NEXIT? UNIUNEA EUROPEANA se destrama? Si OLANDEZII au un TRUMP!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.03.2017 08:53 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Olandezii merg miercuri, 15 martie, la urne pentru a-si alege parlamentarii.
Un scrutin despre care se spune ca ar putea schimba fata Europei in cazul in care populistul Geert Wilders (dreapta foto) ar ajunge la putere. Lupta acestuia cu partidul premierului Mark Rutte (stanga foto) este atat de stransa, incat nimeni nu risca vreun pronostic, spune TVR.

Interesul pentru alegeri este urias si depaseste granitele Olandei, zeci de care de reportaj din lumea intreaga asteapta de-a lungul cladirii parlamentului sa transmita rezultatele.

In mod traditional, olandezii voteaza miercurea, explicatia fiind ca miercurea scolile sunt inchise si se pot organiza sectii de votare. De asemenea, traditional, olandezii votau cu un creion rosu cu care incercuiau pe hartie numele candidatului dorit, dar in ultimii ani s-au introdus masini moderne electronice de vot.
Dar in tot mai multe municipalitati se discuta de scoaterea acestora, de teama hackerilor.
Unii dintre olandezi se tem si de rezultatele alegerilor, nu numai de hackeri.

"Mi-e teama de Wilders si de cei care il voteaza, pentru ca il urmeaza indiferent ce ar face. Seamana oarecum cu ce s-a intamplat cu Trump in America", spune o alegatoare.

"Nu mi-e teama, dar cred ca Wilders va fi conducatorul celui mai mare partid din Olanda. Dar nu va intra la guvernare, pentru ca nici un alt partid nu i se va alatura" - e de parere un alt alegator.

Dupa alegeri, vor intra in a doua Camera a Parlamentului olandez fix 150 de alesi.
Pentru formarea unei coalitii guvernamentale va fi nevoie, in mod matematic, de 76 dintre ei.
Cel mai probabil, in ciuda sondajelor, un nou mandat de premier va obtine actualul prim-ministru Mark Rutte.