Halucinant. ROMANIA detine 30% din REZERVA EUROPEANA de APE NATURALE MINERALE!... Dar PSD a devalizat totul!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 17.02.2018 20:30 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Piata interna a apelor minerale naturale de consum alimentar şi balneoterapeutic este inca fragmentata si nu a  atins potentialul de transparenta, accesibilitate si optabilitate.
Societaţile de imbuteliere au crescut dincolo de frontierele nationale, dar dezvoltarea lor afecteaza rezervele  naţionale de apelor minerale naturale de consum alimentar şi balneoterapeutice, actuale şi viitoare, bugetul de  stat al Romaniei.
Exista inca multe bariere pentru o competitie deschisa si corecta, se spune in Strategia Societaţii Naţionale a  Apelor Minerale S.A. 2016 - 2020.

Romania dispune, in prezent, de o gama diversificata şi semnificativa de resurse de ape minerale naturale de  consum alimentar şi balneoterapeutic, precum si de un important potential de valorificare al acestora.
Potenţial care printr-un grad ridicat de implicare a statului, prin SNAM S.A, poate creşte semnificativ, aducand  o contribuţie majora la creşterea PIB-ului din ROMÂNIA.
O evaluare corecta a posibilitatilor de acoperire a necesarului de apelor minerale naturale de consum alimentar  şi balneoterapeutic, in perspectiva, trebuie sa porneasca de la situatia actuala a rezervelor certe, corelata cu  estimarea realista a resurselor potentiale si in stransa corelatie cu previziunile privind consumul.

Din acest punct de vedere, in momentul de fata, se estimeaza ca rezervele apelor minerale natulale de consum alimentar şi balneoterapeutic pot asigura dezvoltarea graduala a industriei alimentare, naţionale pe termen  mediu şi lung, precum şi a turismului balnear.

Un aspect deloc de neglijat il constituie dezvoltarea teritoriala a sectorului apelor minerale naturale de  consum alimentar şi balneoterapeutic.
Amplasamentul surselor hidrominerale si/sau substante asociate se afla in extravilanul a 14 judete: Arad, Bihor,  Brasov, Caras-Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Satu-Mare, Suceava, Timis,  situate, cu precadere in nordul şi centrul ţarii.
Conform situatiei actuale a resurselor nationale de apa minerala este evident ca aceste surse naturale  regenerabile reprezinta o sursa sigura şi importanta de contribuţie la creşterea PIB-ului Romaniei.

Faţa de rezervele de ape minerale naturale de consum alimentar şi balneoterapeutic puse in evidenţa pentru  perimetrele concesionate de SNAM S.A., in medie, aproximati 40% dintre ele sunt valorificate, ramanand un  disponibil de 60%, nevalorificat.

Romania deţine 30% din rezerva europeana de ape minerale naturale de consum alimentar şi balneoterapeutic...

Asta in timp ce staţiunile balneare ca Baile Herculane şi Buziaş au fost devalizate de PSD...