INVESTIGATIE EUROPEANA aprofundata a sprijinului acordat COMPLEXULUI ENERGETIC HUNEDOARA!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.03.2018 15:06 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Luni, 12 martie, Comisia Europeana a deschis o investigaţie aprofundata pentru a evalua daca diferitele masuri de sprijin public acordate de autoritaţile romane producatorului de energie „Complexul Energetic Hunedoara” sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate intreprinderilor aflate in dificultate.

La data de 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare in valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane RON) producatorului de energie „Complexul Energetic Hunedoara” (denumit in continuare „CE Hunedoara”), care se afla intr-o situaţie de dificultate financiara inca din 2013.
In contextul respectivei decizii, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare in termen de şase luni.
In plus, printr-o decizie separata, publicata la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat ca CE Hunedoara trebuia sa ramburseze circa 6 milioane euro, suma aferenta ajutorului de stat incompatibil.

Normele UE privind ajutoarele de stat ii permit statului sa intervina in sprijinul unei intreprinderi aflate in dificultate financiara numai in condiţii specifice şi solicita, in special, ca respectiva intreprindere sa faca obiectul unui plan de restructurare solid, care sa asigure restabilirea viabilitaţii sale pe termen lung, faptul ca respectiva intreprindere contribuie la costurile aferente restructurarii sale şi ca orice eventuale denaturari ale concurenţei sunt limitate.

In acest stadiu, Comisia nu este convinsa ca planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a intreprinderii fara ca acesteia sa i se acorde in continuare un ajutor de stat:

In primul rand, CE Hunedoara a intrat in procedura de insolvenţa in 2016 (suspendata in prezent), cu datorii de peste 500 de milioane euro faţa de diferite organe de stat.
In aceasta suma intra o parte din imprumutul pentru salvare acordat de Romania intreprinderii CE Hunedoara in 2015, un imprumut menit sa finanţeze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum şi imprumuturi suplimentare in valoare de circa 73 de milioane euro, pe care Romania le-a acordat CE Hunedoara incepand cu 2015 pentru a menţine intreprinderea pe linia de plutire.
In al doilea rand, planul de restructurare nu prevede o contribuţie perceptibila din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare şi nici masuri menite sa limiteze posibilele denaturari ale concurenţei ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului.
Comisia işi va continua investigaţiile pentru a afla daca preocuparile sale iniţiale se confirma.

In acelaşi timp, Comisia va continua sa colaboreze indeaproape cu autoritaţile romane pentru a gasi o soluţie viabila pentru activele CE Hunedoara prin care sa se asigure ca aceasta intreprindere continua sa furnizeze energie electrica, sa diminueze costurile suportate de consumatori şi sa limiteze sarcina suportata de contribuabilii romani.
Deschiderea unei investigaţii ofera parţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipeaza rezultatul acesteia.

Context

CE Hunedoara este un producator roman de energie electrica şi termica deţinut de stat, care exploateaza, de asemenea, minele de carbune superior pentru a-şi alimenta centralele electrice.
Cu sediul la Petroşani, in judeţul Hunedoara, CE Hunedoara deţine o cota de piaţa de aproximativ 5% din producţia de energie electrica din Romania şi are circa 6.600 de angajaţi.
CE Hunedoara a fost constituita in 2012 cu activele deţinute anterior de catre alte intreprinderi deţinute de stat, aflate in situaţie de insolvenţa şi lichidate (Electrocentrale Paroşeni şi Electrocentrale Deva, precum şi, intr-o faza ulterioara, Compania Naţionala a Huilei S.A. Petroşani).
Aceasta a inregistrat pierderi incepand cu anul 2013, iar in ianuarie 2016 a intrat in procedura oficiala de insolvenţa in temeiul legislaţiei romane.
Intre timp, procedura de insolvenţa a fost suspendata pana la soluţionarea unei cai de atac formulate de catre sindicate in faţa unei instanţe regionale din Romania.

In conformitate cu Orientarile Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea intreprinderilor nefinanciare aflate in dificultate, intreprinderile aflate in dificultate financiara pot beneficia de ajutoare de stat daca indeplinesc anumite condiţii. Se poate acorda un ajutor pentru o perioada de 6 luni („ajutor pentru salvare”).
Dupa aceasta perioada, ajutorul trebuie sa fie rambursat; in caz contrar, trebuie notificat Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul sa poata fi aprobat („ajutor de restructurare”).
Planul trebuie sa asigure faptul ca intreprinderea işi restabileşte viabilitatea fara niciun alt sprijin din partea statului, ca aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare şi ca denaturarile concurenţei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor masuri de compensare.

Versiunea neconfidenţiala a deciziei va fi disponibila cu numarul de caz SA.43785 in Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al DG Concurenţa, de indata ce vor fi soluţionate eventualele probleme legate de confidenţialitate.