Chiar si cu LIDERI IMBECILI si IRESPONSABILI, ROMANIA este printre PRIMELE PRODUCATOARE ale EUROPEI de FLOAREA SOARELUI, PORUMB, GRAU si CARTOFI!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.03.2018 12:30 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Productia agricola vegetala a crescut in anul 2017, comparativ cu anul precedent, la principalele culturi (cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, sfecla de zahar, cartofi si legume), spune Institutul Naţional de Statistica.
Suprafata cultivata a crescut la leguminoase pentru boabe, plante uleioase, sfecla de zahar si a scazut la cereale pentru boabe, cartofi si legume.
Suprafata cultivata cu cereale pentru boabe a scazut cu 6,9%, in timp ce productia a crescut cu 12,4% fata de anul precedent, datorita in principal cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar).
Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2017 reprezinta 47,0% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 39,7%.
Productia totala a crescut cu 33,3% la porumb boabe, 17,2% la grau, 7,1% la ovaz si cu 2,2% la orz si orzoaica.
Leguminoase pentru boabe
Productia a crescut de aproape 3 ori, ca urmare atat a cresterii suprafetei cultivate, cat si a randamentului la hectar, fata de anul precedent.
Plante uleioase
Productia a crescut cu 29,5%, datorita atat cresterii suprafetei cultivate (+6,9%), cat si a randamentelor la hectar. Cresteri ale productiei s-au inregistrat la floarea soarelui (+43,4%), soia boabe (+38,8%) si rapita (+29,3%).
Sfecla de zahar
Productia a crescut cu 10,2%, ca urmare in principal a cresterii suprafetei cultivate cu (8,0%), fata de anul precedent.
Cartofi
Productia a crescut cu 16,3%, datorita cresterii randamentului la hectar, desi suprafata cultivata a scazut (-7,7%), fata de anul precedent.
Legume
Productia a crescut cu 8,1%, datorita cresterii randamentului la hectar, desi suprafata cultivata a scazut (-1,8%), fata de anul precedent.
Struguri
In anul 2017, productia de struguri a crescut cu 45,7%, ca urmare a cresterii randamentului la hectar (+45,7%).
Plantatii de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod)
Productia de fructe din livezi a scazut cu (-25,6%), iar suprafata s-a mentinut la nivelul anului anterior.

Romania comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene in anul 2017

# La floarea soarelui locul unu atat la suprafata cultivata cat si la productia realizata
# La porumb boabe locul unu la suprafata cultivata si locul doi la productia realizata, dupa Franta
# La grau locul cinci la suprafata cultivata, dupa Franta, Germania, Polonia, Spania si la productia realizata, dupa Franta, Germania, Regatul Unit si Polonia
# La cartofi locul patru la suprafata cultivata dupa Polonia, Germania, Franta si locul sase la productia realizata, dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda, Regatul Unit.