Cand MEDICII lasa POLITICA pot salva VIETI UMANE. Embolizare cerebrala de o complexitate unica la TIMISOARA...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 01.12.2017 17:51 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In cadrul compartimentului de neuro-radiologie intervenţionala din cadrul secţiei de Radiologie şi Imagistica Medicala a SCJUPBT, la inceputul saptamanii, au fost efectuate cu succes trei intervenţii minim invazive neuro-endovasculare unice, proceduri de embolizare cerebrala de o complexitate unica datorita tehnicilor folosite, prin complexitatea şi raritatea patologiei.

Embolizarea este o tebnica constand in injectarea intr-o artera a unui material care permite obstruarea ei completa.
Embolizarea este utilizata pentru inchiderea unei artere a carei functionare este patologica: daca artera alimenteaza un cancer localizat, embolizarea provoaca distrugerea prin necroza a celulelor care depind de aceasta artera; daca artera este sediul unui anevrism arteriovenos (comunicare anormala intre o artera si o vena, putand fi responsabila de o insuficienta cardiaca), pentru tratarea acestei malformatii poate fi suficienta obturarea arterei.


Doua paciente in varsta de 53, respectiv 60 de ani, au beneficiat de tehnica embolizarii anevrismului cerebral prin plasare de stent in vasul pe care este localizat anevrismul şi spire de embolizare in sacul anevrismal.
Aceasta tehnica are un grad de complexitate ridicat şi este destinata pacienţilor cu anatomie dificila a sacului anevrismal.
    
In cazul primei paciente, particularitatea anatomica este aceea ca a unui anevrism gigant de 22 de mm cu colet larg, nerupt, ce provoaca alterarea campului vizual al ochiului drept prin mecanism de compresie la nivelul chiasmei optice, fenomen ce poate duce la orbirea completa in urmatorul interval de timp.
O eventuala rupere a acestui anevrism ar fi fost fatal vieţii pacientei.
Post operator evoluţia neurologia a fost normala.
    
Al doilea caz reprezentat de un anevrism de artera bazilara, rupt in urma cu 30 de zile cu dimensiuni de 1,5 X 2,5 mm, a constituit o adevarata provocare pentru echipa medicala.
S-a folosit aceeaşi tehnica operatorie descrisa mai sus, iar excluderea  angiografica a sacului anevrismal, cit şi tabloul neurologic normal post embolizare, asigura externarea in 3-4 zile.
    
Al treilea caz a fost reprezentat de o a doua sesiune de embolizare a unei malformaţii arterio-venoase faciale la o  pacienta de 11 ani.
Aceasta a beneficiat de acest tratament in urma cu o luna, atunci cand aceasta procedura s-a efectuat in regim de extrema urgenţa, datorita unei sangerari active la nivielul cavitaţii orale ce ii punea viaţa in pericol.
Datorita intervenţiei efectuate acum s-a reusit excluderea completa a malformaţiei restante. Din echipa de intervenţie a facut parte medicul Eduard Paraschivescu, chirurgie maxilofaciala, ceea ce a facilitat abordul pluridisciplinar al acestei paciente.

Toate cele trei interveţii s-au desfasurat sub anestezie generalala sub indrumarea Dr. Carmen Galiciu, iar post operator sub indrumarea echipei de terapie intensiva (prof.Dr. Dorel Sandesc) a SCJUPBT.
Managementul pre şi post operator al celor trei pacienţi a fost efectuat de colectivul clinicii de neurochirurgie (prof.Dr. Horia Pleş).
De asemenea, strategia de tratament a fost discutata in maniera pluridisciplinara pentru fiecare caz in parte.

Interventiile s-au efectuat pe angiograful Philips din cadrul secţiei  de  Radiologie si Imagistica Medicala (prof.dr. Florin Barsaşteanu), deoarece acest tip de proceduri necesita un grad inalt de precizie imagistica şi totodata un training adecvat.     
Echipa de embolizare a fost condusa de dr. Mihalea Cristian (CHU-Bicetre , Paris, Franţa) şi formata din medicii Adrian Tutelca, Catalin Juratu, Laurenţiu Paiuşanu şi Dana Crişenescu.

In cursul anului 2017, in cadrul SCJUPBT, alţi 4 pacienţi au beneficiat de tratamentul anevrismului cerebral prin tehnica de plasare de stent şi excludere a sacului anevrismal cu spire de platina plasate in interiorul acestuia, toţi fiind externaţi la 48-72 de ore, post operator.

O procedura de inalta complexitate tehnica este in momentul de faţa accesibila şi pacienţilor din vestul ţarii.
Anevrismul cerebral reprezinta o dilatare anormala saculara la nivelul vaselor cerebrale iar ruptura sa poate fi fatala in proporţie de 50-60%, iar tratamentul preventiv prin embolizare endovasculara sau clipare neurochirurgicala reprezinta in prezent atitudinea medicala preferata in toate ţarile UE.

Efectuarea de rutina a acestor proceduri este un deziderat al echipei manageriale al spitalului nostru iar cazurile efectuate cu succes in acest an demonstreaza un progres important pe acest palier.
Totodata abordul pluridisciplinar al acestor pacienţi cu implicarea tuturor secţiilor enumerate  mai sus reprezinta cheia succesului acestui tip de tratament minim invaziv.