Fara PRECEDENT. Guvernul PSD recunoaste ca e INCAPABIL si cere AJUTOR de la UNIUNEA EUROPEANA!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 06.03.2018 10:12 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ministerul Sanatatii a luat decizia de a declansa Mecanismul European de protectie civila pentru asigurarea cantitatii de imunoglobulina necesara pentru tratamentul populatiei.
Avand in vedere discontinuitaţile aparute incepand de anul trecut in aprovizionarea cu imunoglobulina umana, Ministerul Sanataţii a luat deciza pentru declanşarea Mecanismului European de protecţie civila.
Declanşarea acestui mecanism se realizeaza in baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, in vederea asigurarii cantitaţii necesare de imunoglobulina umana pentru tratamentul pacienţilor romani.

Minsterul Sanataţii a informat Punctul Local Naţional al Mecanismului European de protecţie civila din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţa despre aceasta decizie şi despre necesitatea ca aceasta instituţie sa solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea in Romania a cantitaţilor de imunoglobulina disponibile in alte state europene.
Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de catre Compania Naţionala „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.

Discontinuitaţile in aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de retragerea de pe piaţa a producatorilor care asigurau peste 80% din necesar.
In ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sanataţii in anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulina prin adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Ordonantei de urgenta nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli in domeniul sanataţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana, in prezent continua criza de imunoglobulina pe piaţa din Romania, cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc.

„Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulina in spitale, aşa ca am decis sa declanşam Mecanismul European de protecţie civila, instrument creat pentru a rezolva astfel de situaţii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanataţii.