TRANSGAZ lucreaza pentru RUSI?... Si impiedica integrarea ROMANIEI in RETEAUA EUROPEANA de GAZE?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.06.2017 13:08 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a deschis joi, 1 iunie, o procedura oficiala de investigare, pentru a evalua daca operatorul roman al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a impiedicat exportul de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale UE.
Comisia va investiga daca Transgaz a abuzat de poziţia sa dominanta pe piaţa, incalcand astfel normele UE.

Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica in domeniul concurenţei, a declarat:

„Comisia este hotarata sa se asigure ca, in intreaga Uniune Europeana, consumatorii beneficiaza de securitatea aprovizionarii cu energie la preţuri accesibile. O piaţa unica europeana a energiei integrata şi competitiva este esenţiala in acest sens. Prin urmare, trebuie sa investigam daca Transgaz şi-a folosit in mod abuziv poziţia dominanta prin izolarea pieţei de gaze din Romania şi prin impiedicarea integrarii acesteia in reţeaua europeana de gaze.”

Romania este al treilea mare producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, dupa Olanda şi Marea Britanie, şi dispune de rezerve importante de gaze naturale, inclusiv zacamintele de gaze naturale descoperite recent in Marea Neagra.
Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din Romania.

Investigaţia antitrust a Comisiei se va concentra asupra indiciilor potrivit carora Transgaz a elaborat o strategie de restricţionare a exporturilor de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale UE.
Aceasta strategie ar fi putut fi pusa in aplicare in mai multe moduri, inclusiv utilizand:
# taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare;
# investiţii insuficiente sau intarzieri in construirea infrastructurii corespunzatoare;
# precum şi argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a impiedica exporturile sau pentru a justifica intarzierile in ceea ce le priveşte.

Comportamentul Transgaz, daca este confirmat, poate reprezenta o incalcare a normelor antitrust ale UE (articolul 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene), constituind o restrangere a concurenţei şi conducand la limitarea alegerii rutei de aprovizionare.
Acest lucru ar putea conduce la preţuri mai ridicate şi la reducerea securitaţii aprovizionarii cu gaze naturale prin scaderea lichiditaţii pe pieţele angro de gaz din Romania.
In ultima instanţa, acest comportament ar putea dauna consumatorilor din UE şi ar fi in contradicţie cu obiectivele Uniunii energetice care vizeaza o integrare mai profunda şi o mai mare securitate a aprovizionarii pe pieţele energetice europene.

Deschiderea procedurii oficiale de investigare are loc in urma controalelor efectuate in iunie 2016, in Romania.
Comisia va efectua acum cu prioritate o investigaţie aprofundata.
Deschiderea unei proceduri oficiale de investigare nu aduce atingere rezultatului acesteia.

Context

Gazul natural poate fi transportat pe distanţe lungi prin intermediul reţelelor de conducte de inalta presiune (transportul pe distanţe lungi este denumit in continuare „transport”).
Reţelele pentru transportul gazelor sunt exploatate de un operator al sistemului de transport şi sunt, in general, interconectate.
Prin urmare, operatorul sistemului de transport de gaze naturale, precum Transgaz, gestioneaza, totodata, interconectarile cu alte reţele.

Articolul 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene interzice folosirea in mod abuziv a poziţiei dominante pe piaţa care poate afecta schimburile comerciale dintre statele membre.
Punerea in aplicare a acestei dispoziţii este stabilita prin Regulamentul antitrust [Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului], care poate fi aplicat de catre Comisie şi de catre autoritaţile naţionale din domeniul concurenţei din statele membre ale UE.

Articolul 11, alineatul (6), din Regulamentul antitrust prevede ca iniţierea de proceduri de catre Comisie priveaza autoritaţile de concurenţa ale statelor membre de competenţa acestora de a aplica, la randul lor, normele UE in materie de concurenţa cu privire la practicile in cauza.
Articolul 16, alineatul (1), din acelaşi regulament prevede ca instanţele naţionale trebuie sa evite sa ia decizii care pot intra in conflict cu o decizie preconizata de Comisie in cadrul procedurilor iniţiate de aceasta.

Nu exista un termen legal de finalizare a cercetarilor intr-o procedura privind comportamentul anticoncurenţial.
Durata unei investigaţii antitrust depinde de o serie de factori, printre care se numara complexitatea cazului, masura in care compania in cauza coopereaza cu Comisia şi exercitarea dreptului la aparare.

Mai multe informaţii cu privire la investigaţie vor fi disponibile pe pagina de internet a Comisiei dedicata concurenţei, in registrul public al cazurilor cu numarul de caz 40335.

Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale “TRANSGAZ” S.A., infiintata in baza Hotararii Guvernului nr. 334/28 aprilie 2000, este persoana juridica romana avand forma juridica de societate comerciala pe actiuni.
"TRANSGAZ" S.A. poate desfasura complementar si alte activitati conexe pentru sustinerea obiectului principal de activitate, in conformitate cu legislatia in vigoare si cu statutul propriu,  putand achizitiona gaze din productia interna sau din import doar Ïn scopul consumului tehnologic propriu sau al echilibrarii Sistemului National de Transport.
"TRANSGAZ" S.A. este operatorul tehnic al sistemului national de transport si raspunde de functionarea acestuia in conditii de calitate, siguranta, eficienta economica si protectie a mediului inconjurator.