice vor fi nesemnificative, astfel ca aceste valori medii se vor menţine pana la sfarşitul intervalului.
Intre 19 şi 23 martie, temporar vor fi precipitaţii slabe, predominant sub forma de ninsoare. Probabilitatea de precipitaţii mai ales sub forma de ploaie va fi in creştere dupa data de 27 martie.
MOLDOVA
In primele doua zile din interval vremea va fi extrem de rece, cu o medie a valorilor termice diurne de -4 grade. In intervalul urmator temperaturile vor creşte uşor şi treptat, dar pana la inceputul celei de a doua saptamani vor ramane tot sub mediile climatologice specifice perioadei, cu precadere in intervalul 21-23 martie, cand media maximelor se va situa in jurul a 0 grade. In cea de-a doua saptamana de prognoza nu vor mai fi variaţii termice semnificative, maximele zilnice vor fi apropiate de normalul perioadei, iar media lor va fi intre 8 şi 11 grade. Media temperaturilor minime nu va depaşi pragul de ingheţ in nicio zi, iar cel mai frig va fi in dimineţile de 23 şi de 24 martie, cand in cea mai mare parte a regiunii vremea va fi geroasa (temperaturi sub -10 grade).
Vor fi precipitaţii pe arii mai extinse, predominant sub forma de ninsoare intre 19 şi 22 martie şi mai ales sub forma de ploaie dupa data de 26 martie. In restul intervalului doar izolat vor fi posibile precipitaţii slabe.
DOBROGEA
In prima saptamana de prognoza vremea se va menţine mai rece decat in mod normal la aceasta data, cu o medie a valorilor maxime de temperatura cuprinsa, in general, intre 1 şi 5 grade şi a minimelor intre -4 şi 0 grade. In cea de a doua saptamana se va incalzi in primele zile, apoi nu vor mai fi variaţii semnificative, iar vremea va fi caracterizata de valori termice specifice perioadei, media maximelor fiind in jurul a 11 grade, iar a minimelor de 3…4 grade.
Intre 19 şi 23 martie vor fi precipitaţii mixte, in general moderate cantitativ, iar dupa data de 26 martie va fi in creştere probabilitatea de ploaie.
MUNTENIA
Intre 19 şi 23 martie vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a valorilor termice diurne de 1...3 grade. In intervalul urmator se va incalzi uşor şi treptat, iar temperaturi diurne normale pentru data din calendar se vor inregistra abia dupa data de 28 martie. Extrem de scazute vor fi şi temperaturile minime. Pana la inceputul celei de a doua saptamani media lor va fi sub 0 grade şi chiar se va apropia de -7 grade in dimineţile de 24 şi de 25 martie. Din data de 26 martie valorile termice nocturne vor fi in creştere treptata, iar media va atinge 0...2 grade.
Pana in 23 martie vor fi precipitaţii in fiecare zi, sub forma de ploaie, lapoviţa şi ninsoare, posibil mai importante cantitativ. Probabilitatea de precipitaţii va fi in creştere din nou dupa data de 26 martie, dar vor fi in general slabe cantitativ, trecatoare şi predominant sub forma de ploaie.
OLTENIA
In prima saptamana de prognoza vremea va fi mai rece decat in mod normal la aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime de 2...4 grade şi a minimelor de -6...-2 grade. In cea de a doua saptamana se va incalzi treptat, astfel ca pana la finalul intervalului de prognoza media maximelor va ajunge la 12...13 grade, iar a minimelor la 2 grade.
Vor fi posibile precipitaţii aproape in fiecare zi, dar mai ales intre 19 şi 23 martie, cand acestea vor fi mai intense şi indeosebi sub forma de lapoviţa şi ninsoare.
LA MUNTE
Vremea va fi mai rece decat in mod obişnuit la aceasta data, iar media temperaturilor, atat diurne cat şi nocturne, se va situa sub pragul de ingheţ sau doar uşor peste acesta, in cea mai mare parte a intervalului. Cele mai scazute temperaturi se vor inregistra in jurul datei de 23 martie, cand media maximelor va fi de -6 grade şi a minimelor de -12 grade, iar cele mai ridicate intre 25 şi 27 martie cand se vor atinge medii termice de 2...3 grade ziua şi de -3 grade noaptea.
Vor fi precipitaţii mai ales sub forma de ninsoare aproape in fiecare zi, cu o probabilitate mai mare pana in data de 23 martie şi dupa data de 26 martie.