ROMANII cred (inca) in EUROPA chiar mai mult decat EUROPENII!... Nu se stie (insa) care lucreaza pentru... RUSIA!

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.03.2017 13:18 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

La 10 ani de la aderare, increderea romanilor in Uniunea Europeana continua sa fie peste media europeana (52% vs 36%), ea scazand insa semnificativ faţa de momentul aderarii, cand inregistra un procent de 65%.
Totodata, romanii işi pastreaza viziunea mult mai optimista decat media (67% vs 50%) asupra viitorului Europei, chiar daca şi aceasta a inregistrat o scadere, dar nu la fel de dramatica, faţa de momentul aderarii, cand inregistra un procent de 75% (faţa de 69%, media europeana).
Datele fac parte din raportul naţional (Eurobarometru standard) publicat in 2007, precum şi din cea mai recenta ediţie a sa, publicata de Reprezentanţa Comisiei Europene vineri, 3 martie 2017.

Comparativ, pentru aceeaşi perioada, increderea in instituţiile naţionale a variat mai puţin şi a inregistrat o tendinţa contrara celei din ansamblul UE (de creştere a gradului de incredere pe plan naţional şi de scadere pe plan european), ea continuand sa ramana sub media europeana. Astfel, increderea in Parlamentul naţional a crescut de la 19% la 22% in Romania, respectiv a scazut pe plan european de la 43 la 32%, in ultimii 10 ani. In ce priveşte guvernele naţionale, in Romania, gradul de incredere a crescut de la 19 la 29%, in timp ce pe plan european el a scazut de la 41 la 31%, in aceeaşi perioada.

Raportul naţional mai releva ca susţinerea prioritaţilor Uniunii Europene ramane ridicata in randul romanilor, ea inregistrand valori intre 55%  in ceea ce priveşte Uniunea economica şi monetara şi  77% pentru libera circulaţie a persoanelor, respectiv dreptul a de a locui, munci sau studia in oricare stat membru. De asemenea, doua treimi dintre romani declara ca se simt cetaţeni europeni, iar trei cincimi dintre respondenţi apreciaza ca realiste obiectivele Strategiei Europa 2020 privind ocuparea forţei de munca in cadrul segmentului de varsta 20-64 ani şi privind reducerea abandonului şcolar pana la 10%. Doi din trei romani considera ca vocea Uniunii Europene conteaza pe plan mondial şi se declara in favoarea unei politici externe comune. Valorile care reprezinta cel mai bine Uniunea Europeana, in viziunea romanilor, sunt drepturile omului (38%), democratia (32%) si pacea (27%). Nu in ultimul rand, romanii apreciaza ca geografia este cel mai bun liant pentru sentimentul de comunitate dintre cetaţenii europeni (23%), aceasta fiind urmata de valori, respectarea statului de drept şi solidaritatea cu regiunile mai sarace (18%) şi de sistemul de ingrijire a sanataţii, educaţia şi pensiile (17%).  

Context

Comisia Europeana monitorizeaza evoluţia opiniei publice in statele membre UE, incepand cu anul 1973. Studiile de tip Eurobarometru (standard, special, flash sau calitativ) se axeaza pe teme majore privind cetaţenia europeana: afaceri sociale, sanatate, cultura, societate informaţionala, mediu, euro, aparare, extindere etc.
In fiecare an sunt publicate rapoarte naţionale asupra evoluţiei opiniei publice, in cadrul studiului Eurobarometru standard.