Cei nascuti dupa 1990 sunt mai OBEDIENTI decat cei care au trait in ROMANIA COMUNISTA?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.03.2018 15:10 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Diana Scarlat:

”Imi place lupta tuturor impotriva fake news - la nivel declarativ -, dar nu-şi da seama nimeni ca de fapt se considera fake ceea ce nu ne convine şi de fapt ne-nvartim toţi in jurul cozii? Nu vede nimeni ca cei nascuţi dupa 1990 sunt mai obedienţi decat cei care au trait cel puţin 10 ani in comunism, tocmai pentru ca in comunism se crea un soi de mecanism de aparare, similar vaccinului, in faţa falsului?

Nu a observat nimeni ca obedienţa nu face altceva decat sa inregimenteze indivizii intr-un grup sau altul, astfel incat nimeni nu mai gandeşte singur, ci toţi susţin ideile susţinute de grupul din care fac parte? Şi nu inţelege nimeni ca in acest fel e nevoie doar de introducerea unor idei in economia grupului, pentru a trimite la lupta toţi adepţii, chiar daca grupul pare eterogen? (exclud postacii platiţi)

S-a simplificat foarte mult orice mecanism de manipulare, tocmai pentru ca s-a eliminat gandirea cu adevarat critica, iar asta e o nenorocire care contribuie maxim la generalizarea fenomenului faxe news. Observ cum reacţioneaza pana şi pe fb, unde fie dau doar like sau share, daca o persoana acreditata posteaza ceva, orice, fie simt nevoia sa comenteze, dar comentariile sunt de cele mai multe ori ale unora care simt nevoia sa-şi apere ideile grupului. Şi pot gasi sisteme complexe de argumentare, chiar daca e ilogic ce susţin.

Asta se intinde in toata societatea romaneasca şi nu vom reuşi in veci sa eliminam fenomenul fake news, tocmai pentru ca n-are cine sa opreasca fenomenul obedienţei. Un bun exemplu este episodul de la ambasada americana, unde un grup de tefelişti s-a dus cu afişe A4 pentru susţinerea eroului lor Snowden, fiind convinşi ca americanii vor fi foarte incantaţi. Ei erau foarte sinceri şi prietenii ambasadei americane, şi susţinatorii lui Snowden şi nici acum n-ar inţelege care e problema...

Şi mai e ceva care nu da rezultate sau da rezultate nedorite: nu se poate aplica şablonul corporatist cu simularea unei situaţii, pentru a testa sau forma reacţii. E draguţ sa aplicam un şablon, dar daca mergem mai departe, putem observa ca produce efectele dorite numai pe termen scurt, iar pe termen mediu şi lung produce efectul advers. Pentru ca oamenii inţeleg realitatea ca pe un joculeţ stupid, fara implicare, fara consecinţe. Doar problematizarea in situaţii reale dezvolta gandirea critica şi posibilitatea de a soluţiona situaţii de criza, iar joculeţele de grup, atat de iubite de toţi lectorii, nu dezvolta decat incremenirea in afara gandirii critice şi faciliteaza inregimentarea intr-un grup şi nevoia de guru care sa fie urmat cu orice preţ. E o pacaleala.

Concluzia mea: avem şi vom avea fake news, cat timp nu ne dam seama ce anume trebuie sa eliminam. Nu ştirea falsa in sine este problema, nici canalul de comunicare, nici macar guru sau influencerul, ci percepţia şi nevoia de obedienţa şi de apartenenţa la un grup. Daca incurajam realmente gandirea critica, eliminam obedienţa, iar eliminand obedienţa, eliberam indivizii de apartenenţa la grup şi astfel nu vor mai fi condiţionaţi in gandire de direcţia data de grup, deci vor fi capabili sa gandeasca singuri şi sa vada falsul. Doar atunci nu vor mai avea efect ştirile falsse, oricat de multe ar fi, iar influencerii işi vor baga unghia-n gat, pentru ca nu va mai avea nimeni nevoie de guru”...