APRILIE cu FLUCTUATII de TEMPERATURA. Si cu PLOI. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.04.2018 15:34 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 02– 15 APRILIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Valorile termice diurne vor fi in creştere pana in data de 4 aprilie, cand media lor va atinge 22 de grade, iar vremea va deveni mai calda decat in mod normal la aceasta data. In urmatoarele doua zile se va resimţi o scadere a temperaturilor cu 5...6 gade, apoi, pana in jurul datei de 9 aprilie procesul de incalzire se va relua, iar media maximelor va urca pana in jurul a 21 de grade. Intre 10 şi 15 aprilie nu vor mai fi variaţii termice semnificative şi maximele se vor situa, in medie, intre 18 şi 20 de grade. Temperaturile minime vor scadea in dimineaţa zilei de 3 aprilie pana la o medie de 2 grade, apoi vor creşte şi vor ajunge sa atinga, in 5 şi in 6 aprilie, 8 grade. Intre 7 şi 15 aprilie media minimelor termice se va situa in jurul valorii de 6 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor pe arii mai extinse, dar in general slabe cantitativ, va fi in zilele de 5 şi de 6 aprilie, precum şi dupa data de 12 aprilie. In restul intervalului doar izolat vor fi posibile ploi de scurta durata.
CRISANA
Pe parcursul primelor zile de prognoza vremea se va incalzi semnificativ, astfel ca in data de 4 aprilie media temperaturilor maxime va ajunge la 22 de grade. Vor urma doua zile de racire, apoi, pana la inceputul celei de a doua saptamani se va incalzi din nou, iar maximele pe intreaga regiune se vor situa, in medie, in jurul valorii de 21 de grade. Din 10 şi pana in 15 aprilie media maximelor termice va avea valori, in general, intre 17 şi 19 grade şi va caracteriza o vreme normala pentru aceasta perioada. Dupa o scadere cu 2...3 grade in prima dimineaţa a intervalului de prognoza, temperaturile minime vor fi in creştere pana in dimineţea zilei de 6 aprilie, cand media lor va junge la 8...9 grade. Dupa aceasta data nu vor mai fi variaţii notabile, iar temperaturile minime se vor situa, in medie, intre 5 şi 7 grade.
Va ploua pe arii extinse şi in general slab cantitativ in zilele de 5 şi 6 aprilie, dupa data de 12 aprilie şi posibil, izolat, in restul intervalului de prognoza.
TRANSILVANIA
Media valorilor termice diurne va creşte accentuat, de la 8 grade in prima zi de prognoza, pana la 21 de grade in zilele de 4 şi de 5 aprilie. Dupa aceasta data, maximele termice vor avea uşoare variaţii, iar media lor se va situa, in general, intre 17 şi 19 grade. Cea mai rece dimineaţa va fi cea de 3 aprilie, cand media temperaturilor minime va cobori sub pragul de ingheţ şi va atinge -2 grade. Cea mai calda dimineaţa va fi in 6 aprilie cand, in medie, temperaturile nocturne vor ajunge la 6 grade. Dupa data de 7 aprilie şi pana la finalul intervalului de prognoza, minimele termice se vor situa in medie, in general, intre 2 şi 4 grade.
Local vor fi ploi de scurta durata, in general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare in zilele de 2, 5 şi 6 aprilie, precum şi dupa data de 12 aprilie.
MARAMURES

In intervalul 2 – 5 aprilie vremea se va incalzi, iar aceasta incalzire se va resimţi la inceput doar pe parcursul zilei. Media temperaturilor diurne va ajunge sa se situeze in jurul valorii de 20 de grade. In ziua de 6 aprilie temperaturile vor scadea cu aproximativ 4 grade şi pana in data de 9 aprilie valorile termice dirune vor creşte din nou şi media lor va atinge 19 grade. Ulterior media maximelor termice se va menţine apropiata de 16...17 grade. Variaţii mai mari ale temperaturilor minime vor fi tot in prima saptamana de prognoza. Cel mai racoare va fi in dimineaţa de 3 aprilie, cand media minimelor termice va cobori uşor sub pragul de ingheţ, iar cel mai cald in 6 aprilie. Atunci minimele termice vor urca pana la o medie de 7 grade. In cea de a doua saptamana nu vor mai fi variaţii termice atat de mari, iar media minimelor va fi apropiata de 4...5 grade.
MOLDOVA
La inceputul primei saptamani temperatura aerului va creşte treptat, de la valori termice diurne de 11 grade, in prima zi, pana la 20...21 de grade in zilele de 4 şi de 5 aprilie, cand vremea va deveni calda pentru aceasta perioada. Apoi, pana spre sfarşitul intervalului de prognoza maximele diurne se vor situa, in medie, intre 15 şi 18 grade, valori de temperatura apropiate de normele perioadei. Temperaturile minime se vor situa, in general, intre 3 şi 5 grade, cu cele mai coborate valori, de 0...1 grad in prima noapte.
Trecator şi pe arii relativ restranse vor fi ploi in general slabe cantitativ, in 2 aprilie, in jurul datei de 6 aprilie şi dupa data de 12 aprilie.
DOBROGEA
Pe tot parcursul intervalului de prognoza variaţiile termice vor fi nesemnificative. Temperaturile maxime se vor situa, in medie, in jurul valorii de 14 grade, caracterizand o vreme normala pentru prima decada a lunii aprilie. Regimul termic nocturn va urma aproximativ aceeaşi tendinţa, media temperaturilor nocturne va fi in jur de 7 grade, doar in noaptea de 2 spre 3 aprilie va fi mai coborata, spre 3 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicata in ziua de 2 aprilie şi dupa data de 12 aprilie, dar acestea vor fi pe arii restranse şi slabe cantitativ.
MUNTENIA
Vremea va fi apropiata de normalul termic al perioadei la inceputul intervalului, cand se va inregistra o medie de 15 grade a temperaturilor maxime. Apoi se va incalzi treptat, astfel incat, in zilele de 4 şi de 5 aprilie, va deveni calda pentru prima decada a lunii aprilie, cu o medie regionala a valorilor diurne de aproximativ 21 de grade. In rest vor fi uşoare variaţii termice de la o zi la alta, iar media regionala se va situa intre 17 şi 19 grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsa, in general, intre 3 şi 6 grade, cu cele mai coborate valori in prima noapte, cand se va situa in jurul a 1 grad.
Probabilitatea de apariţie a ploilor, pe arii restranse şi slabe cantitativ, va fi mai ridicata in intervalul 5-7 aprilie şi din nou intre 11 şi 15 aprilie.
OLTENIA
Vremea va fi uşor mai rece decat in mod normal la aceasta data la inceputul intervalului, apoi se va incalzi treptat, astfel incat media temperaturilor maxime va creşte de la 14 grade la 20...21 de grade, in zilele de 4 şi de 5 aprilie. In restul zilelor vor fi uşoare fluctuaţii termice, iar media regionala se va situa intre 17 şi 19 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse, in medie, intre 5 şi 7 grade, cu cele mai coborate valori in prima noapte, cand media nocturna se va situa in jurul valorii de 2 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in intervalul 10 -15 aprilie, dar şi intre 5 şi 7 aprilie, cand va ploua pe arii mai extinse şi in general slab cantitativ.
LA MUNTE
Vremea va fi rece in prima zi a intervalului de prognoza, cand maximele diurne se vor situa in jurul unei valori medii de 0 grade. Ulterior, va avea loc un proces de incalzire, astfel incat pana spre sfarşitul celei de a doua saptamani media maximelor va fi cuprinsa intre 8 şi 11 grade, cu cele mai ridicate valori in zilele de 4 şi 5 aprilie, cand se vor inregistra, in medie, 12 grade. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori negative in prima noapte, in medie spre -6...-5 grade, apoi acestea vor fi predonderent pozitive, mai ales intre 4 şi 6 aprilie.
Vor fi precipitaţii, in general slabe cantitativ, in prima zi a intervalului, intre 5 şi 7 aprilie şi din nou in intervalul 10-15 aprilie.