Romfilatelia omagiaza FAURITORII MARII UNIRI. Printre care si pe patriarhul si fostul premier MIRON CRISTEA, considerat un ANTISEMIT dezonorant!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 17.03.2018 09:06 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Romfilatelia, in anul aniversarii Centenarului Marii Uniri din 1918, introduce in circulaţie emisiunea de marci poştale FAURITORI AI MARII UNIRI, partea I, care omagiaza personalitaţile care au contribuit la realizarea celui mai important ideal al romanilor.
Noua emisiune va fi lansata marţi, 20 martie 2018, in cadrul sesiunii de comunicari ştiinţifice dedicate Centenarului Marii Uniri, sesiune organizata de Romfilatelia in parteneriat cu Academia Romana şi Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”.
Emisiunea de marci poştale FAURITORI AI MARII UNIRI (I)  va fi disponibila incepand de marţi, 20 martie 2018, in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul  online pe romfilatelia.ro.

In urma cu 100 de ani, Romania suporta un grav şi dureros impas istoric.
Odata intrata in Primul Razboi Mondial, in anul 1916, din dorinţa nestramutata a unirii tuturor romanilor in graniţele istorice, ţara s-a confruntat cu o batalie inegala, ca forţa umana şi dotare militara, cu tabara trupelor germane şi austro-ungare.
Dupa o retragere soldata cu pierderi imense, armata ajunsa in spaţiul Moldovei repurteaza ulterior victorii hotaratoare, ale caror consecinţe, insumate cu situaţiile favorabile internaţionale, faciliteaza in anul 1918 unirea cu romanii din Regat a Basarabiei (27 martie), Bucovinei (28 noiembrie) şi Transilvaniei (1 decembrie).

Pe timbrul cu valoarea nominala de 2,50 lei este ilustrat Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Portretul Cardinalului Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, este reprodus pe timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei.
Pe timbrul cu valoarea nominala de 8 lei este reliefat portretul lui Iuliu Maniu, luptator pentru cauza naţionala a romanilor din Transilvania.
Portretul lui Ion I.C. Bratianu, prim-ministru in perioada Primului Razboi Mondial, este redat pe timbrul cu valoarea nominala de 15 lei.
Pe coliţa  nedantelata a emisiunii de marci poştale, cu valoarea nominala de 16 lei, este ilustrat Regele Ferdinand I, alaturi de alţi fauritori ai Marii Uniri: Take Ionescu, Alexandru Vaida-Voevod, Constantin Stere, Samoila Marza, Gheorghe Pop de Baseşti, Sextil Puşcariu, Iancu Flondor şi Ion Nistor, iar pe timbrul coliţei este reprodusa stema Romaniei mici, care avea reprezentate pe scut teritoriile cuprinse in graniţele ţarii pana in 1918.
***
In anul 2010, Banca Naţionala a Romaniei a decis sa bata o serie numismatica de cinci monede de argint comemorative, dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, una dintre ele urmand sa-l infaţişeze pe patriarhul Miron Cristea.
Aceasta moneda controversata a provocat proteste, printre care profesor dr. Radu Ioanid, director in cadrul Muzeului Holocaustului din Washington, s-a declarat „şocat” de onorarea oficiala a memoriei lui Miron Cristea, figura istorica compromisa definitiv de eticheta antisemita: „Decizia Bancii Naţionale a Romaniei de a onora memoria controversatului patriarh Miron Cristea, este ... insensibila, insultatoare, inacceptabila, dezonoranta”.
Reacţiei oficialului american i-a urmat cererea formala adresata BNR de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”, prin care organizaţia solicita retragerea de pe piaţa a monedei de argint care-l infaţişeaza pe patriarhul Miron Cristea.