Nu exista o solutie rapida la migratie, nu exista un glonte magic de argint...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.04.2016 17:46 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Un sistem centralizat de azil ar permite UE sa gestioneze mai bine fluxul tot mai mare de imigranţi şi azilanţi, a concluzionat Parlamentul European, pe 12 aprilie, cerand modalitaţi sigure şi legale pentru cetaţenii ţarilor terţe de a intra in Uniune fara sa apeleze la traficanţi si sa isi riste viaţa.

Intr-o rezoluţie nelegislativa, deputaţii europeni iau act de eşecul de a adapta sistemul de azil european pentru a face faţa numarului tot mai mare de imigranţi şi cer o revizuire majora a sistemului de la Dublin.
Ei propun crearea unui sistem centralizat pentru colectarea şi atribuirea cererilor de azil.
Aceasta schema, care ar putea include şi o cota pentru fiecare stat membru, ar trebui sa funcţioneze pe baza unor "puncte de acces" (hotspots) din care vor fi distribuiţi refugiaţii.

Comisia Europeana are in vedere o revizuire a Regulamentului Dublin III (care stabileşte care stat membru este responsabil pentru procesarea cererii de azil) şi s-a angajat sa prezinte o propunere legislativa inainte de vara.

”Nu exista o soluţie rapida la migraţie, nu exista un glonte magic de argint. Nu avem nevoie de soluţii de urgenţa, avem nevoie de o abordare durabila pentru viitor”, a spus Metsola in cadrul dezbaterii din plen.

”Migraţia nu trebuie sa fie combatuta, trebuie sa fie gestionata”, a spus raportorul Kyenge, insistand ca abordarea europeana trebuie sa se bazeze pe solidaritate şi responsabilitate comuna.

Parlamentul subliniaza ca actualul sistem de azil nu ţine cont aşa cum ar trebui de presiunea speciala din partea imigranţilor cu care se confrunta statele membre la graniţele externe ale UE.
Deputaţii cer schimbari pentru a asigura o distribuire echitabila a responsabilitaţilor, solidaritate şi prelucrarea rapida a cererilor.

Textul cere statelor membre sa işi indeplineasca obligaţiile privind masurile urgente de transfer, subliniind ca pana acum doar o mica parte din cei 106 000 azilanţi care aşteapta in Italia şi Grecia au fost transferaţi catre alte state membre ale UE.
In ceea ce priveşte relocarea, deputaţii insista pe faptul ca UE are nevoie de ”o abordare legislativa obligatorie”.

Deputaţii susţin noi acorduri de "readmisie" la nivel european, care are trebui sa prevaleze asupra acordurilor bilaterale incheiate intre state membre şi ţari terţe.
Aceştia insista asupra faptului ca imigranţii trebuie sa fie trimişi inapoi doar daca ţara lor este sigura pentru ei.