MTO-ul, cat e MTO-ul?... Relaxare fiscala: creste economia, dar si deficitul...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.11.2015 14:08 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana estimeaza ca economia Romaniei isi va continua cresterea in 2015 (3,5%), 2016 (4,1%) şi 2017 (3,6%), datorita consolidarii consumului pe fondul relaxarii fiscale, in previziunile economice de toamna, publicate joi, 5 noiembrie,.
Comisia estimeaza o crestere a deficitului structural (MTO), de la 1% din PIB in 2015 la aproape 4% din PIB in 2017.
De asemenea, deficitul bugetar este asteptat sa creasca de la 1,5% din PIB in 2015, la 2,8% din PIB in 2016 si la peste 3% din PIB in 2017.
Conform estimarilor Comisiei, datoria publica va atinge 40,9% din PIB in 2016 si 42,8% din PIB in 2017.

Previziunile economice din toamna anului 2015: Redresare moderata, in pofida dificultaţilor

Redresarea economica in zona euro şi in Uniunea Europeana in ansamblul sau, aflata in prezent in cel de al treilea an, ar trebui sa continue intr-un ritm modest anul viitor, in pofida unor condiţii mai dificile la nivelul economiei mondiale.

In contextul scaderii preţului petrolului, al politicii monetare flexibile şi al unei valori externe relativ slabe a monedei euro, in acest an, redresarea economica s-a dovedit a fi rezilienta şi s-a manifestat in toate statele membre. Cu toate acestea, a fost lenta.
Impactul factorilor pozitivi este in scadere pe fondul apariţiei unor noi provocari, cum ar fi incetinirea creşterii economiilor de piaţa emergente şi a comerţului mondial, la care se adauga tensiunile geopolitice persistente. Ca urmare a acţiunii stimulatoare a altor factori, cum ar fi mai buna ocupare a forţei de munca cu consecinţe benefice asupra venitului disponibil real, condiţiile de creditare mai relaxate, progresele in reducerea efectului de levier financiar şi investiţiile mai mari, este de aşteptat ca ritmul de creştere sa reziste provocarilor din 2016 şi 2017. In unele ţari, impactul pozitiv al reformelor structurale va contribui, de asemenea, la sprijinirea in continuare a creşterii.
In total, conform previziunilor, PIB-ul real al zonei euro va creşte cu 1,6 % in 2015, cu 1,8 % in 2016 şi cu 1,9 % in 2017. Pentru UE in ansamblul sau, se aşteapta o creştere a PIB-ului real cu 1,9 % in acest an, cu 2,0 % in 2016 şi cu 2,1 % in 2017.

Redresarea se manifesta in toate statele membre

Cererea interna este in creştere in acest an in majoritatea statelor membre din zona euro, iar activitatea economica ar trebui sa se intensifice in intreaga UE in 2016 şi 2017. Consumul privat este in creştere ca urmare a veniturilor nominale mai mari şi a unui nivel scazut al inflaţiei. Este de aşteptat, de asemenea, ca investiţiile sa creasca intr-o anumita masura, ca urmare a majorarii veniturilor disponibile ale gospodariilor, a imbunataţirii marjelor de profit ale corporaţiilor, a condiţiilor de finanţare favorabile şi a unei mai bune perspective a cererii.

Reformele din trecut sprijina obţinerea unor rezultate mai bune pe piaţa muncii

Piaţa muncii continua sa se consolideze intr-un ritm lent, care variaza de la un stat membru la altul. Ţarile grav afectate care au aplicat reforme ale pieţei muncii ar trebui sa inregistreze insa creşteri mai mari in ceea ce priveşte ocuparea forţei de munca. In zona euro, este de aşteptat ca ocuparea forţei de munca sa creasca cu 0,9 % in acest an şi anul viitor şi cu 1 % in 2017. In UE, ocuparea forţei de munca ar trebui sa creasca cu 1,0 % in acest an şi cu 0,9 % in 2016 şi 2017. In ansamblu, se estimeaza ca şomajul va continua sa scada treptat şi se vor inregistra diferenţe considerabile intre statele membre. Conform previziunilor şomajul va scadea, in zona euro, de la 11,0 % in acest an, la 10,6 % in anul viitor şi la 10,3 % in 2017, iar in UE in ansamblu sau, de la 9,5 % in acest an, la 9,2 % in 2016 şi la 8,9 % in 2017.

