96% dintre INVESTITORII STRAINI considera SISTEMUL FISCAL din ROMANIA drept HAOTIC si NECOMPETITIV!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.04.2018 18:05 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Cele mai recente cifre ale indicelui percepţiei membrilor Consiliul Investitorilor Straini/Foreign Investors Council despre mediul de afaceri din Romania confirma scaderea semnificativa a increderii inregistrata in anul 2017 in ciuda faptului ca 54% dintre respondenţi se aşteapta ca veniturile lor sa creasca in acest an.

Peste 70% dintre respondenţi spun ca evoluţiile din ultimele 6 luni (perioada de referinţa a chestionarului) le-au scazut increderea in mediul de afaceri din Romania şi considera ca aceasta s-a deteriorat.
Cifrele acestea nu aduc veşti foarte bune avand in vedere ca una din prioritaţile Guvernului o reprezinta creşterea nivelului investiţiilor in economia Romaniei, obiectiv care pare dificil de atins in aceste condiţii.
Indicele FIC arata ca exista o serie de constrangeri structurale care nu incurajeaza investiţiile noi:
• 68% dintre respondenţi considera ca forţa de munca disponibila nu este suficient de competitiva;
• 85% dintre respondenţi caracterizeaza sistemul fiscal din Romania ca necompetitiv şi probabil nu din cauza nivelului de impozitare ci datorita schimbarilor bruşte de politica fiscala şi lipsei de modernizare la nivelul ANAF;
• 96% dintre respondenţi spun ca intampina dificultaţi datorita poverii reglementarilor care sunt neclare şi in continua schimbare;
• 92% considera ca infrastructura nu este suficient de bine dezvoltata ceea ce nu mai este demult o surpriza pentru nimeni;
• 100% dintre respondenţi descriu birocraţia din Romania ca fiind necompetitiva in comparaţie cu alte locaţii din Europa unde desfaşoara activitaţi şi tot in unanimitate reclama lipsa de transparenţa şi de consistenţa in adoptarea şi aplicarea politicilor publice.

Investiţiile straine in Romania au ajuns la 4,5 miliarde de euro in 2017 in foarte uşoara creştere faţa de 2015 sau 2016 şi totuşi doar la jumatate faţa de nivelul inregistrat in anii 2007-2008.
O parte semnificativa a acestor investiţii au fost realizate de companiile deja prezente in Romania, care se adapteaza la creşterea economiei locale, europene şi globale.
Cu toate acestea, Romania are nevoie de noi investitori care sa aduca cu ei un plus de capital şi tehnologie. O analiza1 recenta a Bancii Mondiale arata ca investiţiile straine atrase de Romania in 2016 reprezentau doar 2,8% din PIB, in timp ce in Europa de Est fluxurile erau de aproximativ 8% din PIB pentru aceeaşi perioada.
Aceste rezultate evidenţiaza ca sumele atrase de Romania sunt foarte mici atat de la an la an, cat şi in comparaţie cu ţarile vecine.

Mesajul FIC pentru decidenţii politici este ca, atata vreme cat indicele percepţiei despre mediul de afaceri din Romania sugereaza mai degraba neincredere, şansele de a atrage noi investiţii semnificative sunt minime.
Cu un nivel scazut al increderii in politicile publice este puţin probabil ca Romania sa atraga noi investiţii in zonele cu şomaj inca ridicat, in sectoare esenţiale cum este cel al utilitaţilor sau in proiecte de parteneriat public-privat pe care reprezentanţii Guvernului incearca sa le incheie in perioada urmatoare.

Anul 2017 a fost marcat de o ”revoluţie fiscala” ale carei obiective şi beneficii mediul privat inca nu le-a inţeles şi care a fost implementata in ciuda comentariilor negative aproape unanime.
In paralel, a fost consumata foarte multa energie pe dezbaterile privind reforma sistemului judiciar, fara a fi luate insa in considerare problemele practice ale mediul de afaceri.
Solicitarile companiilor privind infiinţarea unor tribunale comerciale şi fiscale sau creşterea numarului de magistraţi din sistem pentru mai multa celeritate in decizii nu au figurat deloc pe agenda modificarilor.
In concluzie, pe termen scurt perspectivele economice arata bine şi o parte semnificativa a companiilor membre FIC anticipeaza o creştere a afacerilor in Romania.
Insa investiţiile pe termen mediu şi lung, singurele care catalizeaza o creştere sustenabila, nu se vor materializa daca nu are loc o schimbare a percepţiei investitorilor existenţi privind stabilitatea şi predictibilitatea politicilor publice din Romania.
Acest indice este realizat doar in randul comunitaţii membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC), companii care au avut in 2016 o cifra de afaceri de 187 de miliarde de lei şi au angajat aproximativ 200.000 de persoane.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe