Cascada scumpirilor continua. Cresc PRETURILE la GAZELE NATURALE pentru CLIENTII CASNICI...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.03.2018 10:38 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Comitetul de reglementare al ANRE  a aprobat, in sedinta de joi, 29 martie 2018, preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale  la clientii casnici.

In conformitate cu metodologiile de tarifare, incepand cu data de 1 aprilie 2018, preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale  inregistreaza urmatoarea evoluţie:

-    pentru 34 din cei 36 de operatori economici deţinatori de licenţa de furnizare a gazelor naturale care au şi clienţi reglementaţi, preţurile aplicate clienţilor casnici reglementaţi raman aceleaşi.

-    pentru operatorul economic ENGIE Romania SA se va inregistra o creştere de preţ pentru furnizarea reglementata aplicata clienţilor casnici,  creştere datorata, in principal, corecţiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, cand preţul practicat a fost mai mic decat costurile aferente furnizarii, ceea ce insemna o creştere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh.

-    in cazul operatorului economic E.ON Gaz Furnizare Romania SA preţurile pentru furnizarea reglementata aplicata clienţilor casnici nu se modifica.

Se reaminteşte, totodata, ca a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor sa işi aleaga furnizorul de gaze naturale.
Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implica modificari de ordin tehnic şi orice client final casnic de gaze naturale poate sa treaca de la furnizarea in regim reglementat, la furnizarea in regim concurenţial.   

Pentru a veni in sprijinul clienţilor finali casnici de gaze naturale,  ANRE a pus la dispozitie, la pagina proprie de internet, o aplicaţie web de comparare a preţurilor in domeniul gazelor naturale denumita "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", instrument independent şi necomercial al carui scop este sa permita compararea preturilor de furnizare si a conditiilor oferite de furnizorii de gaze naturale, inainte de a alege un anume furnizor sau o anume oferta-tip.