Defrisarea SALCAMILOR de pe bulevardul CD Loga a afectat MICROCLIMATUL si PEISAJUL CULTURAL din TIMISOARA. Spun specialistii!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.02.2018 08:10 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Recentele lucrari cu privire la defrişarea salcamilor (Robinia pseudoacacia) din aliniamentul de arbori existent pe bulevardul C.D. Loga au un impact puternic asupra microclimatului local şi peisajului cultural al oraşului.

In lipsa unor studii integrate care sa justifice necesitatea acestei lucrari şi care sa stea la baza unei gestiuni responsabile a spaţiilor verzi din municipiul Timişoara, Asociaţia Peisagiştilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest recomanda Direcţiei de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Timişoara, cea care coordoneaza aceasta lucrare, elaborarea unui studiu asupra contextului urban, care sa cuprinda şi urmatoarele puncte:
# Analiza factorilor de mediu (microclimatul local), de sol (analize pedologice) şi biodiversitate, inclusiv a vegetaţiei din proximitatea arterei de circulaţie etc;
# Identificarea elementelor de peisaj cultural şi patrimoniu (arhitectura, patrimoniu horticol etc);
# Identificarea reglementarilor urbanistice in vigoare (inclusiv studiul profilului stradal şi a fluxurilor, a zonelor de conflict pieton-biciclist-autovehicul);
# Relaţia cu dotarile edilitare şi urbane existente (iluminatul public, reţelele de canalizare, gaz şi altele dupa caz, precum şi cu indicatoarele de semnalizare rutiera);
# Identificarea viitoarelor modificari ale reţelei stradale, dupa caz incluse in strategiile locale;
# Evaluarea costurilor de intreţinere (irigaţie, fertilizare, toaletare, prevenţia/ combaterea bolilor şi a  daunatorilor).

Totodata, in vederea unei abordari responsabile a viitoarelor intervenţii similare şi a celei de faţa, AsoP Vest subliniaza importanţa conştientizarii unor aspecte:
(1)    Identificarea prioritaţilor legate de calitatea arborilor, respectiv in favoarea multiplicarii unor beneficii reale in raport cu imbunataţirea calitaţii aerului, reducerea poluarii fonice, augmentarea impactului pozitiv asupra microclimatului şi a biodiversitaţii, dar şi a influenţei pozitive asupra sanataţii psihice, fizice şi a bunastarii populaţiei etc;
(2)    Introducerea speciilor de arbori cu valoare mare ecologica şi specifici biodiversitaţii locale (care aduc beneficii in special faunei locale), dar şi caracteristice peisajului cultural al oraşului.
(3)    Abordarea tehnicii de plantare intercalate (inainte de a defrişa, se poate planta intre exemplarele de arbori existente). Inlocuirea treptata a arborilor a caror stare fitosanitara intra in regres in paralel cu introducerea de noi specii aduce un aport pozitiv fondului verde existent, astfel prin aceasta metoda se reduce impactul negativ al defrişarilor asupra microclimatului.
(4)    Talia arborilor destinaţi plantarii sa fie de minim 20-25 cm circumferinţa. In acest sens, recomandam evitarea plantarii unor exemplare foarte tinere care prezinta o durata de creştere mult prea mare, incerta uneori. Acestea au o rata ridicata de pieire in primii ani de la plantare iar din punct de vedere ecologic, nu participa considerabil la combaterea poluarii şi primenirii aerului.
(5)    Pentru rezultate cu impact pozitiv obţinute in timp mai scurt, recomandam folosirea unor exemplare mature. In ceea ce priveşte alegerea acestora subliniem şi importanţa crearii unor scenografii urbane de impact şi putem oferi ca exemplu de data recenta intervenţiile in spaţiul public realizate de catre companiile private. Avand in vedere ca bd. C.D. Loga este in relaţie cu o serie de strazi, recomandam ca in momentul propunerii de specii inlocuitoare, sa fie analizata şi compoziţia dendrologica din vecinatate, pentru o armonizare a reţelei de spaţii verzi.
(6)    Organizarea constanta a concursurilor de idei in vederea amenajarii spaţiilor verzi care sa ia in considerare toţi factorii amintiţi mai sus, şi astfel sa genereze o soluţie de amenajare conforma nevoilor zonei vizate, ţinand cont de principiile compoziţionale şi de raţiunile ecologice din zilele noastre, evitand discuţii inutile pe marginea acestui subiect. Implicit, organizarea unor dezbateri, cu grupuri de lucru/parteneri (ONG, societate civila) care sa gireze in plus soluţia recomandata. Consideram orice astfel de investiţie, la fel de importanta ca oricare alta lucrare edilitara, iar urmarirea procedurii de elaborare a documentaţiilor de specialitate poate conduce la o soluţie echilibrata, moderna, estetica şi asumata public de timişoreni.

”In speranţa ca lucrarile de pe bulevardul C.D. Loga respecta legislaţia in vigoare, pe viitor recomandam Direcţiei de Mediu elaborarea studiilor de evaluare generala şi integrata a vegetaţiei urbane aferente municipiului Timişoara (studii de specialitate la zi, care reflecta situaţia reala din prezent). Facem aceasta menţiune datorita faptului ca, am identificat in Registrul local al spaţiilor verzi din Municipiul Timisoara aprobat la data de 21.11.2017 prin HCL nr.459, ca informaţiile referitoare la evaluarea vegetaţiei sunt aferente perioadei 1999-2004. Pe de alta parte, la faţa locului s-a observat ca din 96 resturi de trunchi ramase in urma defrişarii arborilor, 28 prezinta urme de putregai al tulpinii, restul prezentand secţiuni sanatoase, chiar daca acestea au fost acoperite cu pamant de catre lucratorii de spaţii verzi”- mai spune Asociaţia Peisagiştilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest.