TIMISOARA ca o SCENA. Emotii, sentimente contradictorii, lumini, umbre, culori, dans, muzica, tragedie, drama, comedie...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.05.2018 08:55 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Emoţii, sentimente contradictorii, lumini, umbre, culori, dans, muzica, tragedie, drama, comedie.

Spectacole in salile Teatrului Naţional din Timişoara şi in afara lor.
Sambata, 5 mai – incepe o noua ediţie a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Romaneşti.
Organizat de Teatrul Naţional şi susţinut de Primaria şi Consiliul Local Timişoara, cu sprijinul UNITER, FEST-FDR este singurul festival din Romania dedicat dramaturgiei naţionale in identitatea ei distincta şi, totodata, coerenta in plan european.
Anul acesta, festivalul lanseaza o provocare atat creatorilor, cat şi publicului, plasand toate evenimentele sale intr-un concept care traduce insaşi dinamica societaţii: Involuţie – Revoluţie – Evoluţie.

„Involuţie - Revoluţie - Evoluţie este schema dialectica ce caracterizeaza orice parcurs social, cultural şi de gandire. De aceea, dintr-un punct de vedere, s-ar putea spune ca tema aleasa pentru aceasta ediţie a festivalului este una generoasa. Caci daca, in mod sigur, intr-un festival nu incerci sa marchezi involuţia unui proces artistic, este imperios necesar sa vorbeşti despre evoluţia şi (uneori) chiar despre revoluţia stilistica a dramaturgiei romaneşti actuale, care incepe sa se consolideze pas cu pas şi care, imbucurator, primeşte suflul proaspat al unor noi condeie. Despre calitate, valoare şi reprezentativ este vorba şi in selecţia europeana. Regizorii Luk Perceval şi Milo Rau. Compania Zahrbat şi Compania Pál Frenak. Dramaturgul Dejan Dukovski. Şi cum, uneori, este suficienta doar enumerarea pentru a da imaginea intregului, putem spune: acesta este FEST-FDR2018”, afirma Oana Borş, selecţionerul şi totodata coordonatorul FEST-FDR2018.

FEST-FDR2018 transforma oraşul intr-o scena atotcuprinzatoare, care are ceva de oferit tuturor: publicului Teatrului Naţional, iubitorilor de teatru, dar şi publicului ocazional, trecatorilor, tuturor celor care vor sa traiasca impreuna experienţe şi emoţii pozitive.
Aceştia sunt  aşteptaţi in Teatrul Naţional (la Sala Mare, Sala 2 şi Studio „Uţu Strugari”), dar şi in faţa Teatrului Naţional, mai precis in Piaţa Victoriei şi in Parcul Civic, langa Sala 2.  
La spectacolele in aer liber accesul este gratuit. Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Naţional, www.tntimisoara.com.

In cifre, FEST-FDR2018 inseamna 9 zile de festival, 23 de spectacole – teatru,  muzica, dans, teatru acrobatic la inalţime, teatru cu papuşi in marime naturala –, 4 lansari de carte, 2 mese rotunde etc.  

Prima zi a festivalului debuteaza in forţa cu spectacolul 10, un spectacol al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul a fost descris in mass-media ca fiind un amestec – „ironic, trist, funny, uneori cinic şi alteori pur şi simplu frumos” şi este semnat de Radu Alexandru Nica, unul dintre cei mai interesanţi regizori romani, avand la baza piesa semnata de tanarul dramaturg Csaba Székely.
„Pornita de la cele zece porunci din Vechiul Testament şi conceputa in sistem thriller, piesa 10 declanşeaza un proces de reflecţie”, spune Radu Nica. Spectacolul incepe la ora 19, in Sala Mare a Teatrului Naţional.

Tot sambata, de la ora 21, in Parcul Civic, langa Sala 2, are loc un eveniment cu o enorma rezonanţa atat in plan local, cat şi in plan naţional.
Concertul Subcarpaţi inchide simbolic primul modul al Atelierului Identitate, intr-o intalnire fabuloasa cu tradiţia muzicala romaneasca, pe ritmurile de hip-hop şi electro, care au impus trupa Subcarpaţi ca una dintre cele mai importante nume ale culturii underground a Romaniei.
Este momentul in care trei dintre participanţii la Atelierul Identitate vor urca pe scena, alaturi de Marius Andrei Alexe - Bean MC, şi vor canta impreuna la caval.

Duminica, 6.05., FEST-FDR deschide un alt drum de descoperire a teatrului şi a rolului sau in lume. Astfel, de la ora 11, in foaierul Salii 2 va avea loc o masa rotunda cu tema De ce-ai plecat? De ce-aş mai fi ramas? Fenomenul emigrarii din Romania centenara.
Evenimentul este moderat de jurnalistul Mihai Brezeanu (Liternet, Dilema veche, Scena 9) şi propune o inţelegere a unuia dintre cele mai fierbinţi  subiecte ale societaţii romaneşti.

La ora 17, Libraria „La doua bufniţe” gazduieşte lansarea de carte Dinauntru. Un curs masteral de regie a teatrului contemporan şi o selecţie de articole.
Evenimentul prilejuieşte intalnirea cu doua nume importante ale regiei romaneşti: Theodor Cristian Popescu, de data aceasta in calitate de scriitor şi Radu Apostol, care va prezenta volumul.

Tot duminica, de la ora 19, la Sala 2 este programat spectacolul Familia fara zahar, o coproducţie Teatrul Mic şi Centrul Educaţional „Replika” din Bucureşti.
Familia fara zahar este un spectacol muzical despre „familia la romani”, pe muzica şi versurile membrilor cunoscutei trupe Fara zahar. Spectacolul reprezinta o provocare pe care dramaturgul Mihaela Michailov şi regizorul Radu Apostol (aflaţi intr-o colaborare de lunga durata) o arunca in arena, un musical plin de verva, umor fin şi multa ironie.
Familia fara zahar vorbeşte, in acelaşi timp, despre o realitate romaneasca, şi o face subliniind cutumele unor scheme de comportament şi de mentalitate in care suntem prinşi cu toţii.

Ziua se incheie in aer liber, pe platoul din faţa Teatrului Naţional, in Piaţa Victoriei, la ora 22,  cu un spectacol fenomenal de teatru acrobatic la inalţime: Wanted, prezentat de compania italiana eVenti verticali. Wanted este un show de comedie vizuala şi arta video la inalţime.  
Creaţia video, teatrul şi acrobaţia se intalnesc intr-un spectacol in care screening-ul 2D fuzioneaza cu mişcarile reale, in "3D", ale actorilor-acrobaţi.
Intr-o lume ca din desenele animate, cei doi artişti se joaca de-a „hoţii şi vardiştii pe o scena pe verticala, pornind intr-o calatorie/aventura pe cat de aparent lipsita de sens, pe atat de comica, care probeaza limitele teatrului la inalţime.
Spectacolul Wanted a avut reprezentaţii in toata Europa, in Statele Unite, Rusia şi Taiwan.

Biletele pentru spectacolele care se joaca in salile de spectacole se gasesc la Agenţiile Teatrului Naţional: Agenţia „Maraşeşti”, str. Maraşeşti nr. 2 şi Agenţia „Sala 2”, in Parcul Civic.
Orar: zilnic, orele 11 - 19. Locurile pot fi achiziţionate şi online, pe www.tntimisoara.com.