Atentie, SOFERI!... Sistemul de inregistrare video pentru statiile de ITP este OBLIGATORIU...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.05.2018 12:55 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Sistemul de inregistrare video pentru statiile de ITP este de azi obligatoriu. Absenţa sistemului atrage  suspendarea activitaţii staţiilor ITP, informeaza RAR.

Incepand cu 21 mai, toate statiile autorizate care nu vor avea montat si in functiune sistem de inregistrare  video obligatoriu vor avea autorizatia tehnica suspendata de drept, conform prevederilor legale.

RAR are  posibilitatea tehnica informatica sa suspende in timp real autorizaţia.        

Inca de la inceputul lunii mai 2018, Registrul Auto Roman a verificat la nivel naţional in staţiile ITP dotarea  corespunzatoare/instalarea sistemului de supraveghere video si indeplinirea tuturor functionalitatilor impuse de  lege.

Procesul de verificare a conformitatii instalarii sitemului in staţille ITP va continua si dupa 20 mai, pana  cand toate cerintele legale vor fi indeplinite similar si uniform de toate statiile de ITP autorizate la nivel  national (unghiurile de filmare trebuie sa acopere exact aria vizata in supraveghere).

Ulterior, in procesul de autorizare/reautorizare a statiilor de ITP, RAR va verifica din nou, in detaliu,  dotarea si mentinerea in functiune a sistemului video impus cu asigurarea tuturor functionalitatilor iar acesta  va fi declarat/pozitionat corespunzator pe fluxul de ITP (camere video, ecran de vizualizare, DVR) al fiecarei  statii spre a putea fi verificat/comparat in activitatea de supraveghere/monitorizare ulterioara.

Este important de precizat ca intreaga activitate de ITP desfasurata de statiile autorizate, inclusiv  monitorizarea prin intermediul sistemului video, trebuie sa se desfasoare cu respectarea de catre operatorii  economici/persoanele autorizate detinatoare a acestor statii, a legislatiei privind protectia datelor cu  caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Legislaţie

Conditiile ce trebuie asigurate de statiile de ITP in vederea inregistrarii, prin intermediul unui sistem video,  a activitatii efectuate pe linia de ITP, sunt prevazute la art. 10 alin. (91) din Anexa OMT nr. 1.319/2016,  astfel:
„(91). SITP trebuie sa asigure, prin intermediul unui sistem video, inregistrarea activitatii efectuate pe linia  de ITP, inregistrare care trebuie pastrata pe o perioada de 6 luni de la data efectuarii ITP.

Aceste  inregistrari vor fi puse la dispozitia RAR in scopul monitorizarii activitatii de ITP.
Sistemul de supraveghere video necesar trebuie sa contina minimum doua camere de supraveghere si un  inregistrator digital DVR (Digital Video Recorder) care sa permita inregistrarea la rezolutii inalte HD (High  Definition) avand caracteristicile tehnice corelate cu dimensiunile si particularitatile spatiului destinat  activitatii de ITP; sistemul trebuie sa fie astfel proiectat, dotat si instalat incat sa asigure inregistrarea  continua a activitatilor desfasurate pe linia de ITP.

Sistemul de supraveghere video instalat in fiecare SITP  trebuie sa asigure urmatoarele functionalitati:
a) sa permita vizualizarea tuturor inregistrarilor realizate pe un ecran corespunzator si accesibil  inspectorului RAR;
b) sa permita inregistrarea si vizualizarea pe fluxul de ITP a vehiculului inspectat, a culorii exacte a  acestuia si a placii/placilor cu numarul de inmatriculare, indiferent de conditiile de iluminare existente;
c) sa permita inregistrarea activitatii de pe linia de ITP pe durata maxima de functionare, respectiv de luni  pana vineri intre orele 8,00 si 20,00 si sambata intre orele 8,00 si 14,00;
d) sa permita inregistrarea si vizualizarea corespunzatoare a indicatiilor afisajului/afisajelor  analogic/analogice sau a indicatoarelor analogice ale standului/standurilor de franare instalate pe linia de  ITP;
e) sa permita stocarea inregistrarilor realizate, vizualizarea lor selectiva pe toata durata stocarii si  stergerea automata a inregistrarilor realizate dupa 6 luni de la data preluarii lor.
In cazul SITP care dispun de mai multe linii de ITP se accepta utilizarea unui singur sistem de supraveghere  video, cu conditia ca acesta sa fie astfel proiectat, dotat si instalat incat sa asigure toate functionalitatile  prevazute la lit. a) – e) pentru toate liniile de ITP utilizate, iar acestea sa fie amplasate alaturat, in  aceeasi incinta.”

Istoricul demersurilor RAR in aceasta speţa şi argumentele implementarii supravegherii video

Cerinţa referitoare la necesitatea echiparii staţiilor de ITP cu sistem video a fost introdusa odata cu  modificarile şi completarile aduse la OMTCT nr. 2.133/2005 prin prevederile OMT nr. 1.033/2014, ce a fost  publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 495 din data de 03.07.2014 şi a fost detaliata in ceea  ce priveşte caracteristicile, conditiile tehnice, organizatorice si functionale minimale necesare realizarii  acestor inregistrari video, cu ocazia modificarilor şi completarilor aduse aceluiaşi ordin, care au fost  introduse prin OMT nr. 1.319/2016, ce a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 857 din  data de 27.10.2016.
Aceasta prevedere a fost introdusa pe de o parte in vederea uniformizarii cerintelor de dotare a statiilor de  inspectie tehnica cu cele privind atelierele de reparatii pentru care o cerinta de introducere a unui sistem  video pentru vizualizarea activitatii a fost introdusa prin Legea nr. 51/2013, iar pe de alta parte pentru  prevenirea posibilitatii de efectuare a unor inspectii tehnice periodice fara prezentarea vehiculului sau cu  utilizarea unui alt vehicul similar.
    De asemenea, este important de mentionat ca aceasta dotare suplimentara a fost introdusa ca urmare a  constatarilor efectuate in activitatea de supraveghere a statiilor de inspectie tehnica periodica autorizate de  catre RAR cu privire la anumite incercari si practici de eludare a procedurilor reglementate de efectuare a ITP  si se inscrie pe linia masurilor periodice, etapizate si proportionale propuse in scopul cresterii nivelului de  conformare si de disciplinare a activitatii desfasurata in cadrul statiilor de ITP.
    Data aplicarii acestei prevederi a fost amanata pana la 20 mai 2018 luand in considerare atat aspecte de  ordin tehnic si financiar dar si practic/administrativ pentru statiile autorizate de ITP cat si pentru RAR.