Romania - cea mai mica diferenta de salarizare intre sexe!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.11.2016 11:18 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Potrivit unui studiu recent, publicat cu ocazia Zilei europene a egalitaţii salariale (3 noiembrie), in Romania diferenţa de salarizare orara bruta dintre femei şi barbaţi este de 4,5%, in favoarea celor din urma.

Ea este de patru ori mai mica decat media europeana (16,7%), care favorizeaza şi ea barbaţii, valoarea maxima (28,1%) fiind inregistrata in Estonia. In ceea ce priveşte diferenţa anuala dintre caştigurile globale brute, defalcate pe sexe, incluzand muncile din gospodarie (cum ar fi intreruperea carierei pentru creşterea unui copil sau ingrijirea unei rude), Romania inregistreaza o valoare in favoarea barbaţilor de 26,9%, la o medie europeana de aceeaşi tendinţa de 39,8%.

Factorii ce contribuie la diferenţa de salarizare in Romania sunt distribuţia in sectoarele industriale (femeile lucrand in general in domenii care ofera o salarizare orara mai redusa la acelaşi nivel de calificare, cum ar fi educaţia, sanatatea, asistenţa sociala), varsta (cu efect pozitiv asupra salarizarii orare, femeile avand varste mai reduse decat barbaţii), timpul de lucru (femeile avand mai des locuri de munca cu norma parţiala decat barbaţii). De asemenea, diferenţa de salarizare este influenţata şi de faptul ca anumite tipuri de activitaţi cu salarii reduse (cum ar fi activitaţile de curaţenie sau ingrijire) se desfaşoara in afara pieţei muncii oficiale (o diferenţa mai redusa insemnand, de fapt, o rata de ocupare mai mica in randul femeilor).

Pe ansamblul Uniunii, principalele dezavantaje cu care se confrunta femeile pe piaţa muncii includ: salarizare orara mai mica, program de lucru mai scurt in posturi remunerate şi rate de angajare mai mici (de ex. cand işi intrerup cariera pentru creşterea unui copil sau ingrijirea unei rude). Printre factorii care contribuie la diferenţa de salarizare sunt numarul poziţiilor de conducere ocupate (managerii de top fiind in mod covarşitor barbaţi şi doar 4% femei), volumul de sarcini importante dar neplatite (cum ar fi creşterea copiilor sau ingrijirea rudelor, realizate in mod frecvent de femei – 26 ore/sapt. – comparativ cu barbaţii – 9 ore/sapt.), participarea pe piaţa muncii (femeile intrerupandu-şi mai des cariera decat barbaţii), segregarea din domeniul educaţiei şi ocuparii (femeile fiind supra-reprezentate in domenii cu salarizare orara mai mica) şi, nu in ultimul rand, discriminarea salariala (existenta in continuare, deşi ilegala).