Scrisoare catre PRESEDINTELE ROMANIEI. NU CEDATI in fata SANTAJULUI PSD si nu constitutionalizati CORUPTIA PSD!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.06.2018 12:32 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Scrisoare deschisa

Domnule Preşedinte Klaus Iohannis,

Urmare a deciziei Curţii Constituţionale in dosarul nr. 589E/2018 prin care 6 judecatori ai CCR au acordat ministrului Justiţiei prerogative discreţionare privind revocarea magistraţilor cu funcţii de conducere şi au impus Preşedintelui Romaniei revocarea din funcţie a Procurorului-şef al DNA, organizaţiile semnatare va solicita organizarea de consultari publice atat cu organizaţii ale societaţii civile, cat şi cu partide politice şi organizaţii profesionale din sistemul judiciar care sa preceada şi sa ajute la formularea hotararilor şi acţiunilor subsecvente deciziei CCR. Acestea nu trebuie sa se reduca la disputa in jurul cererii de revocare a Procurorului-şef DNA, ci trebuie sa priveasca şi viitorul luptei anticorupţie, independenţa Justiţiei, respectarea statului de drept şi rolul Curţii Constituţionale.

Consideram necesare aceste consultari pentru ca Romania a ajuns intr-un moment critic al istoriei, in care locul nostru in Uniunea Europeana, democraţia şi statul de drept sunt puse cu intenţie in pericol chiar de catre cei aleşi sau numiţi sa le apere.

In opinia noastra, a celor 37 de grupuri şi organizaţii civice semnatare, decizia CCR este contrara legii, prevederilor constituţionale şi obligaţiilor asumate prin Mecanismul de cooperare şi verificare şi prin Tratatul de aderare la UE şi submineaza atribuţiile altor puteri in stat. Pe scurt, decizia ne intoarce cu rea intenţie la momentul preaderarii la UE, cand Justiţia era complet aservita puterii politice, dosarele se deschideau sau inchideau in şedinţe de partid la comanda politica, iar procurorii erau anchetaţi şi daţi afara din magistratura daca investigau corupţia politica.

Credem, in acelaşi timp, ca CCR este şi trebuie sa ramana o instituţie fundamentala in arhitectura constituţionala a statului roman, ca este o instituţie care trebuie respectata, chiar daca acţiunile unor membri CCR, care au folosit instituţia pentru interese politice sau rafuieli personale, au diminuat momentan prestigiul şi profesionalismul Curţii.  

Pentru toate acestea, va rugam, domnule Preşedinte, sa demaraţi consultari publice inainte de a acţiona in baza deciziei CCR şi sa ascultaţi opiniile tuturor celor interesaţi.

Cu stima,

#ActivAG Piteşti

Acţiunea Civica Galaţi

Asociaţia Aradul Civic

Asociaţia Romania Vie

Corupţia Ucide

Diaspora Franţa solidara cu Romania

Evident Deva

Geeks for Democracy

Grupul civic #insist

Grupul pentru Dialog Social

#Iaşulnutace

Iniţiativa Craiova

Iniţiativa Timişoara

Iniţiativa Romania

Mureşul Civic

Noul Orizont Valencia

Oradea Civica

Organizatia Eu Ro Aleg 2.0

Procivic Baia mare

#Reset

#Rezist Birmingham WMW

#Rezist Constanţa

#Rezist Dublin

#Rezist Liguria

#Rezist Lyon

#Rezist Milano

#Rezist München

#Rezist Ramnicu Valcea

#Rezist Toronto

#Rezist Bruxelles

#REZISTENŢA

Ştafeta Steagului Uniunii Europene

Timişoara Civica

Umbrela Anticorupţie Cluj

#Vavedem din Bucureşti

Va Vedem din Sibiu

VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie