GUVERNUL PSD pregateste o LOVITURA MORTALA pentru ORGANIZATIILE NEGUVERNAMENTALE. Vor fi tratate ca ORGANIZATII TERORISTE...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.03.2018 08:35 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Pe site-ul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a fost publicat un proiect de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si pentru modificarea mai multor acte normative, printre care si “legea ONG-urilor” (Ordonanta Guvernului nr. 26/2000).
Pretextul acestor modificari legislative este implementarea Directivei europene nr. 2015/849/UE din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finanţarii terorismului.
Desi directiva europeana nu prevede expres si lasa o marja de apreciere pentru fiecare stat, Guvernul vrea sa impuna obligarea fiecarei asociatii si fundatii de a raporta periodic (anual si ori de cate ori intervine orice noutate), la Ministerul Justitiei, numeroase date si informatii, printre care, numele si datele de identificare ale fiecarei persoane cu care asociatia sau fundatia intra in contact/ii acorda sprijin in orice mod, in cadrul activitatii pe care o desfasoara.
In caz de neindeplinire a obligatiei de raportare a acestor persoane sau a altor informatii, sanctiunea propusa in proiectul de lege este, initial, o amenda substantiala (pana la 5.000 lei), urmata de dizolvarea (desfiintarea) asociatiei/fundatiei.

”Avand in vedere modul, neclar, confuz si supradimensionat, in care sunt prevazute in proiectul de lege categoriile de date si informatii care trebuie raportate de catre ONG-uri, este evident ca Guvernul urmareste introducerea unor obligatii legale impovaratoare, care, in mod obiectiv, nu vor putea fi indeplinite de catre ONG-uri. Iar sanctiunea finala pentru neindeplinirea obligatiilor de raportare este una vadit disproportionata, si anume sanctiunea “suprema” a dizolvarii (desfiintarii)”, informeaza APADOR-CH.

APADOR-CH precizeaza ca in prezent Parlamentul dezbate un proiect de lege propus de reprezentanţi ai partidului de guvernamant, prin care se prevede dizolvarea (desfiintarea) ONG-urilor in cazul in care acestea nu respecta obligatia, vadit impovaratoare, de a raporta periodic orice sume (indiferent de valoare) obtinute ca finantare. De asemenea, la Ministerul Finantelor publice se pregateste, la recomandarea Curtii de Conturi a Romaniei, un proiect de lege care va permite sicanarea ONG-urilor prin transformarea lor in tinte ale controalelor fiscale sub pretextul verificarii utilizarii cotei de 2% din impozit care poate fi redirectionata catre ONG-uri.

Deja se contureaza un “mod de operare” din partea Guvernului in relatia cu ONG-urile, care are 2 componente:
# introducera unor obligatii birocratice, confuze si vadit impovaratoare pentru ONG-uri (majoritatea sub forma unor raportari cat mai stufoase si mai frecvente);
# prevederea unor sanctiuni vadit disproportionate (dizolvarea ONG-ului), in cazul neindeplinirii acestor obligatii birocratice, care, in mod real, nici nu pot fi indeplinite.

”Deci, in loc sa-si desfasoare activitatea in mod normal si in scopul pentru care au fost infiintate, asociatele si fundatiile isi vor dedica timpul si energia intocmirii de rapoarte pe diverse teme si trimiterii lor catre diverse entitati publice, care nu vor putea gestiona o cantitate asa de mare de informatii (exista suficiente precedente ale impotentei institutionale, spre exemplu, catastrofala gestionare de catre ANAF a evidentei achitarii contributiilor la sanatate).
Dar, daca un ONG va fi prea galagios sau nerespectuos cu puterea, vor incepe verificarile tintite pe acel ONG, care in mod sigur, va uita sa faca un anumit raport, din zecile de rapoarte, sau va gresi o anumita data dintr-o anumita informare, consecinta fiind desfiintarea ONG-ului neascultator”, mai spune APADOR-CH.

APADOR-CH reaminteste ca, pentru o asociatie/fundatie, dizolvarea este o sanctiune similara pedepsei cu moartea in cazul persoanei fizice.
Or, daca pedeapsa cu moartea mai poate fi aplicata persoanelor (juridice) in UE, macar conditiile aplicarii acestei pedepse trebuie sa fie suficient de clare si restrictive, sa se rezume la cazuri cu adevarat exceptionale, pentru a impiedica abuzurile.

APADOR-CH face un apel la Guvern de a-si tempera tentatia manifestata din ce in ce mai brutal de a se revansa fata de criticile primite, mai mult sau mai putin intemeiat, din partea societatii civile prin introducerea unor reglementari legale care impiedica desfasurarea normala a activitatii asociatiilor si fundatiilor.