REFUGIATII, intre FRICA si IGNORANTA romanilor. Sunt obiecte? Sunt cifre? Sunt unelte? Sunt marfa?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.05.2018 08:08 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Asociaţia SOLIDART, in parteneriat cu Asociaţia Timişoara Capitala Culturala Europeana, Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati - Reprezentanta in Romania (U.N.H.C.R.), Universitatea de Vest Timişoara, One World Romania şi Ambasada organizeaza ediţia II a primului festival de arta cu şi despre refugiaţi din Romania.

Timisoara Refugee Art Festival (TRAF) este un festival initiat in 2017 care reuneste diferite expresii artistice cu scopul de a pune in discutie migratia fortata la nivel national si internaţional şi de a aduce impreuna comunitatea gazda cu cea de refugiaţi.
 
Editia din 2018 a Timişoara Refugee Art Festival se va desfaşura in perioada 10-13 mai şi graviteaza in jurul temei Subiectificare, un posibil raspuns la obiectificare, propus ca efect al inţelegerii, empatiei şi increderii.  
Oamenii nu sunt obiecte. Oamenii nu sunt cifre. Oamenii nu sunt unelte. Oamenii nu sunt marfa. Marfa are etichete. Oamenii nu. Oamenii sunt persoane, sunt indivizi, sunt fiinte cu emotii, nevoi si vointa. Fiecare are dreptul de a fi subiectul propriei sale vieti.

In cadrul festivalului vor avea loc spectacole de teatru, concerte, expoziţii de arta contemporana, proiecţii de film, o conferinţa academica, un workshop de fake news, un seminar pentru jurnalişti, activitaţi pentru copii şi multe altele.

Flavius Ilioni Loga, coordonator TRAF: „Ne dorim sa aducem in atenţia timişorenilor şi nu numai ca oamenii carora statul roman le-a acordat o forma de protecţie, refugiaţi in termenul legal al cuvantului, sunt aici şi au nevoie de comunitate pentru a se integra. Lucram cu oameni care sunt in acest proces, lucreaza, merg la şcoala, au invaţat limba romana şi nu avem motive de frica sau ignoranţa. Integrare fara sprijinul comunitaţii nu exista. Vrem sa aratam, prin arta, umanitatea refugiaţilor şi caa exista mai multe lucruri care ne unesc decat care ne separa”...

Joi, 10 Mai 2018, ora 18:00 – 19:30 la Universitatea de Vest Timişoara Amfiteatrul A01

Evenimentul are in vedere creşterea gradului de informare a mediului academic local si a societaţii civile privind instrumentele de integrare a refugiaţilor in Romania, identificarea de modalitaţi de schimbare a percepţiei asupra refugiaţilor din ţara noastra, creşterea gradului de implicare a comunitaţii in integrarea refugiaţilor in Romania.
Discuţia va cuprinde prezentari la nivel global despre refugiaţi şi va aborda teme precum: 1. Cine sunt refugiaţii? Sunt refugiaţii oameni ca noi? Cine sunt refugiati din Romania ? 2. Care sunt stereotipurile asupra refugiaţilor? Care este percepţia publica asupra refugiaţilor din Romania? 3. Cum schimbam lentila cu care ii privim pe refugiaţi? 4. Care este exeperienţa directa a celor prezenţi in relaţie cu refugiaţii? Care sunt provocarile refugiaţilor in Romania ? 5. Care sunt instrumentele de incluziune sociala ale statului roman? Cum sunt asistaţi refugiaţi in Romania ? 6. Refugiaţi şi mass-media 7. Care sunt diferenţele intre migranţi şi refugiaţi? 8. Sistemul de azil in Romania. 9. Contextul Romaniei pe harta migraţiei.

Vineri, 11 mai:
--- 10:00 la AMBASADA, Seminar pentru jurnalişti (pe baza de inscriere) cu Nick Thorpe (BBC), Mircea Barbu (NCN TV Cluj) şi Gabriela Leu (UNHCR)
--- 18:00 la AMBASADA, deschiderea festivalului, proiecţia filmului „Three of us” regia Mauro Maugeri, IT, 2017
--- 20:00 la Basca, Vernisajul expoziţiei „Skin Off” Regina Damian
--- 21:00 la Basca - jam session de percuţie cu Da Can'Toba Mea
--- 22:30 la Basca - after party intercultural

Sambata, 12 mai:
--- 11:00 la AMBASADA, workshop de fake news (pe baza de inscriere) cu Mircea Barbu (jurnalist NCN TV Cluj)
--- 11:00 - 16:00 la AMBASADA, Mi(g)rare - interviuri şi storytelling despre migraţie cu Andrei Ursu
--- 14:00 la AMBASADA, proiecţii de scurt metraje pe tema migraţiei (I)
--- 16:00 la AMBASADA, proiecţia filmului „Another News Story”, regia Orban Wallace, UK, 2017 in colaborare cu One World Romania
--- 18:00 la Basca, Subiectificare - spectacol de Teatru Forum, regia Ana-Maria Cazacu şi Victor Dragos
--- 19:30 la Basca, concert The Seeds of Freedom cu ACE şi Bety Pisica, muzica Octavian Horvath
--- 20:30 la Basca, concert TREES Orchestra, in parteneriat cu Asociaţia Timişoara Capitala Culturala Europeana
--- 21:30 la Basca - proiecţii de videoclipuri şi afterparty intercultural

Duminica, 13 mai:
--- 11:00 - 16:00 la AMBASADA, Mi(g)rare - interviuri şi storytelling despre migraţie cu Andrei Ursu
--- 11:00 la Basca, ateliere comunitare pentru copii şi adulţi
--- 12:00 la Basca, picnic intercultural
--- 14:00 la AMBASADA, proiecţii de scurt metraje pe tema migraţiei (II)
--- 17:00 la Basca, spectacol lectura „Animal Crossing” de Andrei Ursu şi Victor Dragos, cu Costa Tovarnisky, Bogdan Spiridon şi Ana-Maria Cazacu
--- 18:00 la AMBASADA, proiecţia filmului „Stranger in paradise” (r. Guido Hendrikx, NL, 2016
--- 20:30 pe Podul de Fier (str. Andrei Mureşanu), concert Roots Revival, in parteneriat cu Asociaţia Timişoara Capitala Culturala Europeana