Vin BABELE!... Cand pleaca IARNA? Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.02.2018 13:18 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR
IN INTERVALUL 26 FEBRUARIE – 11 MARTIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT
In perioada 26 februarie -01 martie, regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult mai mici decat cele climatologic specifice perioadei, sub limita de ger in cursul nopţilor şi al dimineţilor de 26, 27, 28 februarie şi 1 martie, cand minimele vor cobori spre -14 grade, iar media maximelor se va situa in jurul a -5 grade. Ulterior, vremea va intra intr-un proces de incalzire astfel ca temperaturile maxime vor creşte pana spre medii de 12 grade in 7 martie, apoi pana la finalul celei de-a doua saptamani, variaţiile de la o zi la alta nu vor fi semnificative, media pe regiune situandu-se in jurul a 10 grade. Şi minimele vor creşte, de la medii de -14 grade in data de 1 martie, spre medii de 3...4 grade in zilele de 7 şi 8 martie, apoi, pana in 11 martie, se vor situa in jurul a 2 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi relativ ridicata, pe intregul interval de prognoza.
CRISANA
Vremea va fi deosebit de rece, geroasa pe parcursul dimineţiilor şi al nopţilor in perioada 26 februarie - 1 martie. Media maximelor va cobori spre -5 grade, in timp ce minimele vor scadea spre valori medii in jurul a -14 grade la mijlocul primei saptamai. Apoi vremea va intra intr-un proces de incalzire, urmand ca mediile temperaturii diurne sa creasca pana spre 11...12 grade in zilele de 6 şi 7 martie, apoi pana spre sfarşitul intervalului de prognoza variaţiile sa fie nesemnificative. Minimele vor urma un parcurs similar cu cel al maximelor şi vor creşte spre 2...3 grade in zilele de 7 şi 8 martie, pentru ca ulterior aceste valori sa nu se modifice semnificativ.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicata in primele zile ale intervalului, dar mai ales in prima decada a lunii martie.
TRANSILVANIA
In ultimele zile ale lunii februarie şi la inceput de martie, vremea va fi deosebit de rece, geroasa dimineaţa şi noaptea. Astfel, media temperaturilor diurne, uşor variabila de la o zi la alta, se va incadra intre -9 şi -7 grade, iar cea a minimelor intre -13 şi -16 grade. O incalzire a vremii va avea loc in 7-8 martie, cand in medie se vor inregistra temperaturi maxime de 10 grade, apoi, pana la sfarşitul intervalului de prognoza, acestea se vor situa in jurul a 8 grade. Temperaturile minime vor avea un parcurs similar, fiind in creştere, de la o medie de -16 grade in 2 martie, spre -1...0 grade in data de 11 martie.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicata in zilele de 26 şi 27 februarie şi din nou in intervalul 2 -11 martie.
MARAMURES

Vremea va fi deosebit de rece, geroasa dimineaţa şi noaptea, in intervalul 26 februarie- 1 martie cand temperaturile maxime, fara variaţii semnificative de la o zi la alta, vor avea o medie de aproximativ -7 grade. Apoi acestea vor creşte treptat şi vor ajunge la valori medii de 9...10 grade in zilele de 7 şi 8 martie şi, pana la sfarşitul intervalului, respectiv 11 martie, nu vor avea variaţii importante. Minimele vor fi, şi ele, in creştere de la valori medii in jur de -15 grade in perioada 26 februarie - 1 martie, spre medii de 1...2 grade, in intervalul 7-11 martie.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicata incepand cu data de 2 martie.
MOLDOVA
In intervalul 26 februarie - 1 martie, vremea va fi deosebit de rece, geroasa dimineaţa şi noaptea, iar in jumatatea nordica a regiunii şi pe timpul zilei. Media temperaturilor maxime va fi de -12....-11 grade, iar a minimelor de la -14 grade la inceputul intervalului, pana la -19... -18 grade in dimineaţa zilei de 1 martie. Ulterior, vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, astfel ca mediile temperaturiilor diurne vor creşte spre 8 grade in data de 7 martie, apoi nu vor fi variaţii notabile. Parcursul minimelor va fi similar cu cel al maximelor, acestea crescand de la o zi la alta, spre medii in jur de 0 grade in data de 7 martie, apoi nu vor varia semnificativ, situandu-se pana la sfarşitul intervalului de prognoza in jurul a -1 grad.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicata in primele zile şi in creştere in perioadele 3- 5 martie şi 7 - 11 martie.
DOBROGEA
Pana spre sfarşitul primei saptamani de prognoza, valorile termice vor caracteriza o vreme deosebit de rece, geroasa dimineaţa şi noaptea. Mediile maximelor nu vor varia semnificativ in perioada 26 februarie-01 martie, acestea urmand a cobori de la valori de -5 grade in 27 februarie, spre -8...-7 grade in zilele de 28 februarie şi 1 martie. Ulterior acestei perioade, maximele vor creşte de la o zi la alta, ajungand spre medii de 4...5 grade in zilele de 5 şi 6 martie, apoi in jurul a 9 grade, pana spre sfarşitul celei de-a doua saptamani de prognoza. Temperaturile minime vor scadea de la valori medii in jurul a -8 grade in 27 februarie, spre -13...-12 grade in 2 martie, apoi vor creşte de la o zi la alta pana spre medii de 1...2 grade in data de 6 martie şi in jurul a 4 grade pana in data de 11 martie.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza, intensitatea mai mare a acestora urmand a se inregistra in perioada 26 - 28 februarie.
MUNTENIA
Primele zile din intervalul de referinţa vor fi caracterizate de o vreme deosebit de rece, geroasa dimineaţa şi noaptea, urmand ca media temperaturilor maxime sa se situeze in jurul a -8 grade, iar cea a minimelor sa fie de -9 grade in prima zi a intervalului şi in jur de -15 grade, in 2 martie. Apoi vremea se va incalzi de la o zi la alta, iar maximele vor fi cuprinse intre -4 şi 11 grade, cele mai ridicate valori urmand a se consemna in perioada 7-11 martie. Mediile temperaturilor minime vor creşte şi ele, spre -2 grade in data de 6 martie, apoi spre 1...2 grade in perioada 9-11 martie.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicata in zilele de 26 şi 28 februarie şi dupa data de 2 martie.
OLTENIA
In ultimele zile de februarie şi inceputul lunii martie, regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult sub mediile multianuale, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger. Astfel, mediile maximelor vor fi de -7 şi -6 grade, iar ale minimelor intre -8 şi -15 grade, cele mai coborate valori urmand a se inregistra in dimineţile de 28 februarie şi 1 martie. Ulterior, vremea va intra intr-un proces de incalzire, urmand ca mediile temperaturilor diurne sa creasca spre 8...10 grade in perioada 7-11 martie. In ceea ce priveşte parcursul minimelor, acestea vor creşte spre medii de 1...2 grade pana la sfarşitul celei de-a doua saptamani de prognoza.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicata, pe intreg parcursul intervalului.
LA MUNTE
In primele zile ale intervalului, vremea va fi geroasa in majoritatea masivelor montane; in perioada 26 februarie - 1 martie, mediile maximelor se vor incadra intre -14 şi -12 grade, iar ale minimelor intre -21 şi -18 grade. Din 2 martie, temperaturile vor fi, in general, in creştere, pana spre sfarşitul celei de-a doua saptamani de prognoza. Temperaturile maximele vor creşte spre medii de 3...4 grade, in data de 9 martie, apoi vor scadea uşor spre valori in jurul a 1 grad in zilele de 10 şi 11 martie. Minimele vor creşte spre medii de -2 grade, in dimineaţa zilei de 8 martie, apoi vor scadea, spre -4....-2 grade, la sfarşitul intervalului.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicata in zilele de 26 şi 27 februarie şi in intervalul 02-11 martie.