Va reusi Europa anihilarea paradisurilor fiscale? VIDEO

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.04.2016 15:17 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Va reusi Europa si comunitatea internationala sa adopte o solutie comuna in urma recentelor dezvaluiri cu privire la operatiunile de evaziune fiscala de anvergura efectuate de o firma de avocatura panameza?

Pe masura de dezvaluirile despre cazurile de evaziune fiscala din dosarul Panama se inmultesc, Parlamentul European are ocazia sa-si exprime pozitia si sa formuleze raspunsul Europei.
Cu aceasta ocazie, eurodeputatii isi propun sa implementeze norme internationale care sa suplimenteze masurile curente de combatere a evaziunii fiscale.

In primul rand, trebuie sa convocam o reuniune a ONU si OCDE, inainte de finele anului, pentru a defini trei chestiuni. Unu: ce este un paradis fiscal? Este nevoie de o definitie comuna. Doi: o lista a tuturor paradisurilor fiscale din lume.
Trei: sanctiuni impotriva respectivelor tari.
Ramón Jáuregui Atondo
Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European

Parlamentul lupta impotriva evaziunii fiscale pe mai multe fronturi: activitatea Comisiei speciale temporare pentru decizii fiscale, infiintata dupa scandalul LuxLeaks de anul trecut, a fost prelungita. Legislatia europeana impotriva spalarii banilor a fost inasprita de Parlament, contribuind la transparentizarea unor metode evazioniste. Eurodeputatii mai solicita "clauze de buna guvernanta fiscala" in acordurile globale, precum si raportarea impozitului pe profit de catre fiecare tara.
Sunt bucuros ca aceasta rana supuranda va putea fi cauterizata.

Deocamdata, eurodeputatii discuta pe marginea documentelor Panama.
Ulterior, Comisia Europeana va prezenta o declaratie in privinta transparentei fiscale.