Gestionarea DESEURILOR: ROMANIA in fata CURTII EUROPENE de JUSTITIE. Se aude, Victor PONTA?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.04.2017 18:18 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana trimite Romania in faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neindeplinirea obligaţiei de a  revizui şi adopta planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generarii de  deşeuri, in conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deşeurile (Directiva 2008/98/CE) şi  ale economiei circulare.

In pofida avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autoritaţile romane nu şi-au indeplinit  obligaţia de a revizui şi actualiza planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de  prevenire a generarii de deşeuri. Aceasta revizuire ar fi trebuit sa aiba loc cel tarziu in 2013.  Comisia a iniţiat procedura de constatare a neindeplinirii obligaţiilor in septembrie 2015 şi a trimis  Romaniei un aviz motivat in mai 2016, solicitandu-le autoritaţilor sa adopte rapid aceste instrumente  de baza prevazute de legislaţia in materie de deşeuri.

Comisia a verificat daca fiecare stat membru şi-a respectat aceste obligaţii. Au fost iniţiate  proceduri de constatare a neindeplinirii obligaţiilor impotriva mai multor state membre, printre care  Belgia, Cipru, Croaţia, Italia, Franţa, Spania şi Slovenia. Aceste cazuri se afla in stadii diferite,  iar doua au fost deja inchise (Slovenia şi Croaţia) dupa adoptarea unor planuri şi programe adecvate.

Context

Directiva-cadru privind deşeurile (Directiva 2008/98/CE) are ca scop protejarea mediului şi a sanataţii  umane prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse in contextul generarii şi al gestionarii  deşeurilor, precum şi prin reducerea impactului general şi creşterea eficienţei folosirii resurselor.

In temeiul directivei, statele membre trebuiau sa adopte, pana la 12 decembrie 2010, planuri naţionale  de gestionare a deşeurilor, iar pana la 12 decembrie 2013, programe de prevenire a generarii de  deşeuri.
Planurile şi programele respective au drept scop reducerea impactului deşeurilor asupra sanataţii umane  şi asupra mediului, precum şi utilizarea mai eficienta a resurselor in UE. Acestea sunt, de asemenea,  esenţiale pentru accesarea fondurilor UE şi pentru stabilirea cadrului pentru dezvoltarea unei  infrastructuri sustenabile de gestionare a deşeurilor. Statele membre trebuie sa işi reevalueze  planurile de gestionare a deşeurilor cel puţin o data la şase ani şi, daca este cazul, sa le  revizuiasca.

Romania este unul dintre cele mai neperformante state membre in ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor  municipale solide. In 2015 aceasta a inregistrat cea mai mare rata de depozitare a deşeurilor din UE,  mai exact 72 %, cu mult peste media UE de 25,6 %.