Taxele de roaming vor fi interzise incepand cu 15 iunie 2017

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.10.2015 17:07 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Parlamentul European a adoptat noul pachet telecom care conţine interzicerea taxelor suplimentare pentru ”roaming” la utilizarea telefoanelor mobile in alte state din UE, incepand cu iunie 2017, precum şi reguli clare privind dreptul la acces internet.
Taxele de roaming pentru a suna, trimite mesaje text şi a utiliza internet mobil in alta ţara din UE vor fi interzise incepand cu 15 iunie 2017.

Incepand cu 30 aprilie 2016, taxele de roaming (adaugate la preţul platit acasa) nu trebuie sa depaşeasca:
• €0,05 pe minut pentru apelurile vocale
• €0,02 pentru mesajele text (SMS), sau
• €0,05 pe megabyte la utilizarea internetului mobil.

Recuperarea costurilor şi prevenirea abuzurilor

Daca operatorii pot sa dovedeasca faptul ca nu pot recupera costurile şi ca acest lucru afecteaza preţurile interne, autoritaţile naţionale de reglementare ii pot autoriza sa impuna taxe suplimentare minime in circumstanţe excepţionale, pentru a acoperi aceste costuri.
Deputaţii au obţinut garanţii ca aceste autoritaţi naţionale vor avea instrumente pentru a amenda sau a respinge aceste taxe suplimentare.
Pentru a proteja industria de abuzuri cum ar fi ”roamingul permanent”, operatorii pot in anumite condiţii sa fie autorizaţi sa aplice o taxa modica, mai mica decat limitele actuale, conform unei politici de ”uz corect”.
Detaliile vor fi definite de Comisie impreuna cu regulatorii din telecom.

Acces deschis la internet

Noua lege va obliga companiile care ofera acces la internet sa trateze tot traficul in mod egal, fara sa blocheze sau sa incetineasca livrarea conţinutului, a aplicaţiilor sau a serviciilor transmise de anumiţi emiţatori sau recipienţi, (art.3.3) daca acest lucru nu este cerut de sentinţe judecatoreşti sau de legi sau daca aceste decizii nu sunt luate pentru a preveni aglomerarea reţelei sau pentru a combate atacurile cibernetice.
Daca sunt necesare astfel de masuri de management al traficului, ele vor trebui sa fie ”transparente, nediscriminatorii şi proporţionale”, şi sa nu dureze mai mult decat este necesar.
Un operator va putea, totuşi, sa ofere servicii specializate (cum ar fi calitatea crescuta a internetului necesara pentru unele servicii), dar doar cu condiţia ca acest lucru nu va avea un impact asupra calitaţii generale a internetului.

Viteza: compensaţii pentru falsele promisiuni

Deputaţii s-au asigurat ca furnizorii de internet vor fi obligaţi sa ofere utilizatorilor care semneaza contracte de internet fix sau mobil explicaţii clare privind vitezele de descarcare şi incarcare (comparativ cu vitezele anunţate) la care se pot aştepta in realitate. (art. 4:1d) Orice diferenţa semnificativa va activa dreptul de terminare a contractului sau de a primi compensaţii.
Autoritaţile naţionale de reglementare vor fi responsabile cu verificarea acestor situaţii pentru a vedea daca diferenţa reprezinta o incalcare a contractului sau nu (Art. 4.4.).