Dupa IARNA, vine... VARA. Vezi ce spun METEOROLOGII despre VREMEA din fiecare REGIUNE!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.03.2018 13:11 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 26 MARTIE – 8 APRILIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Perioada de prognoza va debuta cu o vreme rece, chiar deosebit de rece pentru ultima decada a lunii martie, cu valori diurne, in medie, de 8...9 grade şi nocturne de 0...2 grade. Dar, in intervalul 28 martie – 5 aprilie, un proces de incalzire treptata a vremii va determina atingerea unor valori medii de aproximativ 21 de grade pentru temperaturile maxime şi 8 grade pentru cele minime, vremea devenind calda pentru inceput de aprilie. Ulterior, regimul termic va marca o scadere uşoara şi treptata, astfel incat, la finalul celei de a doua saptamani de prognoza, se vor inregistra valori termice comparabile cu normele perioadei, respectiv 16 grade ca medie a maximelor diurne şi 6 grade pentru minimele nocturne.
Vor fi precipitaţii in fiecare zi a intervalului de prognoza, dar in jurul datelor de 29 şi 31 martie, precum şi 1 aprilie, acestea se vor semnala pe arii extinse.
CRISANA
Pe 26 şi 27 martie vremea se va menţine rece pentru aceasta perioada a anului, maximele termice vor atinge, in medie regionala, 8…10 grade, iar minimele se vor situa in jurul valorii de 0 grade. Ulterior, va avea loc un proces de incalzire treptata, care va determina, pe 31 martie, o medie a temperaturilor diurne de 19 grade şi a celor nocturne de 7 grade, caracterizand o vreme calda pentru ultima zi a lunii martie. In prima saptamana din aprilie, vor fi alternanţe termice, dar pe ansamblu, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 16 şi 19 grade, cu cele mai ridicate valori in jurul datei de 4 aprilie şi cele mai coborate la inceputul şi sfarşitul saptamanii. Temperaturile minime se vor incadra, in general, intre 4 şi 6 grade in aceasta a doua jumatate a intervalului de prognoza.
Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicata pe intreg parcursul celor doua saptamani de prognoza, insa intre 29 martie şi 1 aprilie, precum şi in jurul datei de 4 aprilie, acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi pot fi, izolat, mai importante cantitativ.
TRANSILVANIA
Vremea rece se va menţine in primele zile ale prognozei, cand se vor inregistra maxime diurne de aproximativ 8 grade şi minime nocturne situate intre -4 şi 0 grade, in medie regionala. Apoi regimul termic va marca o creştere treptata, astfel incat, pe 31 martie, se vor atinge aproximativ 18 grade ziua şi 3...4 grade noaptea, vremea devenind calda pentru final de martie. Intervalul 1 – 8 aprilie va fi caracterizat de uşoare variaţii ale temperaturilor medii diurne, ce se vor incadra, in general, intre 14 şi 18 grade, cu cele mai ridicate valori in jurul datei de 4 aprilie. Cele mai scazute valori se vor inregistra la inceputul şi sfarşitul celei de a doua saptamani a intervalului de prognoza, cand regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru prima decada de aprilie.
Pana in data de 23 martie, temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ, predominant sub forma de ninsoare. Probabilitatea de precipitaţii predominant sub forma de ploaie va fi in creştere din nou dupa data de 27 martie.
MARAMURES

Intervalul 26 – 29 martie va fi caracterizat de o vreme rece, cu valori medii ale temperaturilor diurne de 8...10 grade şi ale celor nocturne situate intre -3 şi 1 grad. Apoi vremea se va incalzi şi pe 31 martie se vor inregistra maxime termice de aproximativ 17 grade şi minime de 6 grade, in medie regionala, ce vor caracteriza un regim termic uşor peste cel obişnuit la sfarşitul lunii martie. Intre 1 şi 8 aprilie, vor fi uşoare variaţii ale temperaturii aerului, intre valorii medii de la 13 grade ziua şi 3...4 grade noaptea, la inceputul şi sfarşitul acestui interval, pana la 18 grade ziua şi 5 grade noaptea, in jurul datei de 4 aprilie.
Se vor semnala precipitaţii pe arii relativ extinse pe intreg parcursul intervalului de prognoza, dar acestea vor fi mai insemnate cantitativ inter 29 martie şi 1 aprilie şi, din nou, in jurul datei de 4 aprilie.
MOLDOVA
Pe parcursul primei saptamani de prognoza, valorile termice diurne vor marca o creştere treptata, de la 5 grade in prima zi pana la 19 grade pe 31 martie, cind vremea va deveni calda, apoi vor scadea pana la 16 grade, in intervalul 1 – 2 aprilie. Pe parcursul celei de-a doua saptamani de prognoza, temperaturile maxime vor creşte din nou pana la valoarea de 19 grade, pe data de 4 aprilie. Ulterior, regimul termic va marca o noua scadere, ajungandu-se, in ultimele doua zile de prognoza, la o medie regionala de 14 grade. Temperaturile minime se vor situa sub norma climatologica in primele zile de prognoza, cand vor fi cuprinse intre - 4 şi 0 grade, apoi vor creşte pana la 7 grade, in jurul datei de 1 aprilie. Prima saptamana din aprilie va fi caracterizata de un regim termic uşor fluctuant, concretizat prin maxime diurne situate, in general, intre 4 şi 6 grade.
Vor fi precipitaţii, in general slabe cantitativ, pe tot parcursul perioadei de prognoza, dar probabilitatea ca acestea sa se semnaleze pe arii mai extinse va fi ridicata pe 26 şi 27 martie şi, din nou, in jurul datei de 1 aprilie.
DOBROGEA
In intervalul 26 - 28 martie, vremea va fi rece, iar temperaturile maxime se vor situa, in medie, in jurul valorii de 8 grade, apoi vor creşte treptat pana la 16 grade pe 31 martie, cand vremea va deveni calda pentru sfarşitul lunii martie. In cea de-a doua saptamana de prognoza, variaţiile termice nu vor fi semnificative, astfel incat media temperaturilor diurne se va situa intre 13 şi 16 grade, cu cele mai scazute valori la inceputul şi sfarşitul saptamanii şi cele mai ridicate la mijlocul acesteia.
Temperaturile minime se vor situa in intervalul 26 – 29 martie in jurul normelor climatologice, cu valori cuprinse, in general, intre 2 şi 4 grade, apoi vor creşte treptat pana la valoarea de 9 grade pe data de 1 aprilie. Pe parcursul celei de-a doua saptamani regimul termic nocturn se va menţine relativ constant şi se va concretiza prin valori medii de 6...8 grade.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, in general slabe cantitativ, va fi mai ridicata in jurul datei de 26 martie.
MUNTENIA
Vremea, deosebit de rece la inceputul intervalului, cand se va inregistra o medie de 5 grade a temperaturilor diurne, se va incalzi uşor şi treptat, astfel incat pana la sfarşitul lunii martie va deveni calda, cu o medie regionala a valorilor diurne de aproximativ 22 de grade. In primele doua zile ale lunii aprilie mediile diurne vor scadea spre 18 grade, iar in a doua saptamana de prognoza vor fi uşoare variaţii termice de la o zi la alta, iar media regionala se va situa intre 16 şi 21 de grade, cu cele mai scazute valori la sfarşitul intervalului de prognoza. Temperaturile minime se vor situa in jurul unei valori medii de 0 grade in primele 4 zile, apoi vor creşte treptat pana la sfarşitul primei saptamani, spre aproximativ 7 grade. In cea de a doua saptamana, mediile nocturne se vor incadra intre 5 şi 7 grade.
In primele zile ale intervalului de prognoza, precum şi in jurul datei de 1 şi 6 aprilie, vor fi precipitaţii pe arii relativ extinse, iar in celelalte zile probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai redusa.
OLTENIA
Vremea deosebit de rece de la inceputul intervalului se va incalzi treptat şi va deveni calda pentru sfarşit de martie, astfel incat media temperaturilor maxime va creşte de la 4 grade la 20 de grade in decursul primei saptamani de prognoza. Cea de a doua saptamana va debuta cu o scadere uşoara a mediilor diurne, spre 18 grade, urmata de o creştere pana in data de 4 aprilie, cand se vor inregistra 20 de grade, apoi o noua scadere spre o medie de 16 grade la sfarşitul intervalului de prognoza. Temperaturile minime se vor menţine scazute, situandu-se in jurul unei valori medii de 0 grade pana pe 29 martie, apoi vor creşte spre 7 grade la inceputul lunii aprilie. Regimul termic nocturn va avea in a doua saptamana, de asemenea, uşoare variaţii, iar media temperaturilor minime se va situa intre 5 şi 7 grade.
In primele doua zile, precum şi la sfarşitul primei saptamani de prognoza, vor fi precipitaţii pe arii relativ extinse, iar in rest probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai redusa.
LA MUNTE
Vremea va fi rece in primele zile ale intervalului de prognoza, cand maximele diurne se vor situa in jurul unei valori medii de 0 grade, iar minimele nocturne vor fi negative, cuprinse intre -6 şi -4 grade. Ulterior, va avea loc un proces de incalzire, astfel incat pe 31 martie va fi mai cald decat in mod obişnuit la sfarşitul lunii martie, media maximelor va fi de aproximativ 10 grade, iar minimele vor deveni uşor pozitive. In a doua saptamana de prognoza vor fi alternanţe termice, astfel incat valorile diurne se vor incadra, in general, intre 6 şi 8 grade, mai ridicate in jurul datei de 4 aprilie, spre 10 grade, iar cele nocturne vor fi cuprinse intre -1 şi 2 grade, in medie, pe tot parcursul acestei saptamani.