Perspectiva bugetara continua sa se imbunataţeasca

In 2015, se aşteapta ca raportul dintre deficit şi PIB, agregat la nivelul zonei euro, sa scada la 2,0 %, datorita eforturilor de consolidare fiscala depuse in trecut şi intensificarii ciclice a activitaţii economice şi, intr-o mai mica masura, datorita scaderii cheltuielilor cu dobanzile. Pana in 2017, raportul dintre deficit şi PIB ar trebui sa scada in zona euro la 1,5 %. Este de aşteptat ca orientarea fiscala a zonei euro sa ramana, in general, neutra. Pentru zona euro, se estimeaza ca raportul dintre datorie şi PIB va scadea de la varful de 94,5 % inregistrat in 2014, la 91,3 % in 2017. Pentru UE in ansamblul sau, se estimeaza ca raportul dintre deficit şi PIB va scadea de la valoarea de 2,5 % previzionata pentru acest an, la 1,6 % in 2017, iar raportul dintre datorie şi PIB va scadea de la valoarea de 87,8% previzionata pentru acest an, la 85,8 % in 2017.

Scaderea preţului petrolului reduce temporar inflaţia

Scaderea abrupta a preţurilor la petrol şi la alte materii prime a avut ca efect o inflaţie globala negativa in zona euro şi in UE in luna septembrie. Acest lucru mascheaza insa faptul ca majorarea salariilor, creşterea consumului privat şi ingustarea deviaţiei PIB incep sa exercite o presiune din ce in ce mai mare asupra preţurilor. Este de aşteptat ca inflaţia anuala sa creasca, in zona euro, de la 0,1 % in acest an la 1,0 % anul viitor, iar in UE de la 0 % in acest an la 1,1 % anul viitor; pentru 2017 se previzioneaza o valoare de 1,6 % atat pentru zona euro, cat şi pentru UE.

Incetinirea economiei mondiale reduce cererea pentru exporturile UE

Perspectivele creşterii economice mondiale şi ale comerţului mondial s-au deteriorat considerabil incepand din primavara, din cauza declinului economiilor de piaţa emergente, in special al Chinei. Este de aşteptat ca economiile de piaţa emergente sa atinga cel mai scazut nivel in cursul acestui an şi sa inceapa redresarea in 2016.
Pana in prezent, exporturile zonei euro au fost, in mare masura, neafectate de deteriorarea comerţului mondial, in principal datorita deprecierii din trecut a euro. Cu toate acestea, se preconizeaza o incetinire a creşterii exporturilor in 2016, urmata de o revenire uşoara in 2017.

Creşte excedentul de cont curent

Excedentul de cont curent in zona euro ar trebui sa creasca in acest an, ca urmare a reducerii deficitului comercial provocat de importurile de petrol şi a imbunataţirii condiţiilor de desfaşurare a schimburilor comerciale, dar şi ca urmare a menţinerii unor excedente mari in unele state membre şi a corecţiei in trecut a deficitului in alte state membre. Este de aşteptat ca excedentul de cont curent sa scada uşor in 2017, pe masura ce preţul petrolului va creşte şi condiţiile de desfaşurare a schimburilor comerciale se vor deteriora.

Sosirea solicitanţilor de azil ar putea avea un mic impact economic pozitiv

Aceste previziuni ofera o prima evaluare a impactului economic produs de sosirea in UE a unui mare numar de solicitanţi de azil. Deşi pe termen scurt cheltuielile publice suplimentare conduc la creşterea PIB-ului, pe termen mediu este de aşteptat sa se produca un impact pozitiv suplimentar asupra creşterii economice ca urmare a creşterii ofertei de forţa de munca, cu condiţia sa se aplice politici judicioase, care faciliteaza accesul la piaţa muncii. Pentru UE in ansamblul sau impactul asupra creşterii economice este mic, dar acesta poate fi mai semnificativ in unele state membre.
Riscurile care afecteaza aceste previziuni sunt, in principal, externe şi, in marea lor majoritate, negative
Riscurile legate de perspectivele economice mondiale au crescut. O creştere mai scazuta a pieţelor emergente, in special o ajustare mai perturbatoare in China, şi efectele normalizarii aşteptate a politicii monetare a SUA asupra pieţelor emergente ar putea avea un impact negativ mai mare asupra investiţiilor şi a activitaţii economice in Europa decat se estimeaza in prezent.

Context

Previziunile ţin seama de toate datele şi factorii relevanţi disponibili pana la 22 octombrie 2015, inclusiv de ipotezele privind politicile guvernamentale. Sunt incluse in previziuni numai politicile anunţate in mod credibil şi detaliate in mod corespunzator, presupunand ca acestea nu sufera modificari.
Aceste previziuni se bazeaza şi pe o serie de ipoteze referitoare la elemente externe, cum ar fi cursurile de schimb, ratele dobanzilor şi preţurile materiilor prime. Cifrele utilizate reflecta aşteptarile pieţei, determinate pornind de la pieţele instrumentelor derivate, la momentul realizarii previziunilor.
Comisia va actualiza previziunile sale economice in februarie 2016.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Previziunile economice din toamna anului 2015
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 2.06 Mb