BALERINUL SPANIOL nascut in BANAT care a refuzat sa fie SPION. Si a trecut ZIDUL BERLINULUI...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 14.04.2018 09:23 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Gelu Barbu s-a nascut la 14 aprilie 1932, la Lugoj, fiind fiul compozitorului Filaret Barbu.

I-a fost sugerat sa se apuce de dans de Cornelia Brediceanu, soţia poetului Lucian Blaga, prieteni de familie cu Filaret.
In copilarie, a urmat cursuri de dans expresionist german in oraşul natal, continuandu-şi studiile la Bucureşti sub indrumarea Floriei Capsali (şcoala franceza), a lui Andrei Romanovski (şcoala rusa), a lui Trixy Checais (dans modern) şi a lui Oleg Danovski.

In 1950, Barbu a inceput studiile la Institutul Coregrafic de Stat din Leningrad, in prezent Sankt Petersburg, avand-o ca profesoara pe Agrippina Vaganova, cea care a dat mai apoi numele şcolii.
A dansat pe scena Teatrului Kirov.
Dupa cinci ani petrecuţi in Rusia, s-a intors in ţara unde a fost prim balerin al Operei Naţionale Bucureşti.
In urma unei acuzaţii, conform careia Barbu a vorbit de rau regimul socialist la Ambasada Statelor Unite ale Americii, acestuia i s-a propus sa devina spion.
Cu ajutorul lui Mihai Brediceanu, director pe atunci al Operei din Bucureşti şi naş al sau, lui Barbu i s-a permis sa plece intr-un turneu in Germania de Est, de unde a reuşit sa treaca Zidul Berlinului spre vest.

A facut parte din corpul de balet a unei televiziuni bavareze, apoi a incheiat un contract cu un producator de televiziune care a realizat o serie de emisiuni in Italia, Barbu interpretand diverse personaje antice.
In 1966, s-a stabilit in Las Palmas, un oraş din Insulele Canare, Spania.
Aici a fondat propria companie de balet, Barbu declarand ca a facut „o mica revoluţie”, intrucat ţara nu avea in acel moment o şcoala de dans contemporan.
Cu privire la Spania, acesta a marturisit: „M-am simţit exilat in Franţa sau in Germania, dar niciodata aici. Aceasta este a doua mea patrie, aproape prima, intrucat am facut aici mai multe lucruri decat in ţara mea”.
S-a intors in Romania dupa revoluţie, la treizeci de ani dupa ce a parasit-o, fiind invitat la Festivalul „George Enescu”.
In 2002, a fost decorat cu titlul de Cavaler al Ordinului naţional „Steaua Romaniei” de preşedintele Ion Iliescu.
De asemenea, Barbu a primit Ordinul Constituţiei din partea lui Olav al V-lea al Norvegiei, precum şi distincţiile de cetaţean de onoare al Lugojului şi al localitaţii Las Palmas, cea din urma venind din partea regelui Juan Carlos I al Spaniei.

Gelu Barbu a murit la 17 februarie 2016, la 83 de ani, in Las Palmas.
Cauza decesului a fost o tromboza cerebrala suferita cu doi ani inainte care i-a deteriorat grav starea de sanatate. [sursa: Wikipedia]