E dovedit! DEMOCRATIA afecteaza SANATATEA CETATENILOR din ROMANIA!... Zona TIMISOAREI, printre cele mai afectate!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.05.2018 08:14 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Bolile intestinale inflamatorii, care se manifesta prin diaree, rectoragii (pierderea de sange in scaun), dureri abdominale, incontinenţa, scaune imperioase, pierdere in greutate, anemie, oboseala, sunt cel mai des intanite in Timisoara si in partea de vest a Romaniei.
Incidenta acestor acestor afectiuni este in crestere, mai ales la tineri si copii.

Bolile intestinale inflamatorii, din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragica, sunt boli cronice gastro-intestinale, care au un impact major asupra vieţii personale şi profesionale.
Bolile inflamatorii intestinale se caracterizeaza prin diaree cronica, scaune cu sange, mucus şi puroi (intre 3-4 şi peste 20/zi), aparute atat ziua cat şi noaptea, dureri abdominale, febra, pierderea apetitului, scadere in greutate.
Orice persoana care dezvolta aceste simptome o perioada mai lunga de 4 saptamani trebuie sa se prezinte de urgenţa la medic.
Printr-un diagnostic corect, precoce, urmat de tratament adecvat, pacientii care sufera de aceste afectiuni pot aspira la o viaţa normala.
Pentru a veni in sprijinul pacientilor care sufera de aceste afectiuni, vineri, 11 mai 2018, s-a inaugurat Centrul dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara.

“Viteza occidentalizarii stilului de viata duce la o prevalenta crescuta a bolilor inflamatorii intestinale. Timisoara este o zona foarte fragila pentru noi. La nivelul evaluarii pe care am facut-o la nivelul intregii tari am constatat ca zona Timisoara, cu un stil de viata mai occidentalizat decat in alte zone ale tarii, boala Crohn este mult mai frecventa. De aceea, aveam nevoie foarte mare, in Timisoara, pe experienta deja acumulata de conferentiarul Adrian Goldis si de colaboratorii lui, de a constitui un nucleu care sa coaguleze cazurile grave, cazurile dificile.  Fast-food, bauturi carbogazoase, din acestea indulcite puternic, sedentarism, acestea sunt elementele care, din pacate, ne afecteaza, si parerea noastra este ca daca noi revenim mai tarziu la stilul de viata romanesc, traditional, cu alimentele traditionale romanesti, nu reusim sa intoarcem inapoi microbiota intestinala. Intestinul omului contine sute de mii, miliarde de microbiote. In momentul in care ai introdus un dezechilibru in aceasta microbiota, nu mai poate fi intoarsa. De asta, odata ce ai avut un stil de viata nesanatos in copilarie sau adolescenta, chiar daca incerci sa ajungi la un stil de viata sanatos, nu reusesti sa impiedici evolutia bolilor inflamatorii intestinale. De aceea, noi trebuie sa impunem un stil de viata sanatos copiilor nostri. De acolo trebuie sa pornim,” a declarat prof. Mircea Diculescu,  presedintele fondator al Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC), prezent la inaugurarea Centrului dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara.

Centrul dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara este axat pe nevoile celor care sufera de aceste afectiuni, in sensul accesului lor gratuit la cel mai bun standard de diagnostic si tratament al bolii lor, beneficiind de cea mai buna aparatura si cel mai inalt standard de tratament si ingrijire medicala.

 „Este modelul adoptat de Uniunea Europeana si de Societatea Europeana de Boli Inflamatorii. Practic, pacientii vor avea acces la toate specialitatile de care au nevoie, in asa fel incat sa aiba acces cat mai rapid si eficient la diagnostic si tratament multidisciplinar. Pacientii care sunt in evidenta centrului nu au nevoie de programare. Iau legatura cu noi si sunt indrumati catre un specialist, care este dedicat problemei lor, oftalmolog, dermatolog, neurolog, chirurg, gastroenterolog, ginecolog si alte specialitati. Toate serviciile sunt acoperite de Casa de Asigurari de Sanatate. Acesta este unul din scopurile pe care ni le-am propus, ca pacientii sa nu fie incarcati cu costuri suplimentare si sa aiba parte de o rezolvare cat mai rapida si eficienta a problemei lor de sanatate”, a spus, cu prilejul inaugurarii Centrului dedicat Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara, coordonatorul acestuia, conf. Adrian Goldis.

Centrul dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara este al patrulea centru de acest gen, dupa cele deschise la Bucuresti, Cluj si Constanta.
Centrul dedicat Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara este format din doua componente: una de consultare in ambulator si una de spitalizare de zi, in cadrul careia se pot efectua endoscopii digestive superioare si inferioare, cat si ecografii abdominale, cat si cea de spitalizare continua, care se efectueaza in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.
Centrul Dedicat Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara  reprezinta o organizaţie non-guvernamentala, apolitica, cu caracter medical şi social, care işi propune sa contribuie la imbunataţirea standardelor de tratament pentru pacienţii cu boli inflamatorii intestinale.
Centrul Dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara este situat pe Strada Lucian Blaga, nr.4, tel. 0256.432.663. Pentru mai multe informatii poate fi consultat site-ul centrului, la bii-timisoara.ro.