GUVERNUL dauneaza grav SANATATII. 680.000 ROMANI sunt infectati cu virusul HEPATITTEI B. 90% nici nu stiu!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.04.2018 15:35 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

La nivel global, aproximativ 90% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei B nu sunt constiente ca traiesc avand o boala incurabila, precizeaza un studiu realizat de Polaris Observatory si publicat in Lancet Gastroenterology & Hepatology Journal pe 26 martie.
Studiul arata ca desi exista un vaccin impotriva hepatitei B, doar jumatate dintre nou-nascutii din intreaga lume au acces la aceasta forma de protectie.
In plus, mai putin de 1% dintre mamele infectate cu acest virus (sursa primara de transmitere a virusului) sunt sub tratament adecvat, existand un risc ridicat de infectare a copiilor.

„Dupa Albania şi Belarus, Romania are cea mai ridicata prevalenţa a HBV din Europa. Cu toate acestea, 90% din populaţia infectata nu este conştienta de infecţie, iar 99% dintre cei eligibili pentru tratament raman netrataţi. Rata de tratament din Romania este una dintre cele mai scazute din regiune. Aproximativ 680.000 de romani sunt infectaţi cu virusul hepatitei B. Daca nu se iau masuri, va continua sa creasca numarul deceselor cauzate de boli ale ficatului asociate infecţiei cu virusul hepatitei B. Este o situaţie regretabila şi nefericita deoarece majoritatea acestor decese pot fi prevenite”, a declarat Dr. Homie Razavi, Center for Disease Analysis Foundation.

Contractul-cadru CNAS pentru 2018 prevede faptul ca, de la 1 aprilie, medicii de familie pot cere analize pentru depistarea hepatitei B si C pentru toate categoriile de asigurati.

Euro Hepatitis Care Index arata ca, in Romania, principalele probleme in abordarea hepatitelor virale vizeaza lipsa masurilor sistematice de depistare a persoanelor infectate, lipsa finantarilor pentru testare fara a fi nevoie de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, lipsa unui registru al cancerului hepatocelular (HCC), lipsa unui corp de asistenti medicali specializati in managementul hepatitelor virale, lipsa unui sistem national si eficient de monitorizare a hepatitelor virale.