Festivalul Filmului Francez din TIMISOARA. O mica REVOLUTIE pe marile ecrane... PROGRAMUL si DETALII despre FILME...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 01.05.2018 09:32 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Festivalul Filmului Francez işi propune sa faca in acest an o mica revolutie pe marile ecrane din Romania cu cea de a 22-a sa editie al carei cuvant de ordine este „schimbare” - schimbare de idei, de idealuri, de perspectiva, de viata, de societate.
Inspirat de intreaga simbolistica a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – Fiti realisti, cereti imposibilul! -, incepand din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primavara, care devine anotimpul sau oficial, improspatandu-si si regandindu-si sectiunile deja binecunoscute.

Festivalul se desfaşoara intre 24 aprilie şi 6 mai, in 9 orase din Romania: Arad, Brasov, Bucuresti, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Sfantu Gheorghe, Timisoara.

Filmul care deschide oficial festivalul la Timişoara vorbeşte tocmai despre dorinţa de schimbare.
Joi,  3 mai, de la ora 18, in sala Aula Magna a Universitaţii de Vest publicul va descoperi cu UNE VIE VIOLENTE/O VIAŢA VIOLENTA povestea lui Stéphane care, in ciuda avertismentelor pe care le primeşte, decide sa se intoarca in Corsica – insula copilariei sale pe care o regaseşte dominata de delincvenţa şi radicalism politic.

Filmul lui Thierry de Peretti a fost nominalizat la Saptamana Internaţionala a Criticii de la Cannes 2017.

Cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la marile proteste care au marcat Franţa şi toata Europa occidentala, FFF 2018 propune un Focus Mai 68.
La Timişoara, documentarul MOURIR À 30 ANS/SA MORI LA 30 DE ANI de Romain Goupil va ajuta publicul roman sa inteleaga mai bine contextul si mizele acestor evenimente.

Nu mai putin rebela, sectiunea Competitie propune 6 filme - de debut sau a doua creatie – foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar avand ca numitor comun indrazneala, impertinenta chiar, dar si poezia.
Publicul este cel care face jocurile acestei sectiuni – el va cantari, va vota si va premia filmul preferat.
Acestuia i se va decerna « Premiul publicului TV5MONDE », care consta intr-un ajutor financiar naţional pentru operatorul care va distribui filmul in cinematografele din Romania.
Pe de alta parte, FFF va acorda mai mult spatiu discutiilor pe fond – mai multi tineri regizori si actori francezi se vor intalni cu publicul roman pentru a dezbate despre ideile si demersurile lor artistice.
Publicul timişorean va avea ocazia de a o intalni pe Mona Walravens, actrita in COMME DES GARÇONS/ECHIPA DE FETE de Julien Hallard (sambata, 5 mai, de la ora 18, Aula Magna - UVT).

Cu privirea sa patrunzatoare, secţiunea Cahiers du cinéma, realizata in colaborare cu cea mai importanta revista de film din Franta, se apleaca asupra relatiei ambigue pe care opera filmata o intretine cu teatrul.
Prieten vechi al Festivalului Filmului Francez din Romania, Joachim Lepastier, critic la Cahiers du cinéma si autorul selectiei acestui program, exploreaza jocul intre „a fi” si „a parea” in viata de zi cu zi, pe scena si in film, dar si limitele, complicitatile si divergentele intre realitate, teatru si marele ecran.

In acelasi spirit analitic si contestatar, Panorama expune cateva din cele mai bune creatii cinematografice franceze de ultima ora, filme care s-au impus atat in salile de cinema, cat si in marile festivaluri internationale.
Dupa cum este si cazul lui JUSQU’À LA GARDE/CUSTODIA de Xavier Legrand (2017), filmul care va inchide, la Timişoara, cea de a 22-a editie a Festivalului Filmului Francez, si care a fost distins, in 2017, atat cu Leul de argint pentru cel mai bun regizor la „Mostra”, Festivalul de film de la Venetia, cat si cu Premiul publicului la Festivalul de la San Sebastian.
Pelicula surprinde existenta unei familii ai carei membri se sfasie intre ei din cauza procedurilor legale de acordare a custodiei fiului unic, aratand, ca intr-o oglinda, imaginea unei societati in pragul exploziei, sufocata de propriile conventii si lasitati (6 mai, ora 20.00, Aula Magna - UVT).

La fel ca anul trecut, ediţia din 2018 a festivalului nu-i uita nici pe amatorii de film de animaţie, mari sau mici.
Singura proiecţie care va avea loc la Institutul Francez (duminica, 6 mai, de la ora 11), IVAN TSAREVITCH ET LA PRINCESSE CHANGEANTE / IVAN ŢAREVICI ŞI PRINŢESA SCHIMBATOARE al indragitului realizator al genului, Michel Ocelot, este o invitaţie de a paşi in taramul imaginaţiei.

Toate filmele sunt prezentate in versiune originala, cu subtitrare in limba romana.
Intrarea este libera la toate proiecţiile.

Program     

JOI 3 MAI
16.00 Pour le réconfort | Confort şi consolare (Competiţie)
Un film de: Vincent Macaigne
Drama – Franţa (2017) – 1h31

DESCHIDEREA OFICIALA
18.00 Une vie violente | O viaţa violenta (Panorama)
Un film de: Thierry de Peretti
Thriller – Franţa (2017) – 1h47
 
20.00 Félicité | Félicité  (Panorama)
Un film de: Alain Gomis
Drama, aventura – Franţa, Belgia, Senegal (2017) – 2h03

VINERI 4 MAI
16.00 Si tu voyais son cœur | Daca i-ai vedea inima  (Competiţie)
Un film de: Joan Chemla
Drama – Franţa (2017) – 1h26

18.00 Barbara | Barbara  (Cahiers du cinéma)
Un film de: Mathieu Amalric
Cu: Jeanne Balibar, Mathieu Amalric
Drama, biografic – Franţa (2017) – 1h37

20.00 Patients | Pacienţii (Competiţie)
Un film de: Grand Corps Malade, Mehdi Idir
Comedie – Franţa (2017) – 1h50

SÂMBATA 5 MAI
16.00 Mourir à trente ans  | Sa mori la treizeci de ani (Focus Mai ‘68)
Un film de: Romain Goupil
Documentar  – Franţa (1982) – 1h35

18.00 Comme des garçons |Echipa de fete (Competiţie)
Un film de: Julien Hallard
Comedie – Franţa (2017) – 1h30
 Q & A cu actriţa Mona Walravens

20.00 Apnée | Apnee  (Cahiers du cinéma)
Un film de: Jean-Christophe Meurisse
Comedie – Franţa (2016) – 1h28

DUMINICA 6 MAI
11.00 Ivan Tsarévitch et la princesse changeante | Ivan Ţarevici şi prinţesa schimbatoare (Panorama)
Un film de: Michel Ocelot
Animaţie – Franţa (2016) – 0h53
Proiecţia are loc la Institutul Francez Timişoara
(Bd. C.D. Loga, nr. 46)

16.00 Le Semeur | Seminţe (Competiţie)
Un film de: Marine Francen
Drama – Franţa (2017) – 1h38

18.00 En attendant les hirondelles | In aşteptarea randunelelor (Competiţie)
Un film de: Karim Moussaoui
Drama – Franţa, Germania, Algeria (2016) – 1h53
 
20.00 Jusqu’à la garde | Custodia (Panorama)
Un film de : Xavier Legrand
Drama – Franţa (2017) – 1h33

DETALII DESPRE FILME

Pour le réconfort / Confort şi consolare

Un film de: Vincent Macaigne
Cu: Pauline Lorillard, Pascal Rénéric, Emmanuel Matte
Drama – Franţa (2017) – 1h31
Festivaluri: ACID Cannes 2017.
Sinopsis:
Dupa ani lungi de calatorie, Pascal şi Pauline se intorc pe domeniul moştenit de la parinţii lor şi constata ca nu au cu ce plati darile. Işi reintalnesc prietenii din copilarie, oameni din familii modeste, care nu şi-au parasit niciodata satul natal. Şi mai ales pe Emanuel, cel care ar vrea sa le cumpere terenul la un preţ bun, pentru a-şi extinde reţeaua de camine de batrani. Prieteniile din trecut vor intra oare in conflict cu planurile de viitor?

Une vie violente / O viaţa violenta

Un film de: Thierry de Peretti
Cu: Jean Michelangeli, Henri-Noël Tabary, Cédric Appietto
Thriller – Franţa (2017) – 1h47
Festivaluri: Saptamana Criticii Cannes 2017
Sinopsis :
In ciuda ameninţarii cu moartea care il copleşeşte, Stéphane decide sa se intoarca in Corsica pentru a asista la inmormantarea prietenului sau din copilarie, asasinat cu o zi in urma. Pentru el, micul burghez crescut in Bastia, este o ocazie de a-şi aminti evenimentele din trecut, de la delincvenţa la radicalismul politic şi la clandestinitate.

Félicité

Un film de: Alain Gomis
Cu: Véro Tshanda Beya, Papi Mpaka, Gaetan Claudia
Drama, aventura – Franţa, Belgia, Senegal (2017) – 2h03
Festivaluri şi premii: Berlinale 2017 (Marele premiu al Juriului), TIFF 2017
Sinopsis:
Félicité este o femeie libera şi orgolioasa, care canta seara intr-un bar din Kinshasa. Viaţa ei se schimba total cand fiul de 14 ani este victima unui accident de motocicleta. Pentru a-l salva, incepe o cursa nebuna pe strazile electrizante ale oraşului, prin lumea muzicii şi a visurilor. In drumurile ei, il intalneşte pe Tabu.

Si tu voyais son cœur / Daca i-ai vedea inima

Un film de: Joan Chemla
Cu: Gael García Bernal, Marine Vacth
Drama – Franţa (2017) – 1h26
Festivaluri: Toronto 2017, Namur 2017
Sinopsis:
In urma morţii accidentale a celui mai bun prieten al sau, Daniel ajunge in hotelul Métropole, un refugiu pentru cei excluşi şi sufletele pierdute. Macinat de vina, se cufunda puţin cate puţin in violenţa care-l inconjoara. Intalnirea cu Francine ii va lumina existenţa.

Barbara / Barbara

Un film de: Mathieu Amalric
Cu: Jeanne Balibar, Mathieu Amalric
Drama, Biografic – Franţa (2017) – 1h37
Festivaluri şi premii: Un Certain Regard Cannes 2017, Prix Jean Vigo 2017
Sinopsis:
O actriţa o va interpreta pe Barbara, filmarea va incepe curand. Ea işi pregateşte personajul, vocea, piesele, partiturile, gesturile, hainele, scenele pe care le are de invaţat; pregatirile merg bine, totul avanseaza, devine grandios, acaparant. La randul sau, regizorul, cufundat in intalniri şi parcurgerea arhivelor, se lasa prada muzicii, care-l acapareaza complet.
 
Patients / Pacienţii

Un film de: Grand Corps Malade, Mehdi Idir
Cu: Pablo Pauly, Soufiane Guerrab, Moussa Mansaly
Comedie – Franţa (2017) – 1h50
Sinopsis:
Sa se spele, sa se imbrace, sa mearga, sa joace baschet, toate sunt lucruri pe care Ben nu le mai poate face odata ce ajunge intr-un centru de recuperare, in urma unui accident grav. Noii sai prieteni sunt tetraplegici, paraplegici, pacienţi cu traumatism cranian. Impreuna, vor invaţa ce inseamna rabdarea. Vor rezista, vor obosi, se vor certa, se vor iubi, dar mai ales işi vor gasi energia pentru a reinvaţa sa traiasca. Filmul este povestea unei renaşteri, a unei calatorii haotice presarate cu victorii şi infrangeri, cu lacrimi şi rasete, dar mai ales cu intalniri: nu ne vindecam singuri.
 
Mourir à trente ans / Sa mori la treizeci de ani

Un film de: Romain Goupil
Documentar  – Franţa (1982) – 1h35
Festivaluri: Cannes 1982 (Caméra d’or)
Sinopsis:
Dupa sinuciderea prietenului sau Michel Récanati, Romain Goupil işi pune intrebari cu privire la trecutul sau militant de extrema dreapta, in calitate de membru al CAL (Comités d’action lycéens). Insereaza in mijlocul imaginilor adunari generale şi manifestari din 1968, documente secrete şi marturii ale unor prieteni vechi care iau parte la portretul acestei generaţii, sub forma unui jurnal filmat. La inceputul epocii lui Mitterrand, avand ca material filmele Super 8 ale adolescenţei sale, Romain Goupil semneaza un testament revoluţionar de o frumuseţe fulgeratoare, in acelaşi timp una dintre marturiile evenimentelor din Mai ’68 şi ale generaţie urmarite de chestiunea angajamentului politic şi a militantismului.

Comme des garçons / Echipa de fete

Un film de: Julien Hallard
Cu: Max Boublil, Vanessa Guide
Comedie – Franţa (2017) – 1h30
Festivaluri: Festivalul Internaţional de Film de Comedie Alpe d'Huez 2018.
Sinopsis:
Reims, 1969. Paul Coutard, seducator innascut şi jurnalist sportiv la ziarul Le Champenois, se hotaraşte sa organizeze un meci de fotbal feminin pentru a-l provoca pe directorul sau, cu ocazia petrecerii anuale a ziarului. Emmanuelle Bruno, rivala lui cea mai mare şi secretara directorului, se vede obligata sa-l ajute. Fara sa-şi dea seama, vor forma impreuna prima echipa de fotbal feminin din Franţa.

Apnée / Apnee

Un film de: Jean-Christophe Meurisse
Cu: Céline Fuhrer, Thomas Scimeca, Maxence Tual
Comedie – Franţa (2016) – 1h28
Festivaluri: Semaine de la Critique Cannes 2016
Sinopsis:
Céline, Thomas şi Maxence sunt un trio de nedesparţit. Vor sa se casatoreasca, vor o casa, un loc de munca, vor sa aiba copii deştepţi şi sa manance stridii in fiecare zi. Rebeli, neadaptaţi la realitatea innebunitoare din jur, ei aleg sa strabata Franţa pe patru roţi, in cautarea unor noi repere, a unor deşerturi populate de bipede şi a unor clipe de fericire efemera.

Ivan Tsarévitch et la princesse changeante / Ivan Ţarevici şi prinţesa schimbatoare

Un film de: Michel Ocelot
Animaţie – Franţa (2016) – 0h53
Festivaluri: BFI Londra 2017
Sinopsis:
In fiecare seara, o fata, un baiat şi un proiecţionist batran işi dau intalnire intr-un cinematograf aproape abandonat, dar plin de minunaţii. Cei trei prieteni inventeaza, deseneaza, se deghizeaza şi se imagineaza eroii a patru poveşti minunate. Din adancurile pamantului pana la graniţele Orientului, ei depaşesc taramul imaginaţiei pentru a da viaţa prinţeselor şi aventurierilor, pana cand Ivan Ţarevici porneşte intr-o calatorie nebuneasca pentru a salva viaţa Ţarului.

Le Semeur / Seminţe

Un film de: Marine Francen
Cu: Pauline Burlet, Alban Lenoir, Géraldine Pailhas
Drama – Franţa (2017) – 1h38
Festivaluri: San Sebastian 2017
Sinopsis:
1852. Armata lui Napoleon Bonaparte zdrobeşte rezistenţa republicanilor. In satul ei din Alpi, Violette, o tanara ajunsa la varsta casatoriei, asista la arestarea tuturor barbaţilor, ceea ce face ca in urmatorii ani in sat sa ramana doar femeile. Dupa lunga izolare, Violette şi celelalte tinere fac un juramant: daca va veni un barbat, acesta va deveni soţul lor, al tuturor…

En attendant les hirondelles / In aşteptarea randunelelor

Un film de: Karim Moussaoui
Cu: Mohamed Djouhri, Sonia Mekkiou, Mehdi Ramdani
Drama – Franţa, Germania, Algeria (2016) – 1h53
Festivaluri: Un Certain Regard, Cannes 2017
Sinopsis:
Trei poveşti din Algeria de azi. Mourad, agent imobiliar de succes, divorţat, simte ca nimic nu il mai mulţumeşte şi nu ştie cum sa-i faca fericiţi pe cei din jurul sau. Tanara Aïcha este chinuita de alegerea dintre atracţia pe care o simte faţa de Djalil şi un destin care-i fusese deja promis. Dahman, neurolog, trebuie sa se lupte cu propriul trecut, tocmai atunci cand era gata sa faca pasul cel mare şi sa se casatoreasca. In tumultul acestor vieţi agitate care-i pun pe protagonişti in faţa unor hotarari decisive, trecutul şi prezentul se contopesc pentru a creiona Algeria zilelor noastre.
 
Jusqu’à la garde / Custodia

Un film de : Xavier Legrand
Cu: Léa Drucker, Denis Ménochet
Drama – Franţa (2017) – 1h33
Festivaluri şi premii: Mostra de la Veneţia 2017 (Leul de argint pentru cel mai bun regizor), San Sebastian 2017 (Premiul publicului), Toronto 2017
Sinopsis:
Cuplul Besson divorţeaza. Pentru a-şi proteja fiul de tatal pe care il acuza de violenţa, Miriam cere custodie exclusiva.  Judecatorul care se ocupa de dosar acorda custodie comuna cu tatal, pe care-l considera umilit. Prins la mijloc intre parinţii sai, Julien va face tot posibilul pentru a impiedica sa se intample ce este mai rau.