POLITISTII au inceput sa impuste MORTAL cetatenii din ROMANIA. Accidental, spune MINISTERUL de INTERNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.03.2018 14:04 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

APADOR-CH considera ca premature si de natura sa influenteze ancheta penala declaratiile publice ale purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui cu privire la incidentul produs la data de 15 martie 2018, in urma caruia o persoana a fost impuscata mortal in cap de catre un politist.

Desi ancheta penala privind cauzele si circumstantele uciderii victimei de catre politist abia a fost initiata, in spatiul public a fost diseminata de catre politie, cu mare promptitudine, informatia potrivit careia fi fost vorba despre o “declansare accidentala” a armei politistului.

APADOR-CH precizeaza ca numai dupa finalizarea anchetei penale se va putea afirma, in mod temeinic, daca a fost vorba sau nu despre o declansare accidentala a armei sau despre folosirea intentionata/neglijenta a armei de foc.

APADOR-CH reaminteste ca, potrivit legii (art. 34 din Legea nr. 218/2002, art. 46-52/3 din Legea nr. 17/1996, cu modificarile ulterioare), uzul armei de foc trebuie sa aiba, printre altele, caracter exceptional (arma de foc poate fi folosita numai daca actiunile persoanei vizate nu au putut sau nu ar fi putut fi inlaturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace) si proportional (folosirea armei nu trebuie sa depaseasca nevoile reale pentru impiedicarea sau neutralizarea actiunilor respective).

Pe de alta parte, in ipoteza, neconfirmata inca de ancheta, a unei declansari accidentale a pistolului, APADOR-CH atrage atentia ca un astfel de incident nu este deloc unul izolat, existand si alte situatii de persoane ucise in urma declansarii “accidentale” a pistolului unui politist. Spre exemplu, cazul lui Sorin Parvu impuscat tot in cap, din spate, intr-un autoturism stationat, tot in urma unei pretinse declansari accidentale a pistolului unui politist.

Problema este cu atat mai grava cu cat “declansarea accidentala” a armelor politistilor, in mai multe cazuri, are loc in spatiul public, in care se poate afla oricine, existand astfel riscul uciderii/ranirii si altor persoane, in afara de cele vizate de actiunea politistilor.

In raport de aceste constatari, APADOR-CH solicita public Ministerului Afacerilor Interne sa organizeze, in mod serios, instruirea corespunzatoare a politistilor privind folosirea armelor de foc, cu accent deosebit pe masurile ce trebuie luate pentru prevenirea declansarii accidentale a pistoalelor, intrucat astfel de “accidente” au urmari foarte grave pentru viata cetatenilor.

De asemenea, asociaţia solicita Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie sa acorde atenţia cuvenita acestui caz care a dus la decesul unui cetaţean avand in vedere “Strategia pentru creşterea eficienţei investigaţiilor efectuate in cazurile de rele tratamente aplicate de agenţii de stat in timpul exercitarii atribuţiilor lor profesionale”. Numai in urma unei anchete imparţiale şi efective se va putea stabili daca decesul acestei persoane a fost un “accident”.