Probabilitatea de aparitie a ploilor in BANAT va fi ridicata in perioada 5- 15 iulie. Vezi ce spun METEOROLOGII!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.07.2018 20:22 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

 ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 02– 15 IULIE 2018

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

In prima saptamana vremea se va incalzi uşor de la o zi la alta, astfel incat temperaturile maxime vor atinge, in medie, 29 de grade in data de 06 iulie. Ulterior vor scadea uşor spre valori medii de 27 de grade in data de 08 iulie, apoi vor creşte din nou uşor şi treptat pana la sfarşitul intervalului, spre 31 de grade, in medie. Temperaturile minime vor fi in creştere treptata in prima saptamana de prognoza, de la aproximativ 10 grade in prima zi, pana spre 16 grade in data de 07 iunie. Ulterior, variaţiile vor fi nesemnificative astfel ca, pe parcursul intervalului 08 -15 iulie, media temperaturilor minime se va menţine in jurul a 16 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in perioada 05- 15 iulie.

CRISANA

La inceputul intervalului, vremea se va afla intr-un proces de incalzire, temperaturile maxime urmand a atinge in medie 28...29 de grade in 07 iulie, pornind de la 23 de grade in prima zi. Ulterior, in intervalul 07 – 11 iulie variaţiile nu vor fi notabile de la o zi la alta, urmand astfel ca media temperaturilor maxime sa se menţina in jurul a 27...28 de grade. In perioada imediat urmatoare, intre 12 şi 15 iulie, temperaturile maxime vor creşte uşor de la o zi la alta, atingand in ultimele zile ale celei de-a doua saptamani de prognoza, in medie, 30 de grade. In intervalul 02- 07 iulie, temperaturile minime vor creşte de la medii de 10 grade in prima zi, spre 15...16 grade la sfarşitul acestuia, apoi, pana in data de 15 iulie, variaţiile vor fi nesemnificative, minimele menţinandu-se in jurul mediei de 15 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in intervalul 06- 15 iulie.

TRANSILVANIA

Vremea se va afla intr-un proces de incalzire in prima parte a intervalului, cand valorile medii ale temperaturilor diurne vor creşte de la 20 de grade in prima zi, pana spre 27 de grade in data de 06 iulie. Ulterior, nu vor fi variaţii semnificative astfel ca, in perioada 07- 11 iulie, temperaturile maxime se vor menţine in jurul mediei de 26 de grade. Din 12 iulie maximele vor creşte uşor şi treptat, atingand la sfarşitul intervalului de prognoza in medie 28...29 de grade. In ceea ce priveşte regimul nocturn, acesta va urma un parcurs similar cu cel al maximelor, astfel minimele vor creşte pana la medii de 14 grade in data de 07 iulie, pornind de la 8 grade in primele zile ale intervalului, pentru ca ulterior, pana la finalul celei de-a doua saptamani, variaţiile sa nu fie notabile, urmand ca temperaturile minime sa se menţina in jurul a 13...14 grade, in medie.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in intervalul 06 – 15 iulie.

MARAMURES

Parcursul temperaturilor maxime va fi similar cu cel al minimelor. Astfel, in prima saptamana, temperaturile diurne vor creşte treptat pana spre valori medii de 28 de grade in data de 06 iulie, ulterior, in intervalul 07 – 11 iulie, maximele se vor menţine in jurul a 27 de grade, pentru ca apoi, pana spre sfarşitul celei de-a doua saptamani de prognoza, sa urce spre o valoare medie de 29 de grade. Minimele vor fi in creştere pana in data de 07 iulie, pornind de la o medie de 9 grade in 02 iulie, apoi pana la sfarşitul intervalului se vor menţine in jurul valorii de 14 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in perioada 05 -15 iulie.

MOLDOVA

La inceputul primei saptamani, valorile termice diurne se vor situa sub cele specifice perioadei indeosebi in nordul regiunii, apoi vor creşte uşor şi treptat pana spre 28 de grade, in data de 06 iulie. Ulterior, in perioada 07 -09 iulie temperaturile diurne vor scadea uşor spre valori medii de 26...27 grade, apoi pana la sfarşitul celei de-a doua saptamani, variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, media maximelor urmand a se situa in jurul a 28 de grade. Minimele vor avea un parcurs similar cu cel al maximelor, acestea urmand a creşte de la o medie de 10 grade in prima zi a intervalului, spre 16 grade in data de 07 iulie, valoare ce va fi reprezentativa pentru perioada 08 -15 iulie.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in intervalul 06 - 15 iulie, insa in restul intervalului se menţin condiţiile ca trecator sa ploua pe spaţii mici.

DOBROGEA

In prima saptamana a intervalului, valorile termice diurne vor creşte uşor şi treptat, de la 24 grade, in data de 02 iulie, spre 28 de grade, in 06 iulie. Ulterior acestei date şi pana spre sfarşitul celei de-a doua saptamani, variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, astfel ca media temperaturii maxime va fi de 27...28 de grade. Regimul nocturn va avea un parcurs similar cu cel diurn, urmand astfel ca temperaturile minime sa creasca treptat de la medii de 14 grade in prima zi a intervalului, spre valori de 18...19 grade in data de 07 iulie. Pana la sfarşitul celei de-a doua saptamani nu vor exista variaţii notabile, media temperaturilor nocturne fiind de 19 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in perioada 03- 05 iulie, apoi intre 06 şi12 iulie.

MUNTENIA

In prima saptamana, media regionala a temperaturilor maxime va creşte uşor de la o zi la alta, pana spre 30 de grade. Ulterior, maximele vor scadea uşor spre o medie de 27...28 de grade in zilele de 08 şi 09 iulie, apoi vor creşte din nou uşor, pana la sfarşitul celei de-a doua saptamani, pana spre valori de 30...31 de grade. Temperaturile minime vor creşte de la valori medii de 12 grade in prima zi a intervalului, pana spre 16 grade in 07 iulie, apoi, pana la sfarşitul intervalului (15 iulie), variaţiile vor fi nesemnificative.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in perioada 06-12 iulie, iar in restul intervalului vor condiţii ca trecator sa ploua slab.

OLTENIA

In prima saptamana vremea se va afla intr-un proces de incalzire uşoara şi treptata, urmand, astfel, ca temperaturile maxime sa creasca, de la medii de 25 de grade in 02 iulie, spre 29...30 de grade in 06 iulie. Ulterior datei de 06 iulie, mediile temperaturilor maxime diurne vor scadea pana spre 27 de grade in data de 08 iulie, apoi vor creşte din nou, uşor, de la o zi la alta, pana spre sfarşitul celei de-a doua saptamani, spre 30...31 de grade. Regimul nocturn va urma un parcurs similar cu cel al maximelor, astfel, minimele vor creşte treptat pana la o medie de 17 grade in data de 07 iulie, pornind de la 12 grade in prima zi a intervalului, apoi nu vor fi variaţii notabile, temperaturile minime menţinandu-se in jurul valorii medii de 17 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in perioada 06 -12 iulie.

LA MUNTE

Incepand cu data de 02 iulie, vremea se va incalzi, temperaturile maxime urmand a creşte de la valori medii de 13...14 grade, spre 18 grade in 06 iulie. Ulterior, acestea vor scadea uşor, spre 16 grade in 08 iulie. Apoi, pana la sfarşitul celei de-a doua saptamani, variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, urmand ca in perioada 09 -15 iulie temperaturile maxime sa se menţina in jurul valorii medii de 19 grade. Minimele vor creşte pana spre valori medii de 10 grade in 07 iulie, apoi, pana la sfarşitul intervalului variaţiile nu vor fi notabile, urmand ca in perioada 08 -15 iulie media temperaturilor minime sa se menţina in jurul a 10 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in perioada 06 – 15 iulie, insa şi in restul intervalului vor fi posibile ploi izolate.