BANATUL are aproape 400 de MOVILE FUNERARE. Doar 4 au fost cercetate de ARHEOLOGI in ultimii 70 de ani!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.11.2017 07:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Dintre cele aproximativ 400 de movile funerare din Banat, doar 4 au fost supuse cercetarii arheologice, in ultimii 70 de ani.
De un astfel de demers a avut parte şi una dintre cele mai mari movile din zona: movila de la Susani.
Considerata in anii 80, de istoricul Florin Medeleţ, ca facand parte din categoria “mormintelor princiare”, a fost supusa la numeroase acţiuni de braconaj.

Susani este un sat in comuna Traian Vuia din judeţul Timiş.
Are halta la calea ferata Lugoj-Ilia cu numele „Susani-Bega”.
Distanţa pe cale ferata pana la municipiul Lugoj este de 25 km, iar de oraşul Faget 15 km.
Urme de locuire atesta locuirea milenara a zonei.
Pe teritoriul satului a fost descoperit intre 1966 - 1967, un tumul in care au fost gasite patru urne funerare cu obiecte de ceramica datand din epoca fierului.

Direcţia Judeţeana pentru Cultura Timiş, alaturi de Universitatea de Vest Timisoara, Muzeul de Istorie si Etnografie din Lugoj, cu sprijinul Primariei comunei Traian Vuia, au demarat  cercetarea arheologica sistematica a tumulului „Gramurada de la Jupani” (com. Traian Vuia).
Tumul (pl. tumuli) este o movila artificiala, conica sau piramidala, din pamant sau din piatra, pe care unele popoare din antichitate o inalţau deasupra mormintelor.

Situl arheologic Susani-Gramurada de la Jupani (cod RAN 159124.03) face parte din grupul de patru movile situat pe latura nordica a localitaţii Susani (com. Traian Vuia, jud. Timiş).

Dintre cele patru movile cartate, doua dintre ele au fost cercetate arheologic in intregime (cele marcate cu cifrele 1 şi 4).
Ambele descoperiri au fost incadrate la debutul primei varste a epocii fierului, mai precis Hallstatt A.
Movila numita Gramurada de la Jupani este marcata cu cifra 3 şi este situata pe malul drept al paraului Glaviţa, chiar pe marginea primei terase neinundabile ale acestuia.
Are o inalţime de 3,5 m şi un diametru maxim de 44 m.
Stratigrafia interna a acesteia, observata arheologic, demonstreaza faptul ca este o movila antropica, ridicata cel mai probabil in preistorie.
Situarea in imediata sa proximitate a movilei cu numarul patru, a siturilor arheologice din punctele Deluţ şi La Bebeş, precum şi a movilei cu numarul 1 (numita şi Gramurada lui Ticu) la o distanţa de cca. 1 km, toate oferind descoperiri aparţinand inceputului epocii fierului, poate sa faca, la acest moment, posibila incadrarea cronologica a construirii Gramuradei de la Jupani in cadrul aceluiaşi palier temporal.

Susani (comuna Traian Vuia, judetul Timis). Situri arheologice cu stratigrafie complexa

a) Punctul Delut.

Acest punct este situat pe o insula ceva mai ridicata fata de nivelul luncii inundabile a Begai, pe partea din dreapta a canalului Glavita, la o distanta de circa 500 m fata de tumulul Gramurada lui Ticu.
Materialele arheologice de epoca bronzului de aici se incadreaza in partea timpurie, mijlocie si tarzie a perioadei, dar si cu elemente hallstattiene.
Aici s-a descoperit si zgura de fier preistorica.

b) Punctul Gramurada lui Ticu.

Situat la NV de localitate, in stanga canalului Glavita, la 20 m sud de linia ferata Lugoj – Ilia, in dreptul km 58, 94, tumulul a fost investigat prin sapatura arheologica sistematica. Acesta are 69 / 59 m si inaltimea de 1,5-2 m.
Aici s-a descoperit un ansamblu ritual (sanctuar) realizat de-a lungul a doua etape (un mormant de inhumatie, un altar pentru ofrande si un mare depozit de vase).
Complexul ritual se dateaza in Ha A2.

2. Movile de pamant.

a) Punctul Gramurada de la Jupani.

Tumulul (?) are dimensiunile de 100 m diametru si 10 m inaltime.
Monumentul nu a fost cercetat sistematic.
(sursa: Direcţia Judeţeana pentru Cultura Timiş, Institutul Naţional al Patrimoniului, Wikipedia)