UE: Prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice ale Romaniei

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.02.2016 17:47 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a publicat analiza sa anuala privind provocarile economice şi sociale cu care se confrunta statele membre ale UE, aşa-numitele rapoarte de ţara.
Rapoartele sunt un instrument al semestrului european raţionalizat pentru coordonarea politicilor economice care permite monitorizarea reformelor de politica şi care indica din timp provocarile pe care statele membre ar trebui sa le abordeze.
In urma publicarii, in luna noiembrie, a analizei anuale a creşterii pentru 2016 şi a recomandarii privind zona euro, care stabileau prioritaţile la nivel european, acum, prin aceste rapoarte, semestrul european işi indreapta atenţia asupra dimensiunii naţionale.
Rapoartele vor sta la baza discuţiilor cu statele membre privind opţiunile lor de politici naţionale, anterior prezentarii programelor lor naţionale in aprilie şi vor contribui la formularea, spre sfarşitul primaverii, a recomandarilor specifice pe care Comisia le adreseaza fiecarei ţari.

In cazul celor 18 state membre identificate in Raportul privind mecanismul de alerta pentru 2016, care a fost publicat in luna noiembrie alaturi de analiza anuala a creşterii, rapoartele de ţara includ bilanţul aprofundat din cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice.
In aceasta etapa, nu s-au intocmit rapoarte de ţara pentru Grecia şi Cipru, care in prezent fac obiectul programelor de sprijin pentru stabilitate.

In lunile urmatoare, in cadrul semestrului european, Comisia va continua dialogul strans cu statele membre.
In luna martie, Comisia va organiza reuniuni bilaterale cu statele membre pentru a discuta rapoartele de ţara.
Comisarii vor efectua, de asemenea, vizite in statele membre pentru a se intalni cu guvernele naţionale, cu parlamentele, cu partenerii sociali şi cu alte entitaţi.
Statele membre trebuie sa prezinte in aprilie programele lor naţionale de reforma şi programele lor de stabilitate (in cazul ţarilor din zona euro) sau de convergenţa (in cazul ţarilor din afara zonei euro), care abordeaza finanţele publice.
Comisia a invitat statele membre sa se consulte indeaproape cu parlamentele naţionale şi partenerii sociali atunci cand pregatesc aceste documente.
Comisia va prezenta, apoi, in primavara, propunerile sale privind un nou set de recomandari specifice fiecarei ţari, care vizeaza principalele prioritaţi economice şi sociale ale fiecarei ţari.
Tot in luna martie, Comisia va decide asupra categoriei aferente procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) in care se va incadra fiecare stat membru care face obiectul unui bilanţ aprofundat.
Din acest an, Comisia a redus numarul categoriilor de dezechilibre macroeconomice (PDM), de la şase la patru: niciun dezechilibru, dezechilibre, dezechilibre excesive şi dezechilibre excesive cu masuri corective.

Publicarea timpurie a acestor rapoarte de ţara se inscrie in eforturile de raţionalizare şi de consolidare a semestrului european, in conformitate curaportul celor cinci preşedinţi şi cu masurile anunţate de Comisie in vederea finalizarii uniunii economice şi monetare a Europei.
Unele dintre aceste masuri au fost iniţiate anul trecut, iar punerea lor in practica este confirmata in acest an, in scopul de a facilita un dialog veritabil privind prioritaţile europene, inclusiv provocarile cu care se confrunta zona euro, la inceputul semestrului european, precum şi in scopul alocarii de mai mult timp, ulterior, pentru dialogul cu statele membre şi parţile interesate la toate nivelurile, pentru a se reflecta asupra prioritaţilor lor.
Aceste rapoarte reliefeaza, de asemenea, atenţia mai mare pe care Comisia o acorda in cadrul semestrului european aspectelor legate de ocuparea forţei de munca şi problematicii sociale.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe