UNIUNEA EUROPEANA, la 60 de ANI. Cine nu vrea ROMANIA in EUROPA? Cat mai ramane din ROMANIA fara UE?... VIDEO

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 25.03.2017 09:04 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

25 martie 1957: Semnarea Tratatului de la Roma, intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958, prin care s-au pus bazele Comunitaţii Economice Europene, CEE, devenita Uniunea Europeana de la 1 noiembrie 1993, data intrarii in vigoare a Tratatului de la Maastricht
 
Acum 60 de ani, liderii celor şase state fondatoare se reuneau la Roma pentru a semna acordurile ce urmau sa creeze o piaţa unica europeana şi, mai mult decat atat, o uniune a pacii şi prosperitaţii care a ajuns mai apoi sa includa marea parte a continentului.

Tratatele de la Roma au fost semnate pe 25 martie 1957 de reprezentanţi ai Belgiei, Franţei, Germaniei, Italiei, Luxemburgului şi Olandei. In doua acorduri separate, au creat Comunitatea Economica Europeana, care avea ca scop inlaturarea barierelor din calea comerţului, şi au decis asupra unei cooperari mai stranse in folosirea energiei atomice.

Integrarea economica, bazata pe inlaturarea taxelor vamale intre statele membre şi libera circulaţie a bunurilor, serviciilor, capitalului şi persoanelor, s-a dovedit a avea atat de mult succes, incat din ce in ce mai multe ţari şi-au manifestat interesul de a adera. Domeniile de cooperare s-au largit cu timpul, lucru care a dus la crearea Uniunii Europene. Tratatul de instituire a Comunitaţii Economice Europene a fost adus la zi in mai multe randuri şi astazi este cunoscut sub numele de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Recent, Parlamentul a discutat despre cum trebuie sa evolueze UE pentru a face faţa provocarilor ca migraţia, dezechilibrele economice şi Brexit.

UE nu a avut intotdeauna dimensiunile pe care le are astazi.
Cand s-au pus bazele cooperarii economice la nivel european, in anul 1951, ţarile participante au fost Belgia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg şi Ţarile de Jos.
In prezent, Uniunea Europeana numara 28 de state membre, dupa aderarea Croaţiei, la 1 iulie 2013.

Lista cu toate statele membre ale UE şi anul aderarii lor
1.1.1958 / Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Ţarile de Jos
1.1.1973    Danemarca, Irlanda, Regatul Unit
1.1.1981   Grecia
1.1.1986   Portugalia, Spania
1.1.1995    Austria, Finlanda, Suedia
1.5.2004    Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Ungaria
1.1.2007    Bulgaria, Romania
1.7.2013    Croaţia

Uniunea Europeana a fost creata pentru a se pune capat numarului mare de razboaie sangeroase duse de ţari vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Razboi Mondial. Incepand cu anul 1950, ţarile europene incep sa se uneasca, din punct de vedere economic şi politic, in cadrul Comunitaţii Europene a Carbunelui şi Oţelului, pentru a asigura o pace durabila. Cele şase ţari fondatoare sunt Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Ţarile de Jos. Anii 1950 sunt marcaţi de Razboiul Rece dintre Est şi Vest. In Ungaria, manifestarile de protest din 1956 indreptate impotriva regimului comunist sunt reprimate de tancurile sovietice. In 1957, Tratatul de la Roma pune bazele Comunitaţii Economice Europene (CEE), cunoscuta si sub denumirea de „piaţa comuna”.

Inceputurile istorice ale Uniunii Europene se afla in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Europenii sunt hotaraţi sa evite repetarea unor astfel de masacre şi distrugeri. La scurt timp dupa terminarea razboiului, Europa este divizata in Est şi Vest, de-a lungul a 40 de ani de Razboi Rece. In 1949, naţiunile Europei Occidentale infiinţeaza Consiliul Europei – un prim pas catre cooperarea intre state, dar şase ţari vor sa mearga mai departe.

9 mai 1950 / Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, prezinta un plan de cooperare aprofundata. Data de 9 mai va fi ulterior proclamata Ziua Europei.

18 aprilie 1951 / Pe baza planului Schuman, şase ţari semneaza un tratat prin care stabilesc sa-şi gestioneze in comun industria grea (industria carbunelui şi cea a oţelului). Astfel, niciunul dintre state nu poate fabrica singur arme de razboi pe care sa le indrepte impotriva celorlalte, ca in trecut. Cele şase ţari sunt Germania, Franţa, Italia, Ţarile de Jos, Belgia şi Luxemburg.

23 octombrie – 10 noiembrie 1956 / In Ungaria, poporul se ridica impotriva regimului prosovietic. In noiembrie, tancurile sovietice işi fac apariţia pe strazile din Budapesta pentru a inabuşi protestele.

In 1957, Uniunea Sovietica invinge Statele Unite ale Americii in cursa pentru cucerirea spaţiului, lansand primul satelit spaţial din istoria omenirii, Sputnik 1. Acesta orbiteaza in jurul Pamantului la o altitudine de 800 km. In 1961, Uniunea Sovietica inregistreaza o noua victorie trimiţand primul om in spaţiu, Yuri Gagarin, intr-o nava spaţiala cu diametrul de doar 2,6 m.

25 martie 1957 / Pornind de la succesul Tratatului de instituire a Comunitaţii Europene a Carbunelui şi Oţelului, cele şase ţari extind cooperarea la alte sectoare economice. Astfel, ele semneaza Tratatul de la Roma, prin care pun bazele Comunitaţii Economice Europene (CEE), cunoscuta şi sub denumirea de „piaţa comuna”. Scopul este de a asigura libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor dincolo de frontierele naţionale.