RETEA INFRACTIONALA ORGANIZATA cu cetateni din Romania, Serbia, Albania, Pakistan, Irak, Siria si Algeria specializata in TRAFICUL de MIGRANTI

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.05.2018 18:04 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Politistii de frontiera din cadrul Serviciului Combaterea Migratiei Ilegale si a Infractionalitatii Transfrontaliere al S.T.P.F Timisoara, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timisoara, au destructurat o reţea infractionala organizata, constituita din cetateni din Romania, Serbia, Albania, Pakistan, Irak, Siria şi  Algeria specializata in traficul de migranti.

Astfel, in cursul anului 2017, politistii de frontiera, coordonati de procurorii DIICOT, au initiat un complex de masuri informativ-operative, in vederea destructurarii unei retele de trafic de migranti, avand ca scop racolarea, indrumarea, cazarea şi transportul de persoane provenite din Orientul Mijlociu şi Asia catre state din vestul Europei.
Din investigatiile preliminare efectuate, s-a stabilit ca grupul infractional era extrem de bine organizat, cu atributii precis delimitate, avand in componenta mai multi cetateni din Romania, Pakistan, Serbia, Irak, Siria, Algeria şi Albania.
In urma monitorizarii activitatii retelei, au fost iniţiate investigaţii paralele cu autoritaţile judiciare din Germania şi Serbia, datele obţinute evidenţiind faptul ca membrii gruparii ce acţiona pe raza judeţului Timiş faceau parte dintr-o vasta reţea de trafic de migranţi constituita la nivel european.
Din cercetarile efectuate a rezultat ca migranţii erau ajutati sa ajunga din Serbia in Romania şi transportaţi pana in municipiul Timişoara, unde erau cazaţi la diferite pensiuni din zona, pana la momentul organizarii trecerii frontierei cu Ungaria şi transportarii acestora mai departe catre destinaţiile finale.
 Pentru aceste servicii migranţii plateau sume de aproximativ 4.000-5.000 de euro de persoana, veniturile obţinute de membrii gruparii in urma activitaţii infracţionale fiind considerabile.
In ceea ce priveşte componenta reţelei care a acţionat pe teritoriul Romaniei, s-a putut stabili ca aceasta era structurata pe trei paliere distincte, cu roluri clar definite pentru fiecare palier:
-    Palierul de conducere şi decizie era asigurat de un cetaţean irakian cu rezidenţa in Suedia, sprijinit de un cetaţean sirian si un algerian, legaturile intre membrii reţelei fiind asigurate exclusiv prin intermediul reţelelor de socializare.
-    Palierul de coordonare a activitaţilor de transport care era asigurat de un cetaţean pakistanez  cu rezidenţa in Grecia şi un cetaţean sarb.
-    Palierul de transport şi calauzire a migranţilor, in cadrul caruia s-au dezvoltat doua echipe de transportatori.

Prima echipa era formata din  cetaţeni sarbi si urmarea sa evite orice corelare intre componenţii sai, in cazul depistarii unui transport de catre autoritaţi.

A doua echipa, coordonata de un cetaţean pakistanez, din care faceau parte atat cetaţeni romani cat şi cetaţeni albanezi, se preocupa constant de identificarea de noi transportatori.

Aceştia foloseau calauze pentru ghidarea grupurilor de migranţi peste frontiera cu Ungaria, calauze care erau racolate dintre solicitanţii de azil in Romania şi care erau familiarizaţi cu specificul zonei de frontiera cu Ungaria.

Reteaua a fost destructurata in cursul noptii de 22-23.05.2018 cand au fost retinuti si dusi la audieri cinci dintre membrii gruparii, cercetarile fiind continuate de politistii de frontiera, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timisoara, in vederea depistarii tuturor persoanelor implicate si stabilirii intregii activitati infractionale. Acţiunea a beneficiat de sprijinul Brigazii Operaţiuni Speciale Timişoara.