Spatiul de la Marea Neagra la Marea Baltica trebuie securizat

Scris de Press Timişoara | Publicat in 06.11.2015 13:13 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Zilele trecute, Romania a fost gazda summitului regional NATO la care au participat lideri din statele Europei Centrale şi de Est.
Concluziile cele mai importante ale summit-ului au fost ca Romania inţelege ca solidaritatea in cadrul alianţei este esenţiala, ca prezenţa NATO in aceasta zona este absolut vitala, spaţiul de la Marea Neagra la Marea Baltica trebuie securizat, iar dialogul cu Rusia nu poate avea loc decat in cadrul regulilor şi principiilor dreptului internaţional.

Romania e conştienta de faptul ca frana trasa a unui Occident dezorientat, rupt intre principii şi interese financiare, nu e o opţiune, ca este timpul acţiunilor tranşante şi transparente, a alianţelor asumate şi declarate. Mai mult decat acest summit, intre 21 octombrie şi 6 noiembrie, a avut loc cel mai important exerciţiu militar multinaţional al NATO – TRIDENT JUNCTURE 15 (TRJE 15), in San Gregorie, Spania.
Romania a fost reprezentata de 75 militari – un pluton de cercetare din cadrul Batalionului 528 Cercetare ”Vlad Ţepeş” care a executat, impreuna cu structuri militare din armata belgiana şi spaniola, infiltrari in dispozitivul inamicului pentru culegere de date şi informaţii despre forţele acestuia, şi un pluton de decontaminare Radiologica, Biologica şi Chimica din Batalionul 202 Aparare CBRN ”General Gheorghe Teleman”, care a avut misiuni de decontaminarea personalului, tehnicii, echipamentelor şi terenului.

Cel mai important exerciţiu militar TRIDENT JUNCTURE 15 are ca scop evaluarea şi certificarea structurilor participante la Forţa de Raspuns a NATO – NRT, pentru 2016, este certitudinea ca facem parte dintr-un plan precis. NRT este un pachet de forţe intrunite, multinaţionale, rapid dislocabil, pregatite, antrenate şi certificate pentru indeplinirea misiunilor incredinţate.
Au participat 36.000 de militari din peste 30 de state membre ale NATO şi partenere, precum şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii internaţionale, printre care Uniunea Europeana şi Uniunea Africana.



E un razboi sofisticat cel in care la capatul podului ranjeşte Putin, e un razboi care işi schimba vitezele, de la o zi la alta.
Nu avem doar avioane de lupta, tancuri, mine de razboi, bombe, avem lupte de gherila, terorism, razboiul informaţional, cel al dezinformarilor, cel al crearii realitaţii paralele, al razboiul cibernetic, ameninţari care pot paraliza un stat. Americanii au realizat importanţa siguranţei cibernetice inca din razboiul din Afganistan.
Exerciţiul Trident Juncture este de o importanţa strategica pentru NATO. Solidaritatea statelor membre NATO este esenţiala.
Trident Juncture foloseşte cele mai noi şi mai evoluate concepte şi tehnologii avansate, fiind pregatita pentru cele mai complexe scenarii.
Exerciţiul consta in simularea unui criza dincolo de graniţele NATO, intr-o ţara ficţionala,  in care victimele sunt fie ale tensiunilor interne, a unei catastrofe  sau a unei agresiuni din partea unui stat vecin.
Strategie, campanie militara şi operaţiuni civile. In exerciţiu sunt simulate terorismul, manevre militare la scara mare, razboi chimic, cibernetic si informaţional in care sunt implicate tabere rivale, lideri politici autocratici şi impredictibili.

D.R.