Uniunea Europeana ii vrea in faţa justitiei pe cei responsabili de inchisorile CIA

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.06.2016 21:12 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Parlamentul European a exprimat ingrijorari serioase privind ”apatia aratata de statele membre şi de instituţiile UE” in privinţa recunoaşterii ”incalcarilor multiple ale drepturilor fundamentale şi torturii” care au avut loc in cadrul operaţiunilor de ”extradare” ale CIA pe teritoriul european intre 2001 şi 2006. In rezoluţia nelegislativa, deputaţii cer statelor membre sa investigheze aceste incalcari şi sa ii trimita pe cei responsabili sau pe complici in justiţie.

In rezoluţia adoptata cu 329 de voturi la 299, cu 49 de abţineri, deputaţii europeni au cerut statelor membre UE sa ”investigheze, asigurand deplina transparenţa, posibilele acuzaţii ca au existat inchisori secrete pe teritoriul lor in care oameni au fost deţinuţi in programul CIA”. Ei sunt ingrijoraţi ca ”o clasificare nejustificata a documentelor” duce la ”impunitatea de facto a celor care au comis fapte de incalcare a drepturilor omului”.

Deputaţii mai cer şi alte misiuni de culegere de date din partea Parlamentului European in acele state membre care au fost identificate ca fiind complice in programul de detenţie şi interogare al CIA, cum ar fi Lituania, Polonia, Italia şi Marea Britanie.

Parlamentul regreta lipsa de acţiune ca urmare a raportului din Senatul SUA

Parlamentul regreta faptul ca la mai mult de un an de la publicarea studiului senatului SUA privind programul de extradare, nimeni nu a fost tras la raspundere, iar guvernul SUA nu a cooperat cu statele membre UE.

Deputaţii mai regreta şi ca centrul de detenţie de la Guantanamo nu a fost inca inchis şi cer autoritaţilor americane sa asigure corectitudinea proceselor, interzicerea in toate circumstanţele a utilizarii torturii, a maltratarilor şi a detenţiei pe termen nedeterminat fara judecata. Statele membre ar trebui sa ofere azil prizonierilor care au fost oficial eliberaţi, se mai spune in text.

Ce urmeaza

Deputaţii au cerut Comisiei şi Consiliului sa raporteze Parlamentului rezultatele anchetelor şi investigaţiilor din statele membre, inainte de sfarşitul lunii iunie 2016